Güncelleme Tarihi:
İlk kez Washington Post’un duyurduğu program kapsamında ABD yapımı akıllı bombalar kullanan Kolombiya ordusu, en az iki düzine FARC liderini öldürdü. Örgüt bu nedenle müzakere masasına yenik oturdu.
BİRÇOK ülkenin terör örgütü saydığı Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) son dönemde gücünü kaybetmiş, 30 yıldır ilk kez geçen mayısta hükümetle müzakere masasından anlaşmayı kabul ederek kalkmıştı. Washington Post gazetesinin dün manşet olan haberine göre FARC’ın siyasi uzlaşmaya yanaşmasında, ABD’nin Kolombiya’ya yaptığı gizli askeri yardım etkili. Haber özetle şöyle:
-BUNKER KODLU ODA: 13 Şubat 2003 tarihinde FARC’a karşı gizli operasyon gayriresmi olarak başladı. Başkent Bogota’da “Bunker” adı verilen küçük bir odada toplanan 8 CIA ajanının bilgisarında cangılın uydu görüntüleri ve FARC’ın yeraltı sığınaklarına dair istihbarat vardı. FARC’ın böcek yerleştirilmiş araçlarının hareketleri izleniyordu.
-NSA DE DİNLEDİ: ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) de telefon dinlemeleriyle istihbarat sağlıyordu. Bunker’deki istihbarat uzmanları, Kolombiyalılara kendi ulusal istihbarat bilgisayar sistemlerini kurmakta yardımcı oldu. Taktik istihbaratı ilgili komutanlara anlık aktaran “füzyon” merkezleri kuruldu, kriptolu iletişim cihazları alındı.
-EL KAİDE USULÜ: FARC’ın kaçırdığı rehineler kurtarılamayınca, El Kaide’ye karşı uygulanmaya başlayan “Liderleri hedef al” stratejisi Kolombiya’da da devreye girdi. ABD, Kolombiya ordusuna yaklaşık 60 defa üst düzey FARC görevlilerini yakalamaya yetecek kadar istihbarat verdi. Askerler hep ABD yapımı Black Hawk helikopterleriyle FARC kampının 6 km yakınına bırakılıyordu. Fakat FARC liderleri baskını erken haber alıp kaçmayı başarıyordu.
-GOOGLE’DAN BULDU: 2006’da ABD Hava Kuvvetleri’nin bölgedeki misyonunun başına yeni bir albay geldi. Kargo uçakları konusunda uzman albay, Google’da bomba tiplerini araştırırken Enhanced Paveway II tipi görece ucuz güdüm kitini buldu. Bu kit, 226 kg’lık standart bir bombayı akıllı bombaya dönüştürüyordu. Irak’taki El Kaide lideri Ebu Musab El Zarkavi böyle bir bombayla öldürülmüştü. Albay fikrini Kolombiya savunma bakanına açtı. Ardından Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, ABD Başkanı George Bush’tan bu bombayı istedi. Kolombiya ordusunun uçakları bombaya göre uyarlandı. Bu silah “oyunu değiştirdi.”
Suikast endişesi
ABD, akıllı bombaların FARC liderlerine karşı kullanılmasının, tıpkı El Kaide’ye karşı olduğu gibi hukuken meşru olduğuna karar verdi. Ancak Kolombiya’da iktidar partisinin siyasi muhaliflerini de bu bombayla vurmasını engellemek için CIA her bombaya elektronik bir kilit koydu. Böylece Kolombiyalı yetkililer her saldırı için ABD’den izin almak zorunda kaldılar. ABD, ilk 20 akıllı bomba kitini Kolombiya’ya toplam 1 milyon dolardan düşük bir fiyata sattı.
Hâlâ masadalar
KOLOMBİYA ve FARC arasında barış görüşmeleri bir yıldır Havana’da sürüyor. Dört başlıkta anlaşmaya varıldı. FARC’ın yeni anayasa teklifini reddeden hükümet müzakereler baskın taraf olmaya devam ediyor.
CIA destekli akıllı bombalarla vurulan ilk FARC lideri, 1 Eylül 2007 gecesi düzenlenen operasyonda öldürülen Tomas Medina Caracas oldu. Sayı giderek arttı. 2008’de bu kez örgütün iki numarası olan Raul Reyes aynı şekilde öldürüldü. Ülkenin ikinci büyük militan örgütü ELN de vuruldu. ABD 2010’da bombanın “anahtarını” da Kolombiya ordusuna verdi.