Güncelleme Tarihi:
Diyanet, halkın merak ettiği ve kendilerine ulaştırılan sorulara cevap oluşturan bir kitapçık yayınladı. Tanrı'dan başka kimsenin gaibi (bilinmeyen) bilemeyeceği belirtilen kitapçıkta, ‘‘Kahin veya falcıya inanan kimsenin 40 gün namazı kabul olmaz’’ deniliyor.
Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan 128 sayfalık kitapçıkta, dinle ilgili yöneltilen 124 soru ve yanıtları yer aldı.
Ecelden kabir azabına, eşine küfreden kadının nikâhının bozulup bozulmayacağına kadar kitapta yer alan ilginç soralardan bazıları ve verilen yanıtlar şöyle:
Ecel nedir? Ömür kısalır veya uzar mı?: Ecel, kelime olarak insan ömrünün sonu anlamında meşhur olmuştur. Her canlı için tek bir ecel vardır. Bu ecel Allah'ın kaza ve takdiriyle olup asla değişmez. Öldürülen kişi de kendi eceliyle ölmüştür. Katilin öldürmesiyle o kişinin eceli değişmiş ve ömrü kısalmış olmaz.
Kabir azabı var mıdır?: Vardır ve haktır. Kabir azabı sözü ile cesedin defnedildiği yer ve bu yerde gördüğü azap kastedilmez. Bundan maksat, ölümden sonra mahşerde tekrar dirilişe kadar geçecek zaman içindeki mutlu bir hayat veya azaptır. Her ölü ister bir kabre defnedilsin, ister denizlerin dibinde kaybolup gitsin, isterse hayvanlar tarafından parçalanıp yenilsin, mutlaka ya nimetler içinde olacak veya azap görecektir.
Kocasının ağzına küfreden kadının dini nikâhı ne olur?: İslam alimleri müslümanın ağzına söven kişinin imanla ilişkisinin kesileceğini, hemen tövbe edip imanını yenilemesi ve kelime-i şehadet getirmesi gerektiğini söylemişlerdir.
Gaipten haber vermek doğru mudur?: Gaibi Allah'tan başka kimse bilmez. Kahin veya falcıya inanan kimsenin 40 gün namazı kabul olmaz.
Müslüman biri mutlaka bir tarikata girmeli mi?: Tarikat, hakka ermek için tutulan, bir takım kuralları ve zikir yöntemleri bulunan yol, anlamındadır. Son yıllarda tarikat adına meydana gelen dinin tasvip etmediği gelişmelere çokça rastlamak mümkündür. Bu itibarla, Müslüman için aslolan, inanmak, ibadet ve muamelat esaslarını ihtiva eden ve Allah tarafından peygambere vahyedilerek insanlara bildirilen hükümlerin tümüne bağlı kalmaktır. Hiç bir Müslüman'ın herhangi bir tarikata girmek gibi bir dini hükümlülüğü yoktur.
Saçları bıyıkları boyamanın gusle engel hali var mıdır?: Saçları veya bıyıkları kına ve benzeri, suyun nüfuzuna engel olmayacak nitelikteki boyalarla boyamak gusül abdestine mani değildir.
Ölünün ağzındaki altın dişlerini sökmek caiz midir?: Ölümünden sonra bir kimsenin ağzındaki sabit, yani çıkarılıp takılmayan dişlerin sökülmesi caiz değildir.
Hisse senetleri için zekât vermek gerekir mi?: Bir ticari ve sınai kuruluşa ortaklığı ifade eden hisse senetleri elde mevcut para gibidir. Bu bakımdan eğer nisap ve diğer şartları taşıyorsa rayiç değerine göre hisse senetlerinin de zekâtı verilir.