Faili meçhul kazılarında 1 kafatası bulundu

Güncelleme Tarihi:

Faili meçhul kazılarında 1 kafatası bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 15:41

MARDİN’in Dargeçit İlçesi’nde bugün yeniden başlanan faili meçhul kazısında bir kişiye ait kafatası ile kumaş parçaları bulundu. Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi’nde daha önce başlanan ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ertlenen kazılara da bugün yeniden başlandı.

Diyarbakır İçkale’de 38 kişiye ait kafatası ve kemiklerin bulunduğu alanın birinci derece SİT alanı olması nedeniyle Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bölgedeki kazıda iş makinesi kullanılması kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Diyarbakır İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

DARGEÇİT’TE 1 KAFATASI BULUNDU

Mardin’in Dargeçit İlçesi’nde 29 Ekim 1995’te iki öğretmenin PKK’lılar tarafından öldürülmesi üzerine Jandarma tarafından 2-6 Kasım 1995 tarihlerinde gözaltına alındıkları iddia edilen Süleyman Seyhan (57), Abdurahman Coşkun (21), Abdullah Olcay (20), Mehmet Emin Aslan (19), Nedim Akyön (16), Seyhan Doğan (14) ve Davut Altınkaynak’tan (13) bir daha haber alınamadı. Kayıp 6 kişi ile ilgili soruşturma dosyası bu kişilerin PKK’ya katıldıkları iddiasıyla kapatılırken, Süleyman Seyhan’ın cesedi başı kesilmiş olarak 6 Mart 1996 yılında Bağözü Köyü yakınlarındaki bir kuyuda bulundu.

Kayıp yakınlarının davanın Ergenekon davası kapsamında görülmesi için 2009’da başvurması üzerine mahkeme dosyayı Dargeçit Savcılığı’na yollayınca, kayıp 6 kişinin dosyası 14 yıl aradan sonra yeniden açıldı ve Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı talimatıyla Bağözü Köyü’nde bir hafta önce kazılara başlandı.

İlk kazılarında herhangi bir bulguya rastlanmadı. Ancak köylüler kendi imkanlarıyla kepçe ile başlattıkları kazıda 2 yanmış kemik parçasının bulunması üzerine bugün kazılara yeniden başlandı. Dargeçit Cumhuriyet Savcısı, İnsan Hakları Derneği Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu ile bazı avukatların gözetiminde yapılan kazıları, köylüler de uzaktan izliyor. Jandarma ekipleri de köyün çevresinde sıkı güvenlik önlemi aldı.

İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Bağözü Köyü’nde Dargeçit Cumhuriyet Savcıları eşliğinde bugün başlanan kazıda bir kafatası ve birkaç parça kumaş parçası bulunduğunu belirterek, kazılara devam edildiğini söyledi.

Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi’nde 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan 5 kişinin öldürülerek, Küpeli Dağı eteklerindeki Yağızkonak Köyü kırsalında yer alan bir askeri birliğin yakınında gömüldüğü iddiası üzerine iki hafta önce yapılan kazılarda, 3 kişiye ait kemik ve elbiseler bulundu. Bulunan kemiklerin kayıp Sait Şen, Beşir Başkök ve Abdullah Güler’e ait olabileceği ileri belirtilmiş ve kötü hava koşulları nedeniyle ara verilen kazılara bu gün yeniden başlandı.

Şırnak Barosu avukatlarından Rıdvan Dalmış ve Şivan Ekinci ile Cizre Cumhuriyet Savcısı’ndan oluşan bir heyet eşliğinde, kayıp 2 kişiye ait kemiklerin bulunması amacıyla bugün başlayan kazılar devam ediyor.

İlk kazıda bulunan kemiklerin kime ait olduğunun kesin teşhisi için alınan DNA örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

DİYARBAKIR’DAKİ KIZALAR MAHKEMELİK OLDU

Diyarbakır İçkale’de SİT alanı olan bölgede şimdiye kadar 38 kişiye ait kafatası ve kemiklerin bulunduğu kazıların, iş makinesi ile yapılması konusu, mahkemelik oldu. Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun, tarihi İçkale’de insan kemiklerinin bulunduğu bölgedeki kazıda küçük iş makinesinin kullanılması kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Diyarbakır İdare Mahkemesine başvurdu. Şube Başkanı Necati Pirinçcioğlu, İçkale’de kemiklerin ortaya çıkarılmasının ardından acil olarak toplanan Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun, kazıların Diyarbakır Müzesi Müdürlüğü denetiminde ve insan gücüyle yapılması yönünde karar aldığını ifade etti. Pirinçcioğlu, bu kararın yerinde bir karar olduğunu belirterek, şöyle konuştu

"Ancak daha sonra savcılığın yeniden yaptığı talep üzerine yeniden toplanan kurul, bir hafta önceki kararını görmezden gelip, kepçe ile kazı yapılmasına karar verdi. Savcılığın talebi doğrultusunda izin verilmesinde aslında bir yetki aşımı da var. Bütün sorumluluğu savcılığa vermek suretiyle 26 Ocak günü böyle bir karar aldı. Bu doğru bir yaklaşım değil. Çünkü her ne olursa olsun SİT alanındaki her türlü kazı, Müze Müdürlüğü denetiminde ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun gözetiminde yapılması gerekirken, bütün sorumluluğu savcılığa verildi. Biz de bunu üzerine yürütmenin durdurulmasıyla ilgili Diyarbakır İdare Mahkemesine başvurumuzu yaptık. Avukatımızın aracılığıyla talebimizin incelendiğine dair bilgi veriliyor. Ancak yürütmeyi durdurma acil bir durumdur. İçkale 1’inci Derece Arkeolojik SİT alanıdır, buradaki kazının iş makinesiyle değil, insan gücüyle yapılmasında ısrar ediyoruz. Bu gerekçelerle kararın iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!