Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2001 00:00
Amerikalı bilim adamları, şeker hastalığının tedavisinde bir yeni adım atarak, fare cenin kök hücrelerini ensülin üretebilen hücreye çevirmeyi başardılar.
Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün (National Institutes of Health) bir bölümü olan Nörolojik Bozukluk ve Felç Ulusal Enstitüsü (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) bilim adamları, farelerdeki cenin kök hücrelerini, özel doku grubuna dönen 4 hücre türünü oluşturmaya sevkettiklerini açıkladılar.
Her hücre türünün, ensülin ve pankreasa ait diğer hormonları salgıladığını belirten bilim adamları, bu hücrelerin, pankreasta ensülin üreten doku gruplarını andıran kendi yapılarını oluşturmak üzere birleştiğini kaydettiler. Bilim adamları, glikozu ortaya çıkararak, bu grupların sınırlı miktarda ensülin üretmesini sağladılar.
Ensüline bağımlı şeker hastalarında, hücrelerin ihtiyacı olan kandaki şekeri almasına yardım eden ensülin hormonu üretilmiyor.
Temel hücreler olan kök hücreleri, kan, beyin ve kemik gibi farklı hücre türlerine dönüşebiliyor. Araştırmacılar, kök hücrelerin, çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olmasını umuyorlar.