Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2004 01:44
Bir dönem Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın prenslerinden olan eski bakanlardan Veysel Atasoy, basit bir biyopsi işlemi sırasında kaptığı enfeksiyon nedeniyle getirildiği Ankara İbni Sina Hastanesi’nde dün saat 13.00’te hayatını kaybetti.
İBNİ Sina Hastanesi Başhekimi Muhit Özcan, ağır enfeksiyon ve çok sayıda organın yetersizliği ile hastaneye kabul edilen 57 yaşındaki Veysel Atasoy’un beyindeki kanama ve damar tıkanıklığına bağlı hasarın düzelmemesi sonucu vefat ettiğini kaydetti. Muhit Özcan, Atasoy’un enfeksiyon kapmasıyla ilgili olarak ‘Enfeksiyon kapma durumu yoğun bakım ünitelerinin baş belalarından bir tanesidir ve sık rastlanan bir durumdur. Tabi ki hastalık olağan bir durum değildir, ama hastanın bize geldiği andan itibarenki durumu bir hastalık çerçevesi içinde olağandır’ dedi.
Atasoy, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki biyopsinin ardından taburcu edilmiş, ancak rahatsızlanınca bu kez Güven Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Tedaviye yanıt vermeyen 57 yaşındaki Atasoy, 20 gün önce de İbni Sina Hastanesi’ne sevk edilmişti.
GAZİ’DE KAPTI İDDİASI
Işın Atasoy, eşinin enfeksiyonu Gazi Üniversitesi Hastanesi’nden kaptığını savunmuş, ancak hastane, Atasoy’un durumunun basına yansımasının ardından enfeksiyon kontrol komitesini harekete geçirdiklerini, ancak MRSA enfeksiyonuna yol açan stafilokok bakterisine rastlanmadığını öne sürmüştü.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Özdiler, Reanimasyon Servisi’nde yatan Atasoy’un bir hastanede akciğer zarında kalınlaşma nedeniyle geçirdiği biyopsi sonrası enfeksiyon kaptığını söylemişti.
Atasoy’un ‘MRSA’ denilen antibiyotiğe dirençli, çok az ilacın etkilediği bir mikrop aldığını kaydeden Özdiler, ‘Bu, her organı etkileyen bir mikrop. Hastada buna bağlı septik şoklar, çoklu organ işlev bozukluğu var’ açıklamasını yaptı. Prof. Özdiler, Atasoy’un mikrop nedeniyle böbrek, karaciğer, beyin ve kanama pıhtılaşma sisteminin hasar gördüğünü, destek ünitesine bağlı tutulduğunu ve şuurunun yerinde olmadığını ifade etmişti.
Aile avukatı Yusuf Savaş ise, Atasoy’un enfeksiyonu Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde kaptığı iddiaları hatırlatılarak, ‘Dava açacak mısınız?’ sorusu üzerine, ‘Açıklamanın aile tarafından daha sonra yapılacağını’ belirtti.
Savaş, Atasoy’un Ankara Kocatepe Camii’nde perşembe öğlen kılınacak namazdan sonra, Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedileceğini kaydetti.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Veysel Atasoy’un vefatı nedeniyle eşi Işın Atasoy’a başsağlığı mesajı gönderdi. Mesajında, Atasoy’un geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetmesinden derin acı ve üzüntü duyduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti:
‘Ülkemize ve milletimize yıllarca başarılı hizmetler vermiş olan eşinizin en verimli çağında aramızdan ayrılması büyük bir kayıptır. Acınızı yürekten paylaşıyor, merhum Veysel Atasoy’a Allah’tan rahmet, size, ailenize sabır ve başsağlığı diliyorum.’
Özal’ın prensiydi
ZONGULDAK’ın Devrek ilçesinde 1947 yılında doğan Veysel Atasoy, lise öğrenimini İstanbul Kabataş Lisesi’nde, yüksek öğrenimini ise Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. Çeşitli devlet kuruluşlarında yöneticilik yapan Atasoy, Turgut Özal döneminde Devlet Planlama Teşkilatı’na girdi ve 1983 yılında ANAP kurucusu oldu ve ANAP yönetiminde çeşitli görevler aldı. ‘Birinci Özal Hükümeti’nde Ulaştırma Bakanlığı’na getirilen Atasoy, Bakanlığının ikinci yılında Bursa’da Çelik Palas salonunda Başbakan ve bakanlarının katıldığı görkemli bir düğünle Işın Atasoy ile evlendi.
13 Aralık 1983-16 Eylül 1987 arasında Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunan Atasoy, ‘İkinci Özal Hükümeti’nde ise 26 Haziran 1998 tarihine kadar Devlet Bakanlığı görevinde bulundu.
22 Ekim 1998 tarihinde ANAP Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa ederek DYP’ye geçen Atasoy, DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olmasından sonra DYP Büyük Kongresi’nde Tansu Çiller’in seçilmesi için aktif rol almıştı. DYP-SHP koalisyon hükümetinde 25 Haziran 1993 yılına kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevinde bulunan Atasoy, iki çocuk babasıydı.