Güncelleme Tarihi:
F-35’in en son motorunda yağ sızıntısı tespit edilmesi üzerine uçuşları durdurulmuştu. Türkiye’nin 100 adet satın alacağı F-35 savaş uçağının motorunda geçen yıl mart ayında ise ciddi bir kırık tespit edildi. ABD Savunma Bakanlığı, bir F-35’in motorundaki dişli parçasının kırık olduğunun anlaşılması üzerine 51 jetin uçuşlarını yasaklamıştı. Uçağın üretici şirket yetkilileri, üretimin başladığı 2006’dan beri hiçbir uçağın kullanılamaz hale gelmediğini belirterek her yeni uçak projesinde benzer aksaklıkların olabileceğini kaydetti.
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, gelişmelerin dikkatle izlendiğini belirterek şu an için siparişlerin iptal edilmesinin gündemde olmadığını belirtti. ABD’nin birinci müşterisi ve destekçisi olduğu projede Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere’nin ortaklığı bulunuyor. SSM’nin raporuna göre Türkiye, uçağın üreticisi firma ile 16 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Son yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında da 2 adet F-35 sipariş edilmişti.
KRİTİK PARÇALAR TÜRKİYE’DEN
Türkiye, uçağın orta gövde kısmını ve motorunun kritik parçalarını üretiyor. Türkiye, kuracağı bir tesis ile bölge ülkelerinin satın aldığı tüm hayalet uçakların bakım ve modernizasyonunun burada yapılmasını sağlayacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulacak tesis, “motor nihai montaj hattı” ve “depo seviyesi bakım” bölümlerinden oluşuyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan F-4’lerin yerini alacak F-35’ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor. F-35’lerin gelişmiş versiyonları dikey iniş kalkış da yapabiliyor. Ancak Türkiye’nin alacağı versiyonda bu özellik bulunmuyor.