Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu erteleme talebinin İsrail tarafından yapıldığını söyledi. Ünal, "Bu erteleme talebi de diğerleri gibi İsrail tarafından geldi" dedi.
Öte yandan, İsrail'deki haber sitelerinden Ynet, "Türkiye'nin BM'den, Mavi Marmara gemisiyle ilgili raporun yayımlanmasının 10 gün daha ertelenmesi talebinde bulunduğunu" öne sürdü. Ynet'in İsrailli siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin talebinin kabul edileceğinin tahmin edildiği de belirtildi.
Bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sunulmasının ardından yarın yayımlanması öngörülen raporun Türkiye tarafından ertelendiğini iddia eden İsrail Medyası, Ban Ki-moon'un Türkiye ile İsrail arasındaki müzakelerde bir uzlaşıya varılmasına fırsat vermek amacıyla raporu erteleyeceğini Pazar günü İsrail’e bildirdiğini de öne sürdü.
Jerusalem Post’a konuşan İsraili yetkililer, raporun önceki defalar olduğu gibi bu kez de Türkiye’nin talebi üzerine ertelendiğini söyledi. Ayrıca, İsrail’in ertelemeye karşı olmadığı da belirtti.
ABD ERTELEME KARARINI DESTEKLİYOR
Haaretz gazetesi de, raporun ertelenmesi talebine ilişkin haberinde bir yetkiliye göre, “ABD, Türkiye’nin raporun ertelenmesi talebine destek verdiğini, İsrail’in de, böyle bir adıma karşı çıkmadığını” belirtirken bu konudaki kararın, söz konusu paneli oluşturan BM Genel Sekreterine ait olduğunu anımsattı.
Gazete şunları yazdı: “İsrailli yetkili, raporun ertelenmesinin İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik krize son verilmesine ve iki ülke arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayacağına işaret etti.”
Başbakan Netanyahu, geçen Çarşamba günü, iki ülke arasındaki müzakerelerde “arabuluculuğu” yaptığı belirtilen ABD’nin, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a, ülkesinin Türkiye’den özür dilemeyeceğini bildirmiş, Türk hükümeti ise, İsrail’in özür dilememesi halinde ilişkilerin daha da geriye gideceği uyarısını yapmıştı.