Farklı dilde yayının durdurulması talebine ret

Güncelleme Tarihi:

Farklı dilde yayının durdurulması talebine ret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2004 11:23

Danıştay, radyo ve televizyonlardan farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasına ilişkin yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davada, yürütmenin durdurulması talebini reddetti.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da yayın yapan Gün Radyo ve Televizyon A.Ş., 25 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, “Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik”in 4. maddesinin, 5. maddesinin 2, 3, 4 ve 5. fıkraları, 6. maddenin 1. fıkrasının (a) bendi ile Geçici 1. maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
  
Danıştay 10. Dairesi, davalı RTÜK'den savunma aldıktan sonra oybirliği ile yürütmenin durdurulması istemini reddetti.
  
Kararda, “Davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki durumuna göre İdari Yargılama Usulü Yasası'nda öngörülün koşulların bu aşamada gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddini karar verildiği” kaydedildi.
  
Davacı Gün TV, karara itiraz edebilecek. İtirazı, bir üst kurul olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu görüşecek.
  
İPTALİ İSTENEN HÜKÜMLER

  
Yönetmeliğin iptali istenilen 4. maddesi “Yayınların dili” üst başlığını taşıyor. Düzenleme, radyo ve televizyonlarda farklı dil ve lehçelerde yayınların Türkçe yapılmasının esas olduğunu, ancak bu yönetmelik çerçevesinde Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabileceğini öngörüyor.
  
“Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın esasları” başlığını taşıyan 5. maddenin iptali istenen ilgili fıkraları ise farklı dil ve lehçelerde, sadece yetişkinler için haber, müzik ve geleneksel kültürün tanıtımına yönelik yayınlar yapılabileceğini, bu dil ve lehçelerin öğretilmesine yönelik yayın yapılamayacağını öngörüyor. Düzenleme, yayın saatini ve yayınların alt yazıyla Türkçe tercümesinin de yapılacağını hüküm altına alıyor.
  
İptali istenen ve “Başvuru” başlığını taşıyan 6. maddesinin ilgili bendi ise kamu ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayın yapmak istedikleri, dil ve/veya lehçeyi, bu dil ve lehçede yayınlanacak program türlerini, bu programların, günlük yayın akışı içindeki yerleşimini, aylık ve yıllık yayın planlarını belirleyen, kuruluşun yönetim kurulu kararı ile Üst Kurul'a başvurmaları gerektiğini öngörüyor.
  
Yönetmeliğin Geçici 1. maddesi ise Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin izleyici-dinleyici profili belirleninceye kadar bu dil ve lehçelerdeki yayının sadece kamu ve özel ulusal yayın kuruluşları tarafından yapılacağını düzenliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!