Fal değil gerçek bilgi

Güncelleme Tarihi:

Fal değil gerçek bilgi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cem Tecimen (www.baglanti.com)

Geçtiğimiz yıl elektronik ticaret, Java, İnternet TV, Ağ Bilgisayarı (NC) ve daha pekçok yenilikleri konuştuk, tartıştık. Bu kavramlar 1998'de belki de hayatımızın bir parçası olacaklar. Peki bilgisayar endüstrisi 1998 yılı için neleri hedefliyor ve yeni yıldan neler bekliyor?

Bilgisayar şirketleri 1998 yılında da yeni ürünler ve kavramlar geliştirmeye devam edecek ancak şunu baştan söyleyebiliriz ki, teknolojinin yönü, İnternet. Biz size bekleyin ve görün demiyoruz, sorularımızı yanıtlayan uzmanların gözünden görün ve 1998'de bu gelişmeleri bekleyin.

Windows 98

Haluk Maga (Microsoft Türkiye)

Microsoft Windows 98'i ilkbaharda piyasaya sürecek ve Explorer da Windows 98 ile beraber gelecek. Microsoft Türkiye'nin 98 hedeflerini 2 maddede sıralayabilirim; Küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik çözümler ve ürünler ortaya çıkarabilmek ve eğitim seferberliği konusunda çalışmalar yapmak. Bu çalışmalar kapsamında öğrencilere uygun fiyatlı ürünler piyasaya sunacağız. Bunun dışında eğitim konusunda yapılacak olan büyük bir kongrenin de sponsorluğunu yapacağız.

İnternet yaygınlaşacak

Cengiz Işılay (Superonline)

1998'de altyapı yatırımını iyi yapabilecek firmalar ilerleyecek. Superonline, 1997'de 17 bin olan abone sayısını 1998 de 100 bine çıkartmayı hedefliyor. 1998'de Türkiye'de yaklaşık 400-500 bin İnternet kullanıcısı olacak. Kurumların İnternet yatırımları artacak. 1998'de Türkiye'deki İnternet Servis Sağlayıcı'ların yüzde 50'si ya el değiştirecek ya satılacak ya da birleşecek, pazar ISS'leri buna mecbur edecek. Bugün olmayan fakat pazara büyük girecek ISS'ler olacak. Yılın ilk çeyreğinde elektronik ticaret başlıyacak.

Eğitimde CD-ROM

Mehmet Köksalan (3.Boyut)

Türkiye'de CD-ROM yayıncılığında 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle patlama olacak. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı yazılım ve donanım alımı için standart saptamaya çalışıyor. Bununla birlikte pekçok yeni firma bu alandan pay kapmak için sektöre giriyor. Bizim umudumuz, oluşturulacak bu standardın yerli üretimi teşvik edici olması. Sebebi ise biz Türkiye'de bunun yapılabileceğini gösterdik. Lokalizasyonda taviz verilmemesini istiyoruz. Yanlış da başlanılsa, ben ümidimi kaybetmeyeceğim çünkü biz sonradan da düzelebiliyoruz fakat yanlış başlanmasına gerek yok.

Bilişim stratejileri

Faruk Eczacıbaşı (TBV Başkanı)

Bilişim'in ülkeye katkıda bulunmasına yönelik olarak stratejiler üretmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Elektronik ticaret ve hukuki altyapısı konusunda bir kitap çıkartmayı planlıyoruz, yazılım sektörünü geliştirmek için Gebze Yazılım Parkı çalışmalarını sürdüreceğiz, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için bilişim konusunda uzman gazeteci yetiştirilmesi konusunda seminerler düzenleyeceğiz. Gençliği ve çocukları bilişime doğru yönlendirmek için bir merkez kurma çalışmalarına devam edeceğiz, medyanın bilişim konularına daha fazla yer ayırması ve kamuoyunu doğru yönlendirmesi amacıyla organize edilen Bilişim Medya Ödülleri'ni bu yıl da dağıtacağız. Bunların yanısıra 1998'de yapacağımız önemli bir etkinlik de Avrupa Topluluğu ile varolan ilişkilerimizi geliştirmek amaçlı bir konferans olacak.

Yazılım korsanlığı azalacak

Zafer Sevinç (BSA Türkiye)

1998'de çalışmalarımız daha ziyade son kullanıcılara yönelik olarak sürecek. Ayrıca gizli satıcılarla ilgili gizli müşteri programları devam edecek. Kamunun bilinçlendirilmesi için reklam ve fuar aktiviteleri yapılacak. Baskınlar da kurumsal son kullanıcıya yönelmiş olarak devam edecek. 1997 yılı yapılan çalışmalar sonucu, korsan yazılım kullanım oranı yüzde 80'lere düşürüldü. Bu rakamı 1998 sonunda yüzde 70'lere geriletmeyi hedefliyoruz.

Lotus'un atılım yılı

Server Tanfer (Lotus)

Domino'nun küçük ve orta ölçekli işletmelerde daha çok kabul görmesini sağlamak hedefindeyiz. Bu konuda faaliyetlerimize Ocak ayından itibaren 500 öğrenciyi hedefleyen Lotus İntranet Starter Pack eğitimi ile başlıyoruz. Bunun yanısıra bütün ISS'lere Domino Server'ın yeteneklerini ve özelliklerini anlatan seminerler düzenleyeceğiz. eSuite, kullanıcıların yüzde 80'inin ofis ihtiyaçlarını hızlı ve basit şekilde karşılayan bir dizi ürün. İçinde sözcük işlem, elektronik tablo, e-posta, takvimler ve bunun gibi uygulamacıklar barındırıyor. En önemli avantajı tamamen Java ile yazılmış olduğu için Java'yı destekleyen her platformda çalışması. Java ile yazılmış ofis uygulamaları seti olan eSuite'in 98 içinde kendisine hızla pazar bulması için çalışacağız. eSuite'in Türkçe'ye çevrilme çalışmaları da başlamış durumda.

Ağ bilgisayarları geliyor

Burak Özdemir (Oracle Türkiye)

En son bilgisayar devrimlerinden birisi olan Network Computer'lar 1998 yılı itibariyle hiç şüphesiz ev kullanımından iş yerlerine kadar çok daha geniş bir kitlenin hizmetine sunulacak. Oracle'a göre kişisel bilgisayar (PC) kullanımı zaman içerisinde yerini Ağ Bilgisayarlarına (NC) bırakacak. İlk olarak hâlâ çok yaygın olarak kullanılan ‘dummy’ terminal ekranlarının yerini alacaklar. Bu şekilde terminal kullanıcıları bir yandan eski programlarını kullanırken diğer taraftan daha 'kullanıcı-dostu', multimedya özelliklerinde bir bilgisayar sahip olacaklar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!