Güncelleme Tarihi:
Batman'da dün saat 19.00 sıralarında bastıran sağanak yağmurla birlikte Raman ve Batı Raman dağlarından gelen sularla birlikte sağanak yağış İluh Deresi’nin taşmasına yol açtı. İluh Deresi'nin taşıması sonucu İluh, Karşıyaka, Hürriyet, 19 Mayıs, Petrolkent, Çay, Yeşiltepe ve Huzur semtlerindeki zemin katta oturanlar, dereden taşan sel suları ile mücadele etmek zorunda kaldı.
Oluşturulan kriz masası, saatler sonra semtlere ulaşabildi. Derenin taşkın sularının en etkili olduğu Karşıyaka Mahallesi'nde ‘Kanat' ailesinden 4, Hürriyet Mahallesi'nde de 4 kişi sel suları sonucu boğularak öldü. Batman Valisi Haluk İmga, İluh Deresi çevresinde 4 kayıp olduğunu, bu kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.
Batman'da su baskını sonucu ölenlerin sayısı 11'e yükseldi. Yaralanan 13 kişi, ayakta tedavi edildi. Batman Valiliğinden yapılan açıklamada, Hasankeyf ilçesinin Irmak köyünden geçen nehir kıyısında, 10-12 yaşlarında kimliği henüz belirlenemeyen bir erkek çocuğunun cesedinin bulunduğu belirtildi. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu ölen 11 kişiden 10'unun kimliği şöyle açıklandı: Azad Balkara (4), Şükran Tunç (12), Osman Başçı (53), Mehmet İkbal Kanat (1), Ayşenur Kanat (5), Nursel Kanat (8 aylık), Merve Kanat (5), Osman Acar (53), ikiz kardeşler Melek Turan (4), Melike Turan (4). BATMAN'DA ÖLEN 11 KİŞİDEN 10'UNUN KİMLİĞİ
Önceki gece Zorköy’de etkili olan sağanak yağmur yüzünden Hüseyin Kanat sel korkusu nedeniyle çocuklarını Karşıyaka Camii'nde temizlik yapan kardeşi Mehmet Kanat'ın evine getirdi.
Ancak, aşırı yağış nedeniyle bu evi su basınca Hüseyin Kanat'ın çocukları 6 yaşındaki Ayşe Nur ve 9 aylık Nursel sele kapıldı. Ev sahibi Mehmet Kanat'ın 6 aylık kızı Gülhan ve bir başka kardeşinin çocuğu olan 2 yaşındaki Ali İkbal Kanat da öldü.
Karşıyaka semtinin yanındaki Hürriyet Mahallesi'nde 4 yaşındaki Azad Baykara, 22 yaşındaki Şükran Tunç, 63 yaşındaki Osman Başçı ve 62 yaşındaki Osman Acar, sel sularının bahçe ve evleri basması sonucu boğularak öldü.
İKİZLER DE SELDE BOĞULDU
Petrol Kent Mahallesi'nde de sel sularına kapılan 4 yaşındaki ikizler Melek ile Melike Turan'ın cesetleri çıkarıldı. Batman'ın Hasankeyf İlçesi'ne bağlı Irmak Köyü yakınlarında da 12 yaşlarında akıntıya kapılarak boğulan bir erkek çocuğunun cesedi bulundu. Sel baskını sırasında yaralanan 8 kişi de Batman Devlet hastanesi’nde tedavi altına alındı.
