A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 11:22
Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görevli Emniyet Amiri Dr. Ersin Karapazarlıoğlu, Türkiye'de ilk kez “adli entomoloji” alanında yaptığı çalışmalarla böcekleri kullanarak, ölüm zamanını belirliyor.
Yaklaşık 5 ay önce Samsun'dan Şırnak Emniyet Müdürlüğüne atanan, yüksek lisans ve doktorasını Türkiye'de ilk kez adli entomoloji alanında yaparak, Türk Emniyet Teşkilatında yenilikçi yaklaşımla faili meçhul cinayetler ve şüpheli ölüm olaylarını, böceklerin tanıklığını kullanarak çözen Ersin Karapazarlıoğlu, bu çalışmasını Şırnak için de uygulamaya hazırlanıyor.
Karapazarlıoğlu, Şırnak bölgesine has böceklerin tespit edilerek, bölgede meydana gelen ölüm olaylarını çözmek amacıyla hazırladığı projeyi TÜBİTAK'a sunacak.
Faili meçhul olayların kilit noktası ölüm zamanı
Karapazarlıoğlu, Şırnak Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdür Vekili olarak çalıştığını, yaklaşık 5 aydır Şırnak'ta olay inceleme biriminde elde edilen delillerden yola çıkarak, olayların aydınlatılmasında çalıştığını belirtti.
Olay yeri inceleme ile bağlantılı olarak adli entomoloji alanında yaptığı çalışmaları Şırnak'a aktarmaya çalıştığını ifade eden Karapazarlıoğlu, adli
entomolojinin böcekleri kullanarak ölüm zamanı ve nedenin tespiti ile ilgili bir bilim dalı olduğunu anımsattı.
Karapazarlıoğlu, polise ulaşan olaylarda, ölüm zamanı ve ölüm nedeninin çok önemli olduğunu, bunun belirlenmesi için de farklı yöntemlerin kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu.
“Klasik otopsi bunun en temel yöntemidir. Ancak klasik otopside ölüm zaman aralığı, biraz daha geniş kalıyor. Oysa bizim için daha dar bir zaman aralığı gerekiyor. Bunun belirlenmesi amacıyla dünyada kullanılan yöntemlerden biri de adli entomolji yani böceklerin tanıklığının kullanılması. Bu konuyla ilgili 2000 yılından bu yana çalışmalarım devam ediyor. Ankara'da Asayiş Daire Başkanlığına bağlı Suç Araştırma Eğitim Merkezinde bu alanda eksiklik olduğunu gördüm. Burada aldığım seminerden yola çıkarak, bu alanda çalışma gereği duydum. Daha sonra 19 Mayıs Üniversitesindeki hocalarımızla irtibata geçtim. Böylece çalışmaya başlamış oldum. Ülkemizde bu alanda hiç uzman olmadığı için yurt dışında söz konusu alanda çalışan uzmanlarla iletişim kurdum. Amerika'da Prof. Dr. Neil Heskill'in laboratuvarında bir ay çalıştım. Ayrıca Avrupa Adli Entomolji Birliğinin her yıl düzenli olarak yapılan kongrelerine de katılıyorum. Bu alandaki çalışmalarımızı sürekli ilerletmeye çalışıyoruz.”
Karapazarlıoğlu, yüksek lisans ve doktorasını da bu konuda yaptığını, elde ettiği verilerle de karşılaştıkları olaylarda kullandığını anlattı.
Samsun Emniyet Müdürlüğünde görev yaptığı süre içerisinde farklı ölüm olaylarında elde ettiği verileri kullanarak, sonuca gittiğini belirten Karapazarlıoğlu, böceklerin bölgesel farklılıklarının ise kendisini farklı çalışmalara ittiğini bildirdi.
