Güncelleme Tarihi:
FP Genel Başkanı Recai Kutan, hükümet sorununun çözümü için 1965 yılındaki ‘Ürgüplü hükümeti’nin kuruluş formülünü önerdi.
Kutan, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de o dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel gibi liderleri Çankaya Köşkü'ne çağırıp, ‘‘Size 24 saat süre, ortak bir isim belirleyin, yoksa ben belirlerim’’ demesini istedi.
FP'nin dünkü Meclis grubunda konuşan Kutan, o dönemde liderlerin üzerinde uzlaştıkları Suat Hayri Ürgüplü'nün başkanlığında bir hükümet kurulduğunu ve Demirel'in de o hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev aldığını söyledi. Kutan, Demirel'in bu konuda tecrübeli olduğunu bildirdi. FP lideri, liderlerin üzerinde uzlaşacağı üçüncü bir ismin başkanlığında kurulacak geniş tabanlı hükümette yer almaya ve destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
DERİN DEVLET, KORKUTMACA
Kutan, FP'yle ilgili açıklamaları nedeniyle Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e de yüklendi. Kutan, Yılmaz ve Ecevit'i ‘İlkel ve seviyesiz politika yapmakla’ ve ‘Demokrasiyi sindirememekle’ suçladı. ‘‘FP illegal bir parti mi?’’ sorusunu soran Kutan, FP'nin hükümette yer almasını ‘derin devlet’in istemediği yönünde iddialar ortaya atıldığına da dikkat çekerek, ‘‘Derin devlet mi istemiyormuş? Kimdir bu derin devlet? Derin devlet denilince bazılarının dizlerinin bağı titriyor. Derin devlet, bazılarının halkı korkutmak için uydurduğu bir öcü’’ dedi.
BEKLE GÖR
Bu arada FP, görevlendirilecek ‘vekil başbakan’ konusunda ‘Bekle gör’ politikası izliyor. FP Yalım Erez, İsmet Sezgin ve Sümer Oral isimleri için değerlendirme yapmama kararı aldı. FP, tavrını hükümeti kurmakla görevlendirilecek ismin kendilerine nasıl yaklaşacağının ortaya çıkmasının ardından netleştirecek. FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Hürriyet'e bu konuda şimdiden değerlendirme yapıp kendilerini bağlamak istemediklerini söyledi. FP Grup Başkanvekili Lütfü Esengün ise şunları söyledi:
‘‘Üzerinde çok konuşulan bazı isimler var. Ancak Cumhurbaşkanı'nın bunlardan hiçbirini tercih edeceğini sanmıyorum. Özellikle Sezgin bu açıdan en az kabul görecek bir isimdir. Bize göre hangi partiden olursa olsun önemli değil. Ancak kişiliği ile siyasi geçmişi ile güven veren, saygın ve yıpranmamış bir isim olmalıdır.’’