Fatih Camisi'nin asırlık tablosunu “Köşk” onaracak

Güncelleme Tarihi:

Fatih Camisinin asırlık tablosunu “Köşk” onaracak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2012 11:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen hafta cuma namazını kılmak için gittiği Fatih Camisi'nde dikkatini çeken müezzin mahfilinde asılı bulunan ve Kabe'nin resmedildiği 100 yıllık yağlı boya tablo, Çankaya Köşkü'nde restore edilecek.

Fatih Camisi İmam Hatibi Osman Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 27 Temmuz tarihinde cuma namazını kılmak için Fatih Camisi'ne geldiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül'e, cuma namazının ardından restorasyonu tamamlandıktan sonra 29 Mayıs'ta yeniden ibadete açılan Fatih Camisi'ni ve birimlerini gezdirdiklerini belirten Şahin, bu sırada Cumhurbaşkanı Gül'e müezzin mahfilinde bulunan ve Kabe'nin resmedildiği 100 yıllık yağlı boya tabloyu da gösterdiklerini ifade etti.

Şahin, tabloyu çok beğenen ve ilgilenmek istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül'ün, deforme olan tablonun bakımının ve restorasyonunun Çankaya Köşkü'nde yapılmasını istediğini söyledi.

Daha sonra camiye gelen konuyla ilgili bir ekibin, tabloyu inceleyerek fotoğrafını çektiğini ve bilgi aldığını anlatan Şahin, “Tablo, eylül-ekim aylarında resmi yazışmalar yapıldıktan sonra restore edilmek üzere Çankaya Köşkü'ne götürülecek” diye konuştu.

Yaklaşık 100 yıllık olan bu tablonun üzerindeki yazıdan, eserin, dönemin Şeyhülislamlık makamında katip olarak çalışan Mimarzade Muhammed Ali Bey tarafından yapıldığının anlaşıldığını belirten Şahin, “Bu tablo, eski Şeyhülislamlardan Mustafa Sabri Efendi'nin damadına aittir diye biliyoruz. Tablo nasıl olmuşsa bir antikacıya düşmüş. Bu tabloyu daha sonra antikacıdan bir hanımefendi satın almış. Tablonun kime ait olduğunu bilen bir zat, evine götürmek isterken bu hanımefendiye; 'Kızım bu tablo çok kıymetli bir tablodur. Siz bunu muhafaza edemezsiniz. Götürün bunu Fatih Camisi'ne vakfedin' demiş. Hanımefendi de 40-50 yıl önce bu tabloyu camiye vakfetmiş” dedi.

Dünyanın kalbi Mekke ve Medine

Eseri yapan sanatçının tabloda dünyanın merkezine Kabe-i Muazzama'yı, onun da üzerine Medine-i Münevvere'yi koyduğunu anlatan Şahin, tablonun özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sanatçı eserinde, dünyanın kalbi olarak Mekke ve Medine'yi gösteriyor. Tablonun sağ tarafında Yıldız Sarayı, karşısında Hamidiye Camisi var. Yıldız Sarayı'nın balkonunda bir rahle ve Kur'an-ı Kerim görüyoruz. Rahle ve Kur'an-ı Kerim, Osmanlı'nın İslam ve Kur'an adaletiyle dünyaya hükmettiğini resmediyor. Aynı zamanda da Kabe-i Muazzama'nın altından Hicaz Demiryolu geçiyor. Yani Osmanlı, Haremeyn'e hizmet götürmeyi kendilerine bir şeref adletmiş. Tabloda Medine-i Münevvere'nin üst tarafında 'Allah kullarına karşı çok lütufkardır' ayeti var. Karşıdan da boğaz görünüyor.

Meraklıları gelip tabloyu görüyor ama sanat eseri uzmanları bugüne kadar hiç inceleme yapmadı. Tablo müezzin mahfilinde durduğu için yakından da görülemiyor, bu nedenle çok da fazla bilinmiyor. Bu eser, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde kayıtlı bir tablo. Caminin restorasyonu sırasında zarar görmemesi için bulunduğu duvardan indirerek koruma altına aldık. O dönemde daha iyi nasıl korunabileceği düşüncesiyle bir iki uzmana incelettik. Çünkü tablonun üzerinde koruyucu bir şey yok, bez üzerine yapılmış bir eser. 'Esere zarar veririz' düşüncesiyle hiç bir işlem yapmadık, dış çerçevesinin temizliğini yaptıktan sonra eski yerine tekrar astık. Tablonun fiyatına henüz paha biçen olmadı ama oldukça kıymetli.”

Böyle bir esere camilerde pek rastlanmadığını ve genellikle asılmadığını anlatan Şahin, “Hanımefendi tabloyu camiye vakfetmek isteyince, o günkü görevliler de
ona saygı duymuşlar. Anlamlı da bir tablo olunca Fatih Camisi'nde muhafaza edilmiş” dedi.

Şahin, öte yandan, Fatih Camisi'nde bulunan el yazması Kur'an-ı Kerimler'i, restorasyon sırasında Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'ne teslim ettiklerini ve bunların bakımının yapılabilmesi için de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne konuya aktardıklarını söyledi.

Şahin, şu anda Hat Müzesi'nde bulunan Kur'an-ı Kerimler'in, gerekli bütçe sağlandıktan sonra restore edileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!