Faciayı araştırmak için oluşturulan komisyon ikinci kez Soma'da

Güncelleme Tarihi:

Faciayı araştırmak için oluşturulan komisyon ikinci kez Somada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 12:17

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, yaklaşık 3.5 ay sonra 3 günlük çalışma için bir kez daha ilçeye geldi. Bu kez facianın meydana geldiği ocak ile aynı firmaya ait başka bir madende inceleme yapacak milletvekilleri, üzerinde madene girmeden önce verilen ve 'Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.' yazan giysileri kabul etmedi. Şirketin kendilerine sağladığı öğle yemeğini de yine reddettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Geçen 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait ocakta meydana gelen yangın ardından 301 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye’yi yasa boğan olay ardından TBMM’de grubu bulunan partilerin teklifiyle meclis araştırma komisyonu kuruldu. Ankara’daki hazırlık çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri, ilk olarak geçen 9 Haziran’da ilçeye gelip inceleme yaptı. Maden sahasındaki incelemelerin yanı sıra milletvekilleri, madencilerin ailelerinin yanı sıra, yaralı kurtulan işçilerle de görüşme yaptı.

KOMİSYON ÜYELERİ MADENE İNDİ. İŞTE FOTOĞRAFLARI

3.5. AY SONRA TEKRAR SOMA’DA

Araştırma komisyonu üyeleri, yaklaşık 3.5 ay sonra araştırma yapmak üzere bir kez daha Soma’ya geldi. AK parti Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri, Yılmaz Tunç, Ali Aydınlıoğlu, Fatoş Gürkan, Namık Havutça, Canan Candemir, Necati Özensoy, Ayşe Türkmenoğlu, Vural Kavuncu, Nesrin Ulema, Erkan Akçay, Özgür Özel ve Selçuk Özdağ, sabah saatlerinde Soma’ya ulaştı. Komisyonu, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, karşıladı.

Haberin Devamı

Komisyonla birlikte uzman olarak, Hacettepe Üniversitesi Maden İşletme Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahtiyar Ünver, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu üyesi Mehmet Göl, TKİ Baş Mühendisi Ümit Çepni, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Suphi Ünal da incelemeye katıldı.

Milletvekilleri ve heyette bulunan diğer üyeler, Ege Linyit İşletmeleri Misafirhanesi’ndeki hazırlıkların ardından, 301 işçinin can verdiği maden ocağının bulunduğu alana çıktı. Burada sahayı inceleyen, ocak hakkında maden şirketi yöneticilerinden brifing alan vekiller, ardından da ocağa girdi.

ŞİRKETİN KIYAFETLERİNİ İSTEMEDİLER


Bu arada, komisyon üyeleri, Ege Linyit İşletmeleri’nde, maden için kıyafet giydikleri sırada ilginç bir olayda yaşandı. Milletvekilleri, arkalarında ’Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ yazısının bulunduğu şirkete ait kıyafetleri giymeyi istemedi. Ayrıca şirketin sağlayacağı yemeği de yine kabul etmedi. Komisyon üyelerinin daha önceden de bu taleplerini yine Soma’daki yetkililere ilettikleri öğrenildi. Bunun üzerine yemeği kaymakamlık sağladı. Beyaz renkli madenci kıyafetleri ise, Türkiye Kömür İşletmeleri’nden temin edildi.

TUTUKLU PATRON VE YÖNETİCİLERLE DE KONUŞACAK


Komisyon üyeleri, maden sahalarındaki incelemelerden sonra yarın da, şirketin yöneticileri ile maden kazasında görev alan kişilerle konuşacak. Milletvekilleri, çalışmalarının son gününde ise, Aliağa Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan Şirketin yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in yanı sıra, tutulu diğer 5 çalışanla daha görüşecekleri açıklandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!