F tipimiz villa gibi

Güncelleme Tarihi:

F tipimiz villa gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2001 00:00


Kadir ERCAN / ANKARA
Haberin Devamı

Çağlar ABD'de 2 gün bile dayanamadı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar'ın ABD cezaevine 2 gün bile dayanamadığını belirterek, ‘‘Gördünüz mü; Çağlar ABD cezaevine 2 gün bile dayanamadığı için Türkiye'ye iadesini istedi. Bu da Türkiye'deki ölüm oruçlarının ne kadar sebepsiz olduğu gösterir’’ dedi. Türk, ‘‘Sadece Amerika'da değil, Alaaddin Çakıcı da Fransız Cezaevi'ne dayanamayıp Türkiye'ye iadesini istemişti’’ diye konuştu. Türk, yabancıların bile Türk cezaevlerini tercih ettiklerini öne sürerek, şu bilgiyi verdi: ‘‘Bizim ülkemizde suç işlediği için tutuklanan Avrupa uyruklu kişilerin, istedikleri takdirde cezalarının kalan kısmını kendi ülkelerinde tamamlamalarına imkan tanıyan sözleşme var. Ancak ne ilginçtir ki yabancı uyruklu suçlular bile Türk cezaevlerini tercih ediyor. Bizim cezaevleri söylendiği gibi kötü değil. Cavit Çağlar ABD mahkemesine önce ‘5 milyon dolar vereyim, beni kefaletle serbest bırakın. İsterseniz ayağıma da pranga vurun' önerisinde bulundu. Ancak cezaevine girmekten kurtulamayınca, tutukluluğunun daha ikinci günü 'Beni Türkiye'ye iade edin' dedi. Bence Çağlar'ın bu isteği Türkiye'deki cezaevleriyle ilgili olumsuz söylentilerin ne kadar haksız olduğunu gösterir.’’ F tipi cezaevleriyle ABD ve Avrupa cezaevlerini karşılaştıran Türk, ‘‘F tipi cezaevleri Türkiye için lüktür aslında. Diğer cezaevlerinin mimari ve fiziki yapısıyla karşılaştırıldığında F tipi cezaevleri dubleks villa gibi’’ dedi. Türk, LDP Genel Başkanı Besim Tibuk’un, ‘‘Türkiye'de çoğu esnaf orada kalmak ister’’ dediğini de anımsattı. Türk, 3 kişilik F tipi cezaevinin 50 metrekarelik dubleks yapıya sahip olduğunu söyledi.

Cezaevi tasarıları Meclis'te

CEZAEVLERİNDEKİ ölüm oruçlarının sona erdirilmesi amacıyla hükümet tarafından söz verilen tasarılardan ikisi daha TBMM'ye geldi. TMY'nin 16. maddesinde değişiklik öngören tasarı şu olanakları sağlıyor:

Hükümlüler, işledikleri suçlara, kurumdaki davranışlarına, ilgi ve yeteneklerine göre gruplandırılarak, güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı ölçüde, eğitim, spor, meslek kazandırma ve işyurdu çalışmaları ile diğer sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabilecekler.

Haklarında disiplin cezası uygulananlar dışındakiler açık görüş yapabilecek. Kınama cezası bulunanlar da bu haktan yararlanabilecek. Açık görüş yapabilmek için cezanın kaldırılması şartı aranacak.

Pişmanlık Yasası'ndan yararlananlardan, cezalarının en az üçte birini iyi halle geçirenler, diğer infaz kurumlarına nakledilecekler.

Tecrit kalksın biter

Geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tecritin kaldırılmasıyla sorunun çözüleceğini kaydetti. Terörle Mücadele Yasası’nın 16'ıncı maddesi ile ilgili yasa değişikliğinin 'olumlu' olduğunu belirten CPT açıklamasında, '16'ıncı maddenin içerdiği yeni ifade, mahkûmlara makul haklar getirmektedir' ifadesine yer verdi. CPT tasarı meclisten geçene kadar hukuki ilkeler çerçevesinde tecrit sisteminin yumuşatılmasını istedi.

Eylemci ne istiyor

ÖLÜM orucuna yatan TİKB, TKP/ML, MLKP, TDP, THKP-C/MLSPB, Direniş Hareketi, TKP-Kıvılcım, Devrimci Yol üyeleri adına dün yapılan açıklamada, 17 kişinin yaşamını yitirdiği ölüm oruçlarına son vermek için yenilenmiş istekler sıralandı. Ölüm orucuna yatanların talepleri şöyle:

İnsani standart

Uluslararası standartlara göre 15 kişiden az mekánlar tecrit kabul edilmektedir. Mevcut F tipinde bu insani standart temelinde gerekli düzenleme yapılmalı. Ancak zaman alacak bu uygulama gerçekleşene kadar mevcut F tiplerinde aynı koridora açılan birim kapıları, birlikte yemek yiyebilmek, TV seyredebilmek ve gündelik sosyal ihtiyaçları karşılayabilmek için sabah sayımı sonrası ile gece 24.00 arasında açık tutulmalı.

Sınırsız ziyaret

Ailelerimize ve yakınlarımıza ziyaretlerde çıkartılan akıl almaz güçlüklere ve insanlık dışı uygulamalara son verilmeli. Ziyaretlerde birinci derece yakın akrabalarla sınırlama kaldırılmalıdır.

Avukat gizliliği

Avukat görüşlerinde, avukatlarımızın meslek ve insanlık onuruna aykırı uygulamaların yanısıra savunma hakkının kutsallığını ve gizliliğini ortadan kaldıran uygulamalara son verilmelidir.

Davasız tutuklular

Ana davalarında ya da son Şartla Tahliye Yasası'ndan faydalanarak tahliye edilmeleri gerektiği halde 19 Aralık operasyonu gerekçe gösterilerek toptan tutuklanan ve haklarında halen hiçbir dava açılmamış bulunan tutuklular serbest bırakılmalıdır.

Ceza ertelemesi

1996 ölüm orucu ve son ölüm orucu eylemleri ile çeşitli hastalıkları nedeniyle cezaevlerinde yatamayacak ölçüde fiziki ve ruhi hastalıkları belgelenmiş hasta tutukluların cezaları en azından ertelenmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!