Güncelleme Tarihi:
Fatsa'nın eski belediye başkanlarından olan ve 1980 darbesi sonrası girdiği cezaevinde hayatını kaybeden Fikri Sönmez'in oğlu Naci Dönmez ile eşi Nurten Dönmez, geçen 14 Ekim'de belediyeye dilekçe vererek ilçe merkezindeki ‘Evren Caddesi’nin adının ‘Fikri Dönmez Caddesi’ olarak değiştirilmesini istedi. Bugün yapılan Meclis Toplantısı'nda caddeye yeni verilecek isim tartışıldı. 17 AK Parti, 7 MHP ve 1 CHP meclis üyesinin bulunduğu toplantıda 2 turlu oylama yapıldı.
İlk olarak caddenin isminin değiştirilmesi oylandı. MHP'li 2 meclis üyesi ‘Evren’ adının değiştirilmemesini isterken, 18 Meclis üyesi ise değişmesi yönünde oy kullandı. 2'nci tur oylamada ise meclis üyeleri tarafından caddeye yeni bir isim verilmesi için 4 isim önerildi. ‘Millet’, ‘Sevgi’, ‘Vatan’ ve ‘Ulus’ isimleri üzerinde karar kılan Meclis üyeleri, bu 4 seçeneği oyladı. Yapılan oylamada 20 oydan 18'ini ‘Sevgi Caddesi’ ismi aldı. Caddenin isminin ‘Sevgi’ olmasına karar verildi. Başkan AK Parti'li Hüseyin Anlayan, “Belediye Meclisimizce verilen karara herkesin saygı duyması gerekiyor. Evren Caddesi artık Fatsa'da yeni ismiyle Sevgi Caddesi olarak olacak. Tüm Fatsa’ya hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Fikri Sönmez'in oğlu Naci Sönmez, Evren Caddesi'nin adının ‘Fikri Sönmez’ olarak talep ettiklerini belirterek, “AK Parti referandumdaki tavrının arkasında durmadı. ‘12 Eylül ile hesaplaşacağız’ demişlerdi. Ancak 12 Eylül'ün sıkıntılarını yaşayanlar olarak isim değişmesini bekliyorduk. Fakat gerçekleştirmediler. Babamın isminin olmasını isterdim. Ama ‘Sevgi’ de güzel oldu” dedi.
FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?
1938 yılında dünyaya gelen Fikri Sönmez, 60’lı yılların ortalarında üye olduğu TİP’de aktif olarak görev aldı. Dev-Genç saflarında 6. Filo’ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda Mahir Çayan’ın görüşlerine katılarak THKP-C saflarında yer aldı. 1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi’ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C davasının diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılandı. Ancak tahliye oldu. 1979 yılında Fatsa İlçesi'nden bağımsız olarak belediye başkanı seçildi.
Seçildikten sonra Fatsa’yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak üyeleri halkın katıldığı seçimlerle belirlenen halk komitelerini oluşturdu. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalıştı. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetliyor gerekirse komite üyelerini görevlerinden alıyorlardı. 1980’de ilçeye düzenlenen askeri operasyonla gözaltına alındı. Sönmez, 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde yaşamını yitirdi.