Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00
Küresel ısınmanın etkileri ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde önemli derecede hissediliyor. Su ve enerji kaynaklarının azalma tehlikesine karşı alınabilecek önlemler devamlı tartışılıyor.
Evinizde kullandığınız beyaz eşyalar ile banyo ve mutfak aksesuvarları, su ve enerji tasarrufunda çok önemli yer tutuyor. Artık bu ürünlerin güzel görüntülerinin yanı sıra daha az su ve elektrik harcayarak aynı fonksiyonu sağlamalarına dikkat ediliyor. Aynı zamanda azalan faturalar bütçenize katkı sağlıyor. E.C.A yetkilileri doğru ürünlerle Türkiye’de bir hanenin
yılda yaklaşık 126 tona ulaşan suyu tasarruf edebileceğini söylüyor. Electrolux tarafından yapılan araştırmalar, 10 yıldan eski ev aletlerinin yenilenmesiyle İstanbul’un her sene 3.5 milyon metreküp su tasarrufu yapabileceğini ortaya koyuyor. Sadece İstanbul’da enerji tasarrufunun yılda 137.455.880 kwh olacağı belirtiliyor. Türkiye’de kullanılan tüm elektrikli cihazlar, tasarruf sağlayan A enerji sınıfıyla değiştirildiği takdirde, iki yılda Keban Barajı kadar enerji tasarrufu sağlamak mümkün olabiliyor. Enerji ve su tasarruflu ürünleri araştırdık.
EL YIKARKEN 87 TON SU TASARRUFU Sadece el yıkarken bile her yıl gereksiz yere tonlarca su harcıyoruz. Markalar, son iki yıldır lavabolarda su tasarrufu sağlamak için çeşitli alternatifler üretiyor. Fotoselli armatürler en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Fiziksel algılamayla su akışını yönetiyor. Sistem sayesinde elinizi musluğun altına uzattığınızda su akışı başlıyor, çektiğinizde sona eriyor. E.C.A’nın fotoselli ve zaman ayarlı bataryaları dakikada 7.5, 5, 3 ve 1.9 litreyle farklı akış seçenekleri sunuyor. Toplu kullanım alanları için ideal. Standart armatürlerde dakikada 18 litre olan su tüketimini 8 litreye indirerek, yüzde 55’e varan oranda su tasarrufu vaat ediyor. Rocakale’nin de fotoselli armatürleri var. RocaKale’nin tek kumandalı armatürlerinde seramik diskli plus kartuş bulunuyor. Kontrol sistemi sayesinde yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlanıyor. Kartuş üzerinde bulunan mavi halkanın istenilen su sıcaklığı konumuna getirilmesiyle ısı kontrolü sağlanıp, fazla enerji tüketimi önleniyor. Yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanıyor. E.C.A Topaz batarya, kısa süreli kullanımlarda bile kombi ve şofbendeki ateşleme sisteminin gereksiz yere devreye girmesini önlüyor. Yılda 87 ton su tasarrufu elde ediliyor. E.C.A Mix 2000 serisi de iki kademeli özel yapısıyla dakikada ortalama 10 litre, termostatik batarya ayarları sayesinde yılda 26 ton su tasarrufu yapıyor. Vitra Sem suyun sıcaklığı, akışı gibi kriterleri kaydetme özelliğine sahip. SST lavabo bataryaları çevresindeki elektromanyetik alanda oluşan değişkenliği ölçerek algılıyor. Yüzde 80’lere varan su ve enerji tasarruf elde ediliyor. Artema’nın özellikle toplu kullanım alanları için geliştirilen modeli de 25 santime kadar mesafedeki kullanıcıyı algılayarak otomatik su akışı sağlıyor.
KONTROLLÜ REZERVUARBanyo ve duş bataryalarında suyun sıcaklığı ayarlanırken büyük bir bölümü boşa akar. Bunun yarıya yakınını da sıcak su oluşturur. Klasik banyo bataryası yerine, termostatik banyo bataryası kullanmak yılda 40 ton su tasarrufu yapmanızı sağlıyor. E.C.A Mix bataryalarla yılda 30 ton su ve 650 bin kilo
kalori enerji tasarrufu etmek mümkün. Vitra termostatik banyo ve duş bataryaları da su sıcaklığını ayarlama esnasında boşa harcadığınız sudan tasarruf sağlıyor. Gereğinden fazla doldurulan küvetler de fazla su tüketimine neden oluyor. Vitra’nın Matteo Thun imzalı küveti, iç yüksekliği 30 santime düşürerek daha az su kullanım sağlıyor, kayma tehlikesini engelliyor.
Hesaplı su kullanımının öne çıktığı alanlardan bir diğeri de klozet ve rezervuarlar. Rocakale rezervuarların iç takımlarında üç ya da altı litre su kullanım alanı var. Start-Stop sistemi sayesinde ilk basışta su akışı başlıyor, ikinci basışta su akışı durduruyor. Yüzde 40’a yakın tasarruf sağlıyor. Vitra, klozetlerde kullanılan su miktarını 4.5 litreye düşürüyor. İsteğe göre üç ya da altı litreyle yıkama yapabilecek şekillere dönüştürebiliyor. Rocakale, Sentronic fotoselli pisuar yıkama sistemleri de havaalanı, alışveriş merkezi ve otellerdeki toplu kullanım alanları için ideal. Kullanım alanının büyüklüğüne göre kişiyi algılama mesafeleri ayarlanabiliyor. Gereksiz su tüketimi engelleniyor.
SICAK SU İSTEYİP İSTEMEDİĞİNİZİ ANLIYORTürkiye genelinde yoğuşmalı kombi kullanılması durumunda bir yılda elde edilecek enerji tasarrufunun parasal değeri 625 milyon YTL’ye ulaşıyor.
Buderus yoğuşmalı kombiler modülasyon, bilgisayar ve hassas oda sıcaklığı kontrolü gibi özellikleriyle düşük yakıt tüketimi sağlıyor. Gaz tasarrufu sağlarken kapasitesini ihtiyaca göre ayarlayarak gereksiz yakıt tüketmiyor. Pompa ve fan ihtiyaca göre kapasitelerini kısacağından elektrik tüketimini de azaltıyor. E.C.A Confeo Premix yoğuşmalı kombiler, yılda yüzde 20’ye varan enerji tasarrufu sağlıyor. Son 24 saat içindeki kullanım suyu taleplerini izleyebilip kaydediyor. Bu sayede suyu ilk açtığınızda sıcak su gelmesi için beklediğiniz süre azalıyor israf ortadan kalkıyor. E.C.A Europlus, opsiyonel güneş enerji sistemi adaptasyon kitiyle enerjide maksimim tasarruf sağlıyor. Classic, Classic Silver, Comfort ve Exclusive modellerinden oluşan Bosch kombiler, musluğu beş saniyeden az bir sürede açıp kapayarak cihaza sıcak su ihtiyacı bildirmenizi sağlıyor. Böylece hem su hem gaz tasarrufu gerçekleşiyor.
NE KADAR KİR, O KADAR SU Akıllı çamaşır makineleri artık kirlilerin ağırlığına göre su ve deterjan kullanıyor. Az elektrik harcıyor. Electrolux EWF 16981 W çamaşır makinesi yıkanan çamaşırların 10 dakika içinde çıkartılmaması durumunda enerji tasarrufu konumuna geçiyor. Direkt püskürtme sistemi sayesinde deterjan ve enerji tasarrufu sağlıyor. Indesit Moon, çamaşırların kirlilik durumu ve ağırlığını algılayan sensörleri sayesinde su, zaman ve enerji kullanımını ayarlayıp tasarruf sağlıyor yıkama performansını yüzde 50 artırıyor. Bosh Logixx, içine konan çamaşır miktarına uygun olarak, kullanılması gereken deterjan miktarını öneriyor. Yüzde 67 su, yüzde 37 enerji tasarrufu vaat ediyor. Vestel Intraton 1200 TS, yüzde 30 daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. Arçelik, süper mini 14, ekspres 30 ve ekspres 58 özel programlarıyla yedi kilo çamaşırı bir defada yıkayabilme olanağı verip su miktarını çamaşırın cinsine ve miktarına göre hesaplıyor.
