Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da depremden zarar gören bölgelerde sık sorulan ve cevabı merak edilen soru şu: Evimde oturabilir miyim? Binlerce İstanbullu bu sorunun doğru cevabını bulmadan evine girmek istemiyor.
Özellikle hasarlı evlerde oturanlar, korkuyla çