FAS-2 : AKP İKTİDARA HAZIRLANIYOR

Güncelleme Tarihi:

FAS-2 : AKP İKTİDARA HAZIRLANIYOR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2006 15:17

HürriyetFas, insanı büyüleyen bir ülke. Faslılar’ın övünerek söylediği gibi ‘tekil değil, çoğul...’ Dili Arapça, ama sokakta Fransızca, İspanyolca, Berberi dili de konuşuluyor. Devletin dini İslam, anayasası Şeriat, ama Fas gerçek bir çoğulcu demokrasi olmak için büyük çaba sarfediyor. Kara çarşaflı kadınlar, geleneksel cellâbiye giyenler ve... gözünüzü alamayacağınız güzellikte ‘modern’ kadınlar bir arada... Doğu-Batı, Afrika-Avrupa, İslam-Hıristiyanlık-Yahudilik... müthiş bir tarih, büyük bir kültürel zenginlik!<ımg>

 

 

AKP ENTERNASYONALİ

Fas”ı yönetebilmek için, yağmur olup yağmak gerek” derler...

Bu yıl İlkbahar yağmurları Fas’ın yüzünü güldürmüş. Barajlar dolmuş, ovalar yeşermiş, hasat bol... Yani (nüfusunun yarısı tarımdan beslenen) Fas, biraz nefes almış. Ama genç Kral 6.Muhammed, ayağını gazdan kaldırmaya niyetli değil. Bizim “Özal’ın Prensleri” misali, “Kralın Mühendisleri” denilen genç (yaşları kırk civarında) ve dünyanın, özellikle de ABD’nin, en iyi üniversitelerinde yetişmiş teknokratlarıyla zamana karşı yarışıyor. Eskinin “İşe yarar Fas, işe yaramaz Fas” zihniyetini reddeden Kral, özel sektörden gelme genç valileri, bakanları, şirket yöneticileriyle, zamana karşı yarışıyor. Dedik ya, “Unutmayın, İslamcılar pusuda bekliyor!

Adı AKP, amblemi ampul !Hürriyet<ımg>

İslamcılar dedikleri, evvela meşhur Şeyh Yasin'in cemaati “El adl vel İhsan”. Fas'ta laik kesim yok gibi birşey, ama ılımlıların ve demokratların korkusu Şeyh Yasin'in Salé Cemaati de denilen radikal hareketi. Onun için muhafazakâr sağ, 2007 seçimlerinin kesin galibi gözüyle bakılan ve 2002'de "Kralın ricası üzerine" (Fas'ta Mü’minlerin Emiri Kral'ın ricası elbette emirdir!) fazla aday göstermeyip muhalefette kaldığı söylenen "Hizbu'l-adl ve't-Tenmiye" yani size daha tanıdık gelecek şekilde söylersem "ADALET VE KALKINMA PARTİSİ"ne (Yaygın Fransızca kısaltmasıyla PJD) eyvallah demeye hazırlanıyor.

Fas'ın (1967'de kurulan, PJD adını 1998'de alan) AKP'sinin amblemi de bir... lamba ama bir gaz lambası. Tesadüf olabilir mi?

Partinin "güçlü adamı" ve Fas Parlamentosu Başkan Yardımcısı Lahsen Davudi daha elimi sıkarken aklımdan geçen suale cevap veriyor:

Hürriyet

- Evet sizinki gibi Adalet ve Kalkınma Partisi. Sizin AKP bizi model alarak kuruldu, hâlâ ilişkilerimiz çok iyi!

<ımg>

"Niye bir AKP Enternasyonali olmasın?"

Bugün İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Murat Yaşçıntaş'ın 2003 yılında Fas'a geldiğini, PJD'yi ve statülerini incelediğini anlatıyor.

(Murat Karayalçın ise Fas'a sık sık gittiğini, MÜSİAD üyesi sıfatıyla yaptığı bir gezi sırasında PJD tarafından ağırlandıklarını söylüyor. "Bize partilerini tanıttılar. Sonra AKP'nin kurucusu sıfatıyla katkılarım oldu ama PJD'yi örnek almak, taklit etmek söz konusu değil. Adalet ve Kalkınma Partisi adını ve amblemini de Genel Başkan açıklayınca öğrendim. O ana kadar bilgim yoktu...")