Şırnak bölgesine has böceklerin tespiti amacıyla bir çalışma üzerine odaklandığını ifade eden Karapazarlıoğlu, şunları söyledi:
“Bu çalışmanın temeli de Samsun'da ortaya koyduğumuz çalışmalarla paralellik gösteriyor. Bu bölgede cesetler üzerine gelen böceklerin tespiti, bu böceklerin cesetler üzerinde oluşturduğu sıralama ve bölgesel farklılıklarını ortaya koymaya çalışacağız. Projeyi tamamladıktan sonra TÜBİTAK'a sunacağız. TÜBİTAK tarafından onaylanması halinde çalışmamızı hayata geçireceğiz. Elde ettiğimiz verileri, Şırnak'ta meydana gelen ölüm olaylarında kullanmış olacağız.
Dünyada da başta Amerika olmak üzere Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde bu uygulanıyor. Ülkemizde de bu çalışmalar, yüksek lisans çalışmamla başladı. Çalışmam Türkiye'de ilk olma özelliğine sahiptir. Şu an İstanbul, Ankara ve farklı üniversitelerde konuyla ilgili çalışmaya başlayan akademisyenler var, ancak yeterli değil. Tüm ülkemizde yaygın olarak kullanılabilmesi için bölgesel çalışmaların yapılması gerekiyor ki özellikle faili meçhul olaylarda olayın kilit noktasının ölüm zamanı, ölüm sebebinin belirlenmesinde böcekler kullanılsın ve ölüm zamanı ve ölüm sebebi muallakta kalmasın. Olay yeri incelemede kullandığımız bir sloganımız var, 'delilden suçluya' bunu 'böcekten suçluya' diyerek, yeni bir bakış açısıyla olay yerini inceliyoruz.”
Dünya ile boy ölçüşüyor
Olay yeri inceleme birimi olarak dünya ile yakın bir seviyede olduklarını, bunun göstergelerinden birinin de, parmak, ayak ve DNA izi gibi gibi klasik yöntemlerin yanında adli entomoloji çalışmaları olduğunu anlatan Karapazarlıoğlu, şöyle devam etti:
“Biz şunu söylüyoruz, 'deliller yalan söylemez, böcekler de yalan söylemez' olay yerinden elde ettiğimiz böcekler, bize olayla ilgili en doğru en
kesin bilgileri veriyor. Bu anlamda yürüttüğümüz çalışmalar dünya polisi ile
aynı paralelliktedir. Emniyet teşkilatı olarak, başta Ortadoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetlerimiz olmak üzere, Balkan ülkeleri ile dünyanın birçok ülkesine olay yeri inceleme ile farklı alanlarda eğitimler veriyoruz. Bir süre önce Kazakistan ve Azerbaycan polisine adli entomoloji alanında seminer verdik. Şu anda kullandığımız teknik ekipman, cihaz ve yöntemlere baktığımızda dünyadaki emniyet teşkilatları ile boy ölçüşüyoruz.”
“Böceklerin tanıklığı?”
Karapazarlıoğlu, “böceklerin tanıklığını” şu sözlerle anlattı:
“Ölümden hemen sonra sıcaklığa ve ortama bağlı olarak, bildiğimiz özellikle dışarda gördüğümüz sinekler, gelip ceset üzerinde yumurtalarını bırakıyor. Bırakılan bu yumurtalardan çıkan kurtçuklar cesedi yiyor. Olay yerinde elde ettiğimiz kurtçukların yaşına, gelişimine bakarak, boyunu ölçerek, sıcaklık verilerini dikkate alarak ve yumurtasını ne zaman bırakmış, ne kadar süre içinde gelişimi tamamlamış bunları tespit ediyoruz. Bu bize otomatik olarak cesedin ölüm
tarihini veriyor. Ayrıca eğer ölüm üzerinden uzun süre geçmişse burada böceklerin geliş sıralamasını kullanıyoruz. Ölümden tamamen kemikleşene kadar geçen süre içerisinde, farklı türdeki böcekler belli bir sıraya göre ceset üzerine gelerek besleniyor veya ceset üzerinde beslenen böceklerle besleniyor. Bu sıralama hiç bir zaman değişmez. Olayda elde ettiğimiz böceklerin bu sıralamasına bakarak ölüm zamanını tespit etmiş oluyoruz.”