Güncelleme Tarihi:
Fransız doktorlar, yetişkin fareden aldıkları kök hücrelerden üzerinde saç kökü bulunan deri üretmeyi başardılar. Bu gelişme sayesinde kelliğin, ciddi yanıkların ve cilt kanserinin tedavisi için yeni tedavi yöntemleri geliştirilebileceği bildiriliyor.
Kelliği tarihe gömecek olan umut verici gelişmeye Paris'teki Ulusal Bilim ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nde (INSERM) çalışan bilim adamları imza attı. Hücre bilimi konusunda uzman olan Yann Barrandon ve arkadaşları, ilk kez üzerinde saç kökleri ve yağ bezleri bulunan deri üretmeyi başardılar.
Bilim adamları, 5 yıl süren araştırmalarında yetişkin farelerin tüy köklerinde bulunan kök hücreleri izole etmeyi başardılar. Kök hücreleri, embriyonun ilk döneminde oluşuyor, bu hücrelerden diğer organlar yetişiyor. Bilim adamları bir süredir kök hücrelerini yeniden programlayıp, laboratuvarda organ yetiştirmenin yollarını arıyorlar.
Barrandon ve ekibi, yetişkin farelerden elde ettikleri kök hücreleriyle üzerinde tüy kökü ve yağ hücreleri bulunan ‘‘fare derisi’’ yetiştirmeyi başardılar. İnsan ya da fare olsun, her saç ya da tüy kökü için 1500 kök hücre gerekiyor. Bu saç kökleri birleşip yağ hücrelerinin bulunduğu deri parçası oluşturuyor.
YANIK TEDAVİSİ
Bilim adamlarının bir sonraki hedefi, uzun işlemler sonucu elde ettikleri bu deri parçasını laboratuar ortamında çoğalmak. Bu deri parçasının yanıkların tedavisinde kullanılabileceği söyleniyor. Çünkü şimdilerde yanık tedavinde kullanılan deriler parlak ve tüysüz olduğundan hoş görünümlü durmuyor.
Bu yöntem sayesinde kellerin yeniden saça kavuşabileceği ya da bazı hücrelerin faaliyetinin durdurularak kadınların istenmeyen tüylerden rahatlıkla kurtulabileceği söyleniyor. Barrandon'un çalışma arkadaşı Ariane Rochat, ‘‘İnsanoğlunun yarısı daha çok saça sahip olmak istiyor, diğer yarısı için bacaklarındaki tüylerden kurtulmaya çalışıyor. Araştırmamız her iki grubun da derdine çare olacak’’ dedi.