İki AKP arasında "ilişkilerin iyi gittiği" belli. PJD'nin hangi yöneticisiyle görüşseniz, ya Türkiye'de bir dostuna selam gönderiyor, ya da yakın bir tarihte Ankara'ya, İstanbul'a yaptığı seyahati anlatıyor.

Mesela PJD Kadın Kolları Başkanı ve Milletvekili Cemile Elmesalli. Türkiye'deki gelişmelerden memnun, "Türkiye iyi yolda!"

- İyi yolda derken, ne demek istiyorsunuz?

"Sen bilirsin ne demek istediğimi" gibilerinden gülümsemekle yetiniyor.

Davudi ise daha global düşünüyor:

"İslam bütün Müslüman ülkelerde tekrar referans haline geliyor. Fas ve Türkiye'deki AKP'den başka, Irak'ta ve Uzakdoğu'da bir ülkede de yeni AKP'ler kurulmak üzere." Muzip bir ifade beliriyor yüzünde:

- Niye yarın bir AKP ENTERNASYONALİ kurulmasın!

(PJD'nin "Hem İslamcı hem İsrail'in müttefiki AKP" ile yakınlaşması, Faslı radikalleri rahatsız ediyor ve eleştiriliyormuş. Davudi kaçak cevaplar vermekle yetiniyor bu konuda.)

İktidar olursa muktedir olur mu?

Fas'ta süregelen tartışmalar bir Türk gazetecisi için hiç de yabancı değil.

- Son yapılan bir ankete göre, PJD'nin oyu % 47'lere varmış. Yani tek başına iktidar olacağa benzer?Hürriyet

Başbakan Yardımcısı, bağımsızlık kahramanı Allal el-Fasi'nin oğlu ve (rejim partisi) İstiklâl'in Genel Başkanı Abbas El Fassi bu fikirde değil, anketi Amerikan Cumhuriyetçi Parti'ye bağlı bir düşünce kuruluşunun yaptırdığını hatırlatarak ekliyor:

- Anketin bir manipülasyon olduğuna inanıyorum. Zaten sonuçlarının basına sızdırılması da bunu gösteriyor.

Davudi ise temkinli:

- PJD seçimi kazanabilir ama kendini iktidarda görmüyor henüz. (Kral, tıpkı 2002'de olduğu gibi, başbakanlığı seçimin galibine vermeyebilir.) Kimin iktidar, kimin başbakan olacağı belli olmaz. En azından daha güçlü bir anamuhalefet oluştururuz...

Bu söz önemli. Çünkü “etiketsiz” bir başbakanın (İdris Jettu) yönetiminde, Fas'ı 5 partili bir koalisyon yönetiyor: İstiklâl, USFP (Halk Güçlerinin Sosyalist Birliği), PPS (İlerleme ve Sosyalizm Partisi), MP (Halk Hareketi) ve RNI (Ulusal Bağımsızlar Birliği). Beş büyük partinin iktidarda aşınması, PJD'nin ekmeğine yağ sürüyor. AKP ayrıca dünyada esen İslam rüzgârından ve ekonomik ve sosyal başarısızlıklardan besleniyor.

Fas’ın AKP’sinin Genel Merkezi (YANDA) Rabat’ın banliyösünde, bahçe içinde mütevazı bir villa. Kapıda ne polis, ne özel koruma. Sadece siyah beyaz bir tabela: Arapça Hizbu'l-adl ve't-Tenmiye ve Fransızca Parti de la Justice et du Développement yazıyor. Çiçekli bir iç avlu, garajdan bozma bir küçük mescit, misafirler için (orta masasında bir Kuran duran) perdeleri sıkı sıkı kapalı bir oda. Genel merkezde, PJD'nin (seyahatte olduğu için görüşemediğim) Genel Sekreteri Saadettin El Osmanî'nin tek bir fotoğrafını dahi göremiyorsunuz. Bu başbakan ve diğer parti liderleri için de geçerli. Kral dışında fotoğrafı asılan, öne çıkarılan (yani siyasal bir kült haline getirilen) kimse yok. Tabii Kral’ın ve müteveffa babasının fotoğrafları her yerde.

http://preview.h alt=
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!