Güncelleme Tarihi:
18 günün öyküsü
Apo'yu Atina'ya Türk düşmanlığıyla bilinen emekli Yunan Amirali getirdi. Apo, o gece bir edebiyatçının evinde kaldı. Yunan istihbaratı bebek katilini yakalamak istedi. Ancak Pangalos devreye girdi. Apo, ertesi gece de emekli amiralin evinde kaldı.
Apo'nun yakalanmasının ardından, teröristin Yunanistan'daki maceraları da bir bir gün ışığına kavuşuyor. 29 Ocak'ta Yunanistan'a gelen terörist, tutuklanıncaya kadar Yunan korumasında kalmış. Bu arada, teröristin yanındaki Dilan kod adlı kadın PKK'lının silahını çekerek Nairobi'deki Yunan Büyükelçisi'ni ölümle tehdit ettiği de ortaya çıktı.
İşte Yunan kaynaklarından 18 günün öyküsü:
29 Ocak Cuma:
Gece 21.15'te Abdullah Öcalan'ı taşıyan küçük jet Yunanistan'ın başkenti Atina'ya indi. Apo'ya uçakta, emekli amiral Andonis Naksakis eşlik ediyordu. Pilot kuleye uçakta Rus Müsteşarı'nın bulunduğunu bildirdi ve VIP salonunun açılmasını istedi. Uçak özel bir aprona alındı. Emekli amiral Naksakis, Öcalan'ı başkent Atina'nın 25 kilometre uzağındaki Nea Makri'de bir eve götürdü. Apo'nun o akşam kaldığı ev edebiyatçı Voula Damianakou'ya aitti. Yunan gizli servisi ise daha sonra yolcunun Öcalan olduğunu öğrendi. Kamu Düzeni Bakanı Fas'ta bulunan İçişleri Bakanı Papadopulos ve Dışişleri Bakanı Pangalos'u aradı. Bu bakanlar önce Öcalan'ı ve Naksakis'i tutuklama kararı veriyor.
30 Ocak Cumartesi:
Pangalos bir telefon talimatıyla tutuklanma emrini geri aldı. Öcalan, Yunan gizli servisi başı Dimitris Stavrakakis ile buluştu. Stavrakakis, Apo'ya Yunanistan'ı terketmesi gerektiğini bildirdi ve teröristi ikna etti. Öcalan Cumartesi gecesini de Naksakis'in evinde geçirdi.
31 Ocak Pazar:
Apo, Yunanistan'a geldiği uçağa binerek ülkeyi terketti. Beyaz Rusya'nın Minsk kentine yönlenen uçak daha sonra Apo'yu Hollanda'ya götürecekti. Ancak Beyaz Rusya ve Hollanda, Apo'nun uçağına hava sahalarını kullanma izni vermedi.
1 Şubat Pazartesi:
Apo'nun uçağı sabah Atina Uluslararası Havalimanı'na geri döndü. Uçak öğleden sonra ise ‘güvenlik’ gereği Yunanistan'ın batısında yeralan Korfu Adası'na gönderildi. Öcalan adada Yunan yetkililerce sağlanan bir konutta kaldı. Pangalos Başbakan Simitis'i aradı ve Öcalan'ı Kenya'da yaşayan Yunanlı bir işadamının evinde gizleyip bir Afrika ülkesinden iltica talep edilmesini önerdi. Simitis kabul etti.
2 Şubat Salı:
Yunan Dışişleri Bakanlığı Apo'yu kiralık bir uçakla Kenya'ya gönderdi. Teröristi havalimanında Yunan elçisi karşıladı. Apo üzerindeki Kıbrıs pasaportuyla sorunsuzca ülkeye girdi. Bakanlık Apo'nun bir Yunanlı işadamının şehir dışındaki evinde kalmasını istiyordu. Ancak Apo bunu reddetti ve Nairobi'de elçilik konutunda kalmak istedi. Yunan yetkililer, Afrika'da Apo'nun siyasi sığınma talebini kabul edecek bir ülke aramaya başladılar. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bu talebi kabul edebileceği düşünülüyordu.
Apo, bütün tembihlere rağmen cep telefonuyla adamlarını arayıp uzun uzun konuşmaya başlayınca Amerikan istihbarat servisi Yunan elçisinin rezidansında saklandığını saptadı ve Kenya hükümeti üzerinde baskı başladı.
12 Şubat Cuma:
Yunan istihbarat birimleri Öcalan'ın kaldığı yeri acilen terketmesi gerektiğini bildirdiler. Apo'nun yeri artık açığa çıkmaya başlamıştı. Pangalos Nairobi'yi arayarak Apo'nun konuttan derhal çıkarılmasını emretti. Ancak Apo çıkmayı reddetti. Yunanlıların ısrarı üzerine de Apo'nun yanındaki kadın terörist Dilan silahını çekerek büyükelçiye doğrulttu ve ‘Başkanı çıkarmaya kalkarsanız sizi vururum’ diye tehdit etti. Apo'nun komşu bir Afrika ülkesine götürülmesi ya da Kenya'daki Ortadoks kilisesine yerleştirilmesi için görüşmeler yapılmaya başlandı.
14 Şubat Pazar:
Sabah erken saatlerde Kenya'nın Başkenti Nairobi'deki Yunan Elçilik binası ve elçilik konutu güvenlik güçlerince kordon altına alındı. Kenyalılar Apo'nun ülkeyi terk etmesini istediler. Öcalan direndi. Pangalos devreye girince Kenya yetkilileri ‘Hollanda’ya gitmesine izin veririz' diyorlar. Yunan Dışişleri Bakanı Apo'yu telefonda bizzat konuşarak ikna etti.
15 Şubat Pazartesi:
Apo, Yunan elçilik konutundan saat 16.00'da konvoyla ayrıldı. Aracında Kenyalı polisler vardı. Hollanda'ya uçmak üzere havalimanına giderken Öcalan'ın otomobili konvoydan birden ayrılıp izini kaybettirdi. Arka araçta olan Yunan elçisi olayı dehşet içinde izledi ve 4 PKK'lıyı da alarak konutuna döndü.
16 Şubat Salı:
Başbakan Ecevit terörist başının artık yakalandığını duyurdu.