Güncelleme Tarihi:
Yılın 12 ayını ramazan havası içinde geçiren Eyüpsultan'da, depremden sonra en çok dua kitapları satılmaya başladı.
Ramazan sona ermeden Eyüp'ü mutlaka görün. Her akşam Feshane'de düzenlenen direklerarası eğlencelerinden sonra caminin civarını dolaşmakta fayda var. Yılın neredeyse her günü canlı olan meydan, ramazanda daha da renkli.
Eyüp Meydanı'nda iki büyük çadır göze çarpıyor. Biri olmazsa olmaz iftar çadırı. Diğeri ise Eyüpsultan 6. Kitap ve Kültür Şenliği'ne ait. İki çadırdan arta kalan alanda ve Eyüp çarşısının bulunduğu Kalenderhane Caddesi'nde herkes çocuklar gibi şen.
Muhtemelen Eyüpsultan'dan başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz eşyaları satan dükkanlar dolup taşıyor. Şöyle bir bakıp çıkmak mümkün değil. Baktıkça bakasınız geliyor, gözünüze yeni şeyler çarpıyor. Küçük kutular içinde uğur taşları, esanslar, minik Kuran-ı Kerim'ler, her durum için ayrı dua kolyeleri, dini kasetler, takkeler, muhtelif ebatta tesbihler. Tüm bu karmaşanın içinden iki şey dikkatimi çekiyor.
Japon kıblenamesi
Birincisi Japon alamet-i farikası kıblenameler. Kıblename bir Müslüman pusulası. Kuzey kutbunu değil, dünyanın neresinde olursanız olun Kıble’yi gösteriyor. Seccadenin üzerine monte edilmiş modelleri de bulunuyor. Japon malı olması tercih nedeni. Satıcı Japon malı kıblenamelerin daha makbul olduğunu söylüyor.
İkincisi ise modern zamanların ve fast-food çağının tesbihi olan zikirmatik. Halk arasında zikirometre diyenler de var. Menşeini tespit edemediğim bu alet, dört haneli bir sayaç ve düğmeden oluşuyor. Düğmeye her bastığınızda, sayaç bir numara atıyor. Siz de otomatik ortamda tesbih çekmiş oluyorsunuz.
Peygamberin diktiği hurma
Halkın tercihi ise dua kitaplarından yana. Esnaf, her ramazanda satışlarda doğal bir artış olduğunu ama daha önce hiç bu kadar talep olmadığını söylüyor. Dua kitabı satışlarındaki artış, depremden sonra ivme kazanmaya başlamış.
Kalenderhane Caddesi'ne ramazan nedeniyle ahşap İstanbul evlerinin küçük modellerinden yerleştirilmiş. Akşamları aydınlatılıyor. İçlerinde döner, lokma, boza, hurma, macun satılıyor. Satıcılara işlemeli yelekler ve fes giydirilmiş. Hava şartları pek dikkate alınmamış olacak ki, esnaf kabanların üzerine yelek giymeye çalışıyor.
Medine Hurma Pazarı'nda 12 çeşit hurma satılıyor. Fiyatları 1-20 milyon arasında değişiyor. En prestijlisi Acve hurması. Hz. Muhammed'in kendi eliyle diktiği hurmanın tohumlarından geldiğine inanılıyor. Satıcıya bakılırsa kilosu 20 milyon olan hurmanın çekirdeklerinde Allah, Muhammed yazıyormuş.
Nostalji Şekerleme, küçük bir araba. 8 çeşit şekerden en popüleri horoz şekeri.
Eyüpsultan 6. Kitap ve Kültür Şenliği 9 Ocak'ta sona erecek. Hergün 10:00-22:00 arasında açık olan fuar, iftarda bir saat ara veriyor.
FİYATLAR
Japon malı kıblename:
milyon 750 bin
Zikirmatik:
milyon 750 bin
Oyalı yemeniler:
milyon 750 bin-3 milyon
Eyüp Sultan işlemeli havlu: 1 milyon 750 bin
Hurma (1 kilo):
1-20 milyon
Şekerleme: 200 bin
Şark Kahvesi'nde bir bardak çay: 125 bin