Evini yıkan vidanjörün parasını öde!

Güncelleme Tarihi:

Evini yıkan vidanjörün parasını öde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSKİ, ‘YAVUZ HIRSIZ’ ÇIKTI

Beykoz'da bir gecekonduda oturan Köroğlu Ailesi'nin başına bir gün koca bir vidanjör düştü ve ev yıkıldı! Trajikomik olay bununla da kalmadı; vidanjörün sahibi İSKİ, evin üstüne düştüğünde hasar gören vidanjörün parasını tahsil etmek için, aileye dava açtı!

Beykoz Yeni Mahalle Çınarlı Çıkmazı 12 Numara'da oturan Köroğlu Ailesi bir süredir başlarına düşen bir vidanjörün dertleriyle uğraşıyor. Vidanjör evin üzerine düşüp korkutması ve hasar vermesiyle kalsa iyi. Ailenin başı şimdi de vidanjöre verdiği hasarın parasını isteyen İSKİ ile dertte.

Trajikomik olay şöyle gelişti: Beykoz'da kanal arızasına katılan İSKİ Genel Müdürlüğü'ne ait vidanjör, Mehmet Köroğlu'na ait gecekondunun üzerine düştü. Olay sırasında evde bulunan Mehmet Köroğlu'nun eşi Fatma Köroğlu ve gelini Güler Köroğlu, iki odalarını yerle bir eden kazadan şans eseri kurtuldu. Evsahibi Köroğlu, İSKİ aleyhine bir milyar liralık maddi ve 500 milyon liralık manevi tazminat davası açtı. Dava İstanbul İdare Mahkemesi'nde devam ederken, tuhaf bir davayla daha karşılaştı: İSKİ de Beykoz 2'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne vidanjörün hasar bedeli olan 657 milyon lirayı tahsil için karşı dava açmıştı!

Mehmet Köroğlu, İSKİ aleyhine açtığı davada 'kaza'da kusurun tümüyle idareye ait olduğunu belirtmiş, bu durumun polis tarafından hazırlanan olay yeri inceleme- tespit tutanağı, tanık, sanık, müşteki ifadeleri ve çekilen fotoğraflarla sabit olduğunu bildirmişti. Avukatı olayda evin ve tüm eşyanın kullanılamaz duruma geldiğini, Beykoz Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yaptığı tespitin de zarar tutarını gösterdiğini ifade etmişti. Güler Köroğlu, ‘‘Vidanjör, kayınvalidemle birlikte evdeyken üzerimize düştü. Ben kaçabildim, kayınvalidemi enkazdan çıkardık. Suçlarını nasıl reddedebiliyorlar?’’ diye ifade vermişti. Ama hiçbiri daha başlarına neler gelebileceğini bilmiyordu.

Sorumlu ailedir!

İSKİ Genel Müdürlüğü ise kazanın yol çökmesinden kaynaklandığını, olayda idare personelinin hiçbir kusuru bulunmadığını belirterek, ‘‘İdaremizin görevi İstanbul'un su ve kanalizasyon ile ilgili hizmetlerini yerine getirmektir. Yol kusurundan idaremizin hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz’’ diye kendini savunmuştu.

İSKİ Genel Müdürlüğü, bu savunmayla yetinmedi. 25 Ekim 1999 tarihinde, idare aracındaki hasar bedeli olan, 657 milyon 126 bin 404 lira olan hasar alacağının yasal faiziyle birlikte tahsili için Mehmet Köroğlu aleyhine dava açtı. Dilekçesinde, hasar tespit raporunu sunuyor ve istinat duvarı yapmadığı için yolun çökmesinden Köroğlu Ailesi'ni sorumlu tutuyordu.

Evlerinin iki odasını yerlebir eden vidanjörün çıkarılması sırasında da evleri tamamıyla yıkılan Köroğlu Ailesi şimdi şaşkın. ‘‘İki senedir psikolojik durumumuz düzelmedi. Maddi durumumuz zaten bozuktu. Bir de evimiz yıkıldığı için aylarca kirada oturmak zorunda kaldık. Ölümlerden döndük. Şimdi de kalkmış bizden para istiyorlar’’ diye konuşuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!