Güncelleme Tarihi:
Bolu Kapalı ve Yarıaçık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Vehbi Camgöz, yaptığı açıklamada, cezaevinde bulunan 116 hükümlü için belli iş kollarında kabiliyetlerine göre kurslar açtıklarını söyledi.
Hükümlülerin, kurslar sayesinde meslek edindiklerini ve tahliye olduktan sonra da iş bulabildiklerini dile getirerek yapılan çalışmalar sonucu hükümlülerin topluma daha uyum sağladığını vurguladı.
Hükümlülerin cezaevindeki atölyelerde üretim yapmanın yanı sıra, Bolu, Zonguldak, Devrek, Hendek, Sapanca, İznik, Beypazarı, Çaycuma ve Düzce adliyelerinin döşeme ve mefruşat işlerini de yaptığını kaydederek, şöyle devam etti:
“Bolu'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Gölköy Kampüsü'nde bulunan 1280 kişilik öğrenci yurdunda yaptığımız döşeme işini bir ay gibi çok kısa bir sürede bitirdik. Bu süre içerisinde öğrenci yurduna yaklaşık 100 TIR dolusu malzeme koyduk. Hükümlülerimiz, kendi emekleri ve fedakar çalışmaları ile gecelerini gündüze katarak çalıştılar.”
1 MİLYON 300 BİN YTL'LİK GELİR
Cezaevinde ürün ve hizmet üretimi sonucu bir yıl içinde 1 milyon 300 bin YTL'lik gelir sağlandığını anlatan Camgöz, “Bu elde edilen paradan 500 bin YTL kar elde edildi. Bu karlardan hükümlülerimize kar payı ve aylık bir ücret ödeniyor. Ayrıca hükümlülerimize buradaki riskler için sigorta yaptırdık. Personele de kar payından para ödenmekte, primler verilmektedir. Ne kadar çok üretim yapılırsa o kadar çok paylaşım oluyor” diye konuştu.
Hükümlülerin, cezaevinde bulunduğu süre içinde 'Beni devletim adam yerine koyuyor, burada suçluyum diye benden intikam almıyor, beni cezalandırmıyor, beni eğitiyor ve beni sigorta ediyor' dediğini aktaran Camgöz, böylece hükümlünün devlete olan bağının artığının altını çizdi.
Cezaevindeki infaz koruma memurlarının, hükümlülerin başında gözetici olarak görev yaptığını bildiren Cezaevi Müdürü Camgöz, söyle devam etti:
“Personel sıkıntısı nedeniyle, eli yatkın infaz koruma memurlarını öncelikle eğitiyoruz, usta öğretici yapıyoruz. Onlar sanatı iyice öğreniyor ve hükümlülere mobilyacılık, doğramacılık, marangozluk, demircilik ve yeni başladığımız ve Bolu'ya mal ettiğimiz sedefkarlık sanatını öğretiyor.”
Camgöz, Özellikle sedefkarlık sayesinde, hükümlülerin tahliye olduklarında çok iyi maaşlarla iş bulabileceğini de ifade ederek, “Bu işe de talep çok. Yapılan el emeği işlerimize yoğun bir ilgi var” dedi.