‘ONLARI, SELE KAPTIRMAMAK İÇİN GETİRMİŞTİM’
Yıllardan bu yana oturduğu Balpınar Beldesi yakınlarındaki Zorköy Mezrası'nda ailesinin geçimini güçlükle sağladığını belirten Hüseyin Kanat, köylülerin büyük bölümünün köyü tahliye etmesi üzerine küçük çocuklarını Batman'a kardeşinin yanına ‘Daha güvenli yer’ diye gönderdiğini söyledi. Hüseyin Kanat, “Nereden bilebilirdim ki, sel sularının onlara Batman’da mezar olacağını? Keşke, onları köyde yanımda tutsaydım. Batman, güvenli yer diye gönderdim ama, orası onlara mezar oldu” dedi.
|
“Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Saat 20.00 sıralarıydı. Bir anda evin bahçesi sularla doldu? Çocukların bir bölümünü dama çıkardım. Diğerleri ise bahçede beni bekliyordu. Bahçeye ineceğim sırada bahçenin ihata duvarı yıkıldı ve çocuklar duvarın dibinde kaldı. Hala çığlıkları kulağımda. Keşke onların yerine ben olsaydım. Üç kardeşiz, büyük ağabeyim Hüseyin 2, ben ve kardeşim Aziz, 1'er çocuğumuzu sel sularına kurban verdik. Allah böyle bir acıyı kimseye yaşatmasın.”
Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca sağlanan kumanyalar askerler tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Selden zarar görenlerin bir bölümü spor salonuna, bir bölümü Belediye Konuk Evi'ne yerleştirilirken, bazı vatandaşlar da yakınlarının yanına yerleşti. Çok sayıda araç suların sürüklemesi sonucu devrilirken, kentte yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan sel sularına kapılarak telef oldu.
BATMAN'DA "BARAJ PATLADI" SÖYLENTİSİ
Batman'daki Batman Barajı'nda sel sularının yükselmesiyle ‘barajın patladığı’ iddiası üzerine İluh Mahallesi'nde oturanların bir bölümü öğle saatlerinde çevredeki tepelere çıktı.
Sel felaketinin şokunu üzerinden atamayan İluh Deresi'nin çevresindeki 8 semtinde oturanlar, Batman-Diyarbakır il sınırındaki Batman Barajı'nda su düzeyinin aşırı yükseldiği ve baraja zarar verdiği iddiaları ile korkarken evlerini terk etti.
Yetkililer, barajda su seviyesinin yükselmesinin söz konusu olmadığını, bu iddianın kötü niyetli kişiler tarafından ortaya atıldığını belirterek, halkı hırsızlık olaylarına karşı uyardı. Batman Belediyesi de hoparlörlerle yaptığı anonslarda halkın evlerini terk etmemesini istendi. Belediye Zabıta ekipleri, mahalleyi boşaltan semt sakinlerini döndürebilmek için büyük çaba harcadı.
MİDYAT'I DA SEL VURDU
Mardin’in Midyat İlçesi'ne bağlı Şenköy ile Çavuşlu beldeleri, dün saat 19.00 sıralarında başlayan ve sabaha kadar yağan yağmur nedeniyle su altında kaldı. İki beldede 250'den fazla evi su bastı. 100’den fazla hayvan telef oldu.
Şenköy Beldesi'nden geçen derenin taşması sonucu, cami dahil olmak üzere 100'den fazla evi su bastı. Su baskınında yol ve kaldırımlar tahrip oldu, kanalizasyon boruları patladı.
Midyat ile Savur ilçelerini birbirine bağlayan karayolu bir köprünün çökmesi nedeniyle trafiğe kapandı. Kaymakam Mustafa Yılmaz, Şenköy ve Çavuşlu beldelerinde incelemelerde bulunurken, zarar tespitine hemen başlanacağını açıkladı.
Şırnak’ın Cizre İlçesi'nde de yağışların etkisiyle 3 mahalleyi su bastı. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi’nde de bazı evleri su bastığı ve elektriklerin kesildiği belirtildi.
Şırnak- Uludere karayolunun su baskınlarından hasar görmesi nedeniyle ulaşım güçlükle yapılıyor. Mardin-Savur karayolu da yolun hasar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Önceki aksam kapanan Mardin-Diyarbakır karayolu da 20 saat sonra tek taraflı olarak ulaşıma açıldı.
Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, su seviyesinin yüksekliği nedeniyle itfaiye ve belediye iş makineleri ile müdahale edilemediğini ve sivil savunma ekiplerinde de bot olmaması nedeniyle afetzedelere yardım edilemediğini söyledi.
Son 40 yılın en şiddetli yağışı ile karşı karşıya olduklarını ve bölgenin doğal afet kapsamına alınması gerektiğini söyleyen Başkan Kalkan, “Ekiplerimiz sel sularının yüksekliği ve taşkın nedeniyle şu anda bu mahallelere giremedi. Ancak, kavşaklarda nöbet tutuyor, önlem alıyoruz. İnsanlar sel sularıyla boğuşup, kendi imkanlarıyla kurtulmaa çalıyışor. Vatandaşlar üst katlara çıkarak gelecek yardımı bekliyor. Zemin ve birinci katlarda oturanların hayatlarından endişe ediyorum” dedi.
ŞIRNAK'TA 1 ÖLÜ
Şırnak merkeze bağlı Kalınca köyünde Hamza Bilgin'e (40) ait hayvanlar, sel sularına kapıldı. Hayvanlarını kurtarmaya çalışan Bilgin, suda sürüklenerek kayboldu. Vatandaşların çalışması sonucu, Bilgin'in cesedi bulundu.
Bu arada, Şırnak'ın Balveren beldesinde sel sularının sürüklediği enkaz, Abdullah Tunç'a ait evin kapısı önünde birikti. Dışarı çıkamayan Tunç, toprak evinin damını delerek 7 kişilik ailesiyle kurtulmayı başardı.
ŞIRNAK VE BATMAN'DA OKULLAR TATİL
Şırnak Valiliği, son yağışlar ve sel tehlikesi nedeniyle il merkezi, ilçe ve köylerdeki tüm okullar 2 gün tatil etti. Batman kent merkezinde de okullar 2 gün süreyle tatil edilirken, Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde de eğitime bugün ara verildi.
BİTLİS'TE SEL VE HEYELAN
Adilcevaz İlçesi’nin Aydınlar Beldesi'nde de içme suyu boruları kırılırken, köprü, istinat duvarları ve yollar büyük ölçüde tahrip oldu.
“SÜPHAN DAĞI'NIN TUFANI BİZİ VURDU”
Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Belde Belediye Başkanı Mecit Özçalımlı ise yağışın ardından beldede büyük hasar meydana geldiğini ve alt yapının zarar gördüğünü belirtti.
Beldenin Süphan Dağı'nın eteklerine kurulduğunu ifade eden Özçalımlı, ”Süphan Dağı'ndan gelen tufan bizi vurdu” dedi.
VAN'DA 500 KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN TELEF OLDU
Van'ın Başkale ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle bir ahırın çökmesi sonucu 500 küçükbaş hayvanın telef olduğu bildirildi. Başkale Kaymakamı Ali Aslantaş, ilçenin Işıklı köyünde etkili olan sağanak yağış nedeniyle bir ahırın çökmesi sonucu 500 küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi.
