Güncelleme Tarihi:
Fazıl Say: "Kepez, bizim için festival kapsamında çok önemli bir duraktı. Buradan İdil Biret'ler, Suna Kan'lar da çıkarsa işlevimizi yerine getirmiş olacağız."
Piyanist ve besteci Fazıl Say, sanat yönetmenliğini üstlendiği 10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında, ücretsiz halk konseriyle seyirci karşısına çıktı. Kepez'deki Yenimahalle Semt Evi'nde düzenlenen konseri yüzlerce kişi izlerken, dışarıda kalan seyirciler de sinevizyon aracılığıyla takip etti.
Antalya Büyükşehir Belediye başkanlığınca düzenlenen, 10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında düzenlenen Fazıl Say konseri için dakikalar öncesinden Yenimahalle Semt Evi'ne gelen vatandaşlar ve öğrenciler, burada uzun kuyruklar oluşturdu. Daha sonra salona alınan izleyicilerin bir kısmı, konser salonunun tamamen dolması üzerine sahneye yerleştirilen sandalyelerden de konseri izledi. Alt fuayede de büyük çoğunluğunu ilköğretim öğrencilerinin oluşturduğu seyirciler, sinevizyon aracılığıyla Fazıl Say'ı izleme fırsatını yakaladı.
Konser öncesinde bir konuşma yapan Akaydın, sözlerine, “Bugün çok gurur duyduğum bir Cumhuriyet projesini Antalya'da yaşıyoruz” diyerek başladı. Yenimahalle Semt Evi'ndeki salonun yapıldığı günden bu yana böylesi bir coşkuyu yaşamadığını dile getiren Akaydın, “Bu salon şimdiye kadar böyle bir kalabalık görmedi. 'Cumhuriyet'in temeli kültürdür' diyen Atatürk'ün izinde kültürü Kepez'de yaşatıyoruz. Burada da bir Cumhuriyet sanatçısı olan Fazıl Say'ı konuk ediyoruz” dedi. Akaydın, bundan sonra da Kepez'de böyle sanat projelerini hayata geçirerek izleyiciyle buluşturmayı sürdüreceklerini söyledi.
Daha sonra sahne alan Fazıl Say, seyirciye gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. İlk kez bu sahnede seyirciyle buluştuğunu anlatan Say, daha sonra Beethoven'ın “Fırtına” sonatından seslendirdiği bölümle konserine başladı.
Her eserle ilgili seyirciye bilgiler de aktaran Say, kendi bestesi olan piyano baladları “Nazım”, “Kumru” ve “Sevenlere Dair” ile izleyici karşısına çıktı.
Aşık Veysel'in eserinden esinlenerek bestelediği “Kara Toprak”ın ardından, Mussorgski'nin “Bir Sergiden Tablolar” adlı eserinden bölümler seslendiren Say, konserini Gershwin'in “Summertime” ve Mozart'ın “Türk Marşı” üzerine yaptığı doğaçlamalar ile noktaladı. “Türk Marşı” seslendirilirken, bazı seyirciler de alkışlarla esere eşlik etti.
Fazıl Say ise konser sonunda, gerek salonda gerekse dışarıda sinevizyon aracılığıyla konseri takip eden izleyicilere teşekkür etti. Say, “Kepez, bizim için festival kapsamında çok önemli bir duraktı. Buradan İdil Biret'ler, Suna Kan'lar da çıkarsa işlevimizi yerine getirmiş olacağız” dedi.
KULİS İZLENİMLERİ
Konseri izleyenlerin büyük bir kısmı Fazıl Say'ı ilk kez sahnede gördüklerini ifade ederken, bir seyirci de özellikle “Nazım” yorumu için konseri seyretmeye geldiğini ifade etti. Bu eser üzerine okuduğu bir makaleden de örnek veren izleyici, “Burada da Nazım saydık, izledik” yorumunda bulundu.
Fazıl Say'ı kuliste Fikret-Filiz Otyam çifti ziyaret ederken, bir müzik öğretmeni de öğrencilerine her zaman Fazıl Say'ı anlattığını, bugün de öğrencileriyle birlikte izleme fırsatını yakalamaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Bir grup öğrenci Say'ı İstanbul'da düzenlenecek resitallerine davet ederken, bir izleyici de Aziz Nesin'in yazdığı ve bir gazeteden yıllar önce kestiği “Ödenmeyen” adlı şiiri Say'a armağan etti.
Fazıl Say, konser çıkışında da kendisini semt evinin bahçesinde bekleyen öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında yarın da dünyaca ünlü piyanist-vokal Aziza Mustafa Zadeh sahne alacak.
Festival, 21 Kasımda piyanist Miriam Mendez'in vereceği kapanış konseriyle sona erecek.