Bulaşık makineleri
yemek sonrası en büyük kurtarıcı. Amerikan mutfak kullananlar için görsellikleri de çok önemli. Beyaz eşya markaları da dekorasyona uyum sağlaması için tasarımlarına özen gösterdikleri makinelerin daha ekonomik harcama yapması için olanca güçleriyle çalışıyor. Elektrolux ESF 68010, özel programı sayesinde dokuz litre su ve 0.8 kwh elektrik harcıyor. Bosh Power, 12 kişilik bulaşığı sadece 55 dakikada yıkıyor. 13 litre su ve 1.05 kwh enerji tüketiyor. Vestel Hera 7009, 12 kişilik yemek takımı kapasiteli. İhtiyaca göre istenirse sadece alt sepeti ya da üst sepeti doldurularak kullanılabiliyor. Klasik bir makineye göre yüzde 28, elde yıkamaya göre 10 kata varan su tasarrufu sağlıyor. Whirpool makineler, beş ayrı program, gecikmeli zamanlayıcı ve su durdurma gibi özellikleriyle tasarruf imkanı sunuyor. Arçelik Ekolojist’in su tüketimi dokuz litre. Yüzde 60 daha yüksek püskürtme basıncı kullanarak kirlerin sökülmesini kolaylaştırıyor. Enerji, su ve deterjan tüketimini azaltıyor.
KENDİNİ AYARLAYAN BUZDOLABITaze yemekler için iyi bir buzdolabı şart. Aynı zamanda ürününüzün çevre dostu da olmasını istiyorsanız Elektrolux ERD 43391 X, ozon tabakasına zarar vermiyor. Ariston buzdolapları akıllı soğutma sistemiyle yiyeceklerin miktarına göre enerji sarf ederek ürünleri koruyor. Bosch No-Frost soğutucular, hem iç hem de dış yüzeyine yerleştirilmiş sensörleriyle dışarıdaki ısıyı ölçüp besinleri soğutuyor. Whirpool ARC, hızlı soğutma düğmesi, hızlı dondurma ve sıcaklığı ayarlanabilir dondurucu gibi özellikler sunuyor. Vestel Lotus’lar üstün elektrik tasarrufu sağlıyor. Arçelik su ve buz pınarlı gardırop tipi No Frost buzdolapları da B enerji sınıfı ürünlere göre yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlıyor.
Klimalarda en çok elektrik harcayan ürünlerin başında. Daikin klimalar, elektrik tüketimini azaltan teknolojisiyle kapasite kontrolü yapıyor. Ortam istenilen konfor şartlarına getirilirken, elektrik tasarrufu da sağlanmış oluyor. Gelişmiş hareket algılayıcı göz özelliğiyle enerji tasarrufu sağlıyor. Toshiba klimalar, akıllı güç yönetim sistemiyle standart klimalara oranla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor. E.C.A. termostatik radyatör valfleri, oda sıcaklığındaki değişiklikleri algılayarak, radyatörden geçen su miktarını değiştiriyor ve ortam ısısı istenilen değerde sabit kalıyor. Yakıt tüketiminde ortalama yüzde 30 kazanç sağlıyor.
ÇİÇEKLERE GEREĞİNDEN FAZLA SU VERMEYİN
Bahçelerde de sulama işleri önemli bir yer tutuyor. Sulamanın doğru aparatlarla yapılması hem su tasarrufu sağlıyor hem de bitkilerin sağlıklı bir şekilde sulanmasına yardımcı oluyor. Botanika Raco Expert hortum tabancası ve sulama fıskıyeleri, elektronik sulama zamanlayıcısı ve sahip olduğu teknoloji sayesinde bitkilerin doğru zamanda, doğru miktarda sulanabilmesini sağlayarak suyun gereğinden fazla kullanılmasını engelliyor.