Evlilikte 'parmak' değişti

Güncelleme Tarihi:

Evlilikte parmak değişti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 12:28

Bakanlar Kurulu, evlenmek için müracaat edenlerden imza atmayanların sağ elinin işaret parmağını basması yönündeki uygulamaya son verdi. Evlilik işlemlerinde imza atamayanlar artık sağ elin işaret parmağını değil sol elin işaret parmağını kullanacak. Düzenlemede sol işaret parmağı olmayanlar da unutulmadı.

Bakanlar Kurulu’nun, “Evlendirme Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çeşitli maddelerde yapılan değişikliklerle bürokratik işlemlerin azaltılması öngörülürken, yönetmeliğin 19’ncu maddesinde ilginç bir düzenlemeye gidildi.

ARTIK SOL EL İŞARET PARMAĞI BASILACAK

Bakanlar Kurulu, yönetmeliğin “İmza Atamayanlar ve Bedeni Eksik Olanlar” başlıklı maddesinde ifade edilen evlenmek için müracaat edenlerden imza atamayanların, imza edilecek yerlere sağ elinin işaret parmağını bastırması yönündeki uygulamaya son verdi. Bakanlar Kurulu, imza atamayanlardan artık imza edilecek yerlere sol elinin işaret parmağının izinin alınmasını kararlaştırdı.

SOL PARMAK OLASILIKLARI

Değişiklikte ayrıca, sol el işaret parmağının bulunmamasına ilişkin ihtimallerde düşünüldü. Buna göre, sol el işaret parmağının bulunmaması halinde parmak izi sırası; başparmak, orta parmak, yüzük parmağı ve küçük parmak şeklinde olacak. Eğer sol elinin parmakları eksikse, parmak izi sırasına göre mevcut olan parmağın izi alınacak. Sol elin olmaması halinde ise sağ ele geçilecek. Sağ el için, sol elde belirtilen işlem uygulanacak, bu durum beyanname üzerinde açıklanarak evlendirme memurunca imza edilip mühürle tasdik ettirilecek.

Öte yandan İslam’da sol ele ilişkin çeşitli simgesel anlatımların bulunduğu ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!