Aslantaş, telef olan hayvanları tespit etmek amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü'nden bir ekibin köye gönderildiğini ifade ederek, yağış nedeniyle bazı yollarda küçük çaplı hasar meydana geldiğini, ekiplerin hasarın giderilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydetti.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, “Meteorolojik karakterli afetlerden korunabilmek için kullanılacak en etkili yöntem olan kent meteorolojisine ilişkin uygulamalar yapılmıyor” dedi. Kayhan, sağanak yağış afetinin ardından bazı noktalarda ciddi sıkıntılar yaşandığını söylemenin yanlış olmayacağını ifade etti. Kayhan, vatandaşların, “www.meteor.gov.tr”, “www.meteo.gov.tr” ve ”www.meteoroloji.gov.tr” web adreslerindeki meteorolojik ve tarımsal meteorolojik uyarıları takip etmelerini, can ve mal kayıpları yaşanmadan gerekli tedbirleri almaları gerektiğini ifade etti.KENT METEOROLOJİSİNE İLİŞKİN UYGULAMALAR YAPILMIYOR
Meteorolojik olayların zararlarından kurtulmak için kullanılacak en etkili yöntem olan kent meteorolojisine yeterince önem verilmediğini belirten Kayhan, ”Kent meteorolojisi uygulamasının mutlaka hem şu ana kadar imar uygulaması yapılmış yerlerde hem de bundan sonra açılacak yerleşim alanlarında, yollarda, barajlarda, tarım alanlarında mutlaka ve mutlaka Çevre Etki Değerlendirmesi Raporu gibi birinci derecede aranan şartlarından birisi olması gerekiyor” diye konuştu. Kent meteorolojisi uygulamaları hakkında bilgi veren Kayhan, bir havzada düşen yağışın, o bölgenin topografik yapısına, bitki örtüsüne bağlı olarak hangi yöne, ne kadar bir zaman dilimi içinde akışını sürdüreceği, akışa geçen su miktarının ne kadar olacağının ancak kent meteorolojisi yöntemlerinin kullanılarak hesaplanabileceğini söyledi.
Meteoroloji yetkilileri, Rize’de etkili yağış beklendiğini belirterek vatandaşları sel ve taşkınlara karşı dikkatli olmaları için uyardı.Rize Meteoroloji Müdürü Ayfer Kuleli, bugünden itibaren Rize ve çevresinde etkili yağış beklendiğini, hava sıcaklığının da 8 ila 10 derece düşeceğini bildirdi.
Etkili yağışlarla sel ve taşkınların da yaşanabileceğine dikkat çeken Kuleli, “Bu konuda Rize Valiliği’ne bir uyarı yazısı gönderdik. Önlem alınmasını istedik. Ciddi bir yağış bekleniyor. Riskli bölgelerde evleri bulunan vatandaşlarımız gerekli önlemleri alsın” dedi
GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDEKİ SEL FELAKETİNDE DÜN YAŞANANLAR
Güneydoğu'da sağanak yağış sel afetine dönüştü, binlerce ton su, yerleşim bölgelerinin içinden akıp gittikten sonra kalınlığı yer yer 2 metreye ulaşan çamur tabakası bıraktı. Diyarbakır’da 18, Şırnak’ta 4, Kilis’te 1 kişi yaşamını yitirdi. Kilis’te Elbeyli İlçesi’nden fotoğraf çektirmek için kent merkezine gelen 30 yaşındaki Ayuş Say, fırtınadan korunmak için sacdan yapılmış minibüs durağının altına saklandı. Fırtına nedeniyle çöken durağın altında kalan Say, hayatını kaybetti. Fırtına dolayısıyla 7 ağacın devrildiği, 5 ev ve iş yerinin çatısının ve bazı tabelaların uçtuğu öğrenildi.
EVLERİNDE BOĞULDULAR
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Meydanlı Köyü’nde de Saliha Tekin sele kapılarak öldü, 2 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtildi. Çınar İlçesi’nin Cumhuriyet Mahallesi’nde su baskınına uğrayan evde anne Muhterem Gül ile çocukları 4 yaşındaki Agit Gül ve 4 aylık kızı Reyhan Gül boğuldu. Çınar İlçesi’ne bağlı Meydan, Yaprakbaşı ve Ekinveren ile Bismil ilçesine bağlı Meydanlık köylerinde şiddetli yağıştan bazı evler yıkıldı.
Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Çavuştepe Köyü’nde 25 evi su bastı. Bitlis’in Tatvan İlçesi’ndeki 2 mahalledeki 4 evde hasar meydana geldi. Ahlat- Adilcevaz Karayolu kaya parçalarının düşmesi sonucu trafiğe kapandı.
