Güncelleme Tarihi:
İŞÇİLERİN YÜRÜYÜŞÜNDEN FOTOĞRAFLAR
Karşıyaka ile Bayraklı'nın ayrılmasının ardından, geçen 1 Mayıs'ta işten çıkartılan ve 140 gündür şantiye tesislerinde eylemde olan işçilerin Ankara yürüyüşü başladı. İzmir Valiliği'nden yapılan, “Yürüyüş yasal değildir, katılımcılar hakkında soruşturma açılabilir” uyarısı da işçilere engel olmadı.
Krizinin çözümüne yönelik olarak; 4.5 aydır, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP İzmir İl Başkanlığı ile yapılan görüşmelerden sonuç alamayan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nda örgütlü işçiler ve aileleri, sabah saatlerinde Karşıyaka Belediyesi önünde toplandı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Genel- İş Genel Başkanı Erol Ekici de yürüyüş günü işçileri yalnız bırakmadı.
Eylem öncesi ve sırasında yaklaşık 200 çevik kuvvet polisi güvenliği sağladı. Belediye binasının önü bariyerlerle kapatıldı. Belediye önüne getirtilen sendikaya ait minibüsten, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak aleyhine sloganlar atıldı. Öfkeli işçiler, eşleri ve çocukları ‘Yaşasın Ankara yürüyüşümüz’, ‘İş-ekmek yoksa barış da yok’, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları attı, ‘Kent A.Ş. işçisi yalnız değildir’ pankartları açıldı. KESK'e bağlı sendika üyeleri ve bazı siyasi parti temsilcileri de işçilere destek verdi.
‘HAKKIMIZI ALMAYA KARARLIYIZ’
Belediye binası önünde basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Karşıyaka Belediyesi'nde yaşananları sağır sultan bile duydu. Türkiye'nin konuştuğu bu eylemi, Karşıyaka Belediyesi görmezden geliyor. Bizim haklılığımızı çarpıtmak isteyenler iftiraya başvuruyor. Sürecin en başından beri çözüm için gerekli olan tüm duyarlılıklarımızı yerine getirdik. Her türlü diyalog yöntemini denedik ancak tek yönlü diyalog ve çözüm çağrısı işe yaramadı. Hak verilmez alınır. Bizde kendi hakkımızı almaya kararlıyız. CHP Genel Başkanı, CHP Genel Sekreteri, CHP İzmir İl Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sorunun çözülmesini isterken, Cevat Durak hepsine karşı gelerek işi çözümsüzlüğe itti. Sendika yerine, taşerona verilen işler, ortada farklı çıkar ilişkilerinin olduğunun kanıtıdır. Bu yürüyüşümüzü, sadece Kent A.Ş. işçileri için değil, taşerona kurban edilen tüm sendikalı işçiler için yapacağız. Ankara'ya ulaştığımızda, sendikal düzende yeni bir destan yazmış olacağız” diye konuştu. Çelebi, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan'ın “Görüşmelerimizdeki konuşmaları açıklarsam utanırlar” sözlerine de cevap vererek “Açıklamassan namertsin” dedi.
‘YOLUMUZDAN DÖNMEYECEĞİZ’
Genel- İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici de yaptığı konuşmada “Bayramı, açılan okulları, çocuklarımızı geride bırakarak bu yürüyüşe başlıyoruz. Çıktığımız yoldan dönmeyeceğiz. Taşeronlaşmaya izin vermeyeceğiz. Sendikalı işçilerin ellerinden aldıkları hizmetleri taşeron şirketlere peşkeş çekmek bir insanlık ayıbıdır. İzmir'den bir sonuç çıkmadı, bundan sonra çözümü Ankara'da arayacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Belediye Binası önünden yürüyüşe başlayan işçiler, Karşıyaka Çarşısı içinden geçerek iskeleye ulaştı. Ankara'ya yürüyecek olan işçiler “Sonunda ölüm olsada bu yoldan geri dönmeyeceğiz. İşlerimize geri dönene kadar eylemleri sürdüreceğiz” derken, babalarından ayrılmak istemeyen işçi çocukları gözyaşı döktü. Yalı Caddesi boyunca kaldırımlardan ikişerli sıra halinde ilerleyen işçileri, tersane önünde çevik kuvvet ekipleri durdurdu. Güvenlik güçleri, eyleme katılan çocukların sendika minibüsüne bindirilmesini istedi. Yürüyüş Altınyol üzerinden, Bayraklı ve Bornova istikametine devam etti. İşçilerin ilk geceyi Bornova Kipa yakınlarındaki arazide geçirecekleri bildirildi.
30 gün sürmesi beklenen yürüyüşe, 140 gündür eylemde olan 60 işçi katılıyor. Geriye kalan 40 işçi de eşleri ve çocukarı ile birlikte Örnekköy şantiyesinde eylemlerine devam edecek. Yürüyüş yapan işçiler her gün 20 kilometre yol gidecek ve Ankara'ya kadar çadırlarda konaklayacak.