Elazığ’da, yağan sağanak yağmur nedeniyle 22 mahalledeki 60 ev ve iş yerini su bastı. İtfaiye ekipleri, sel sularıyla dolan ev ve iş yerlerindeki suları güçlükle tahliye etmeye çalıştı.
Adana’da akşam saatlerinde başlayan ve kenti etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Yurt, Gürpınar ve Namık Kemal mahallelerindeki bazı sokaklar sular altında kaldı. Rögarların kapalı olması nedeniyle sokakta 1 metreyi bulan yağmur suyu, ev ve işyerlerini bastı. Belediye ekipleri, kepçe ve iş makinalarıyla sokaklarda su tahliye çalışmasına başladı. Emniyet Müdürlüğü Oto İkmal ve Bakım Şube Müdürlüğü’nün çatısına yıldırım düştü. Çatıda çıkan yangın, polisler tarafından kısa sürede söndürüldü.
Mersin’in Bozyazı İlçesi Tekeli Beldesi Gözce Köyü’nde meydana gelen kısa süreli hortum muz ve sebze seralarına zarar verdi. Demir seraları yerle bir eden hortum sırasında bölgede elektrik kesildi. Köyde çiftçilik yapan 33 yaşındaki Mevlüt Kır ise, hortumun kendini 3 metre havaya fırlattığını, şans eseri ölümden döndüğünü iddia etti.
Geriye kalan
Diyarbakır’da sel suları geniş bir alandaki evlerin çevresini çamurla kapladı. Kasaba, köy ve mezraların bir çoğu sel sularının bıraktığı çamur tarafından yutuldu. Evler yarılarına kadar çamura gömüldü. Bismil’de evlerinin çatılarına sığınan 100 kişi helikopterlerle kurtarılabildi.
Halkın zararı karşılanacak
GÜNEYDOĞU’da can alan sel felaketinin ardından İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valiliğinde İçişleri Bakanı Aksu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Efkan Ala ve il yöneticilerinin katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Aksu, "Diyarbakır’ın Çınar, Bismil ve Tepe beldesinde birçok ev ve işyerini su bastı. Evler, tarlalar su altında kaldı. Güneydoğu’daki selden zarar gören vatandaşların zararları karşılanacak. 10 ayrı hasar tespit komisyonu kuruldu" dedi. Eker ise bölgenin 50 yıldır böyle bir felakete maruz kalmadığını belirterek, "Tarım alanlarında görülen zararın tespiti içinde ayrıca komisyon kuruldu" dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, yurt genelinde meydana gelen sel ve su baskınları ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’dan bilgi aldı, hayatlarını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı diledi.
Onları da vurdu
Kötü hava koşulları ve seller, insanları olduğu kadar hayvanları da vurdu. Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde de çok sayıda hayvan telef oldu. Ancak aralarında şanslı olanlar da vardı, yukarıdaki 3 yavru kedi gibi... Bu yavrular buldukları bir plastik çamaşır sepeti sayesinde hayatta kalmayı başardılar.
Yardım için 2 C-130
SİVİL Savunma Genel Müdürlüğü’nce Erzurum Arama-Kurtarma Birliği’nden 25 kişilik arama-kurtarma ekibi, 1 adet kurtarma ve 1 adet personel aracı, 8 adet motopomp ile kurtarma botları ve diğer ekipmanlar, Genelkurmay Başkanlığı’nca tahsis edilen 2 adet C-130 tipi nakliye uçağıyla Şırnak’a intikal ettirildi. Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na ait helikopterlerle 2. Hava Kuvvet Komutanlığına ait botların ve arama-kurtarma timlerinin, Sivil Savunma arama-kurtarma Müdürlüğü’ne ait ekiplerle belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların çalışmalara katılarak yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaşın tahliyesini sağladığı bildirildi.
14 ceset 12 km’ye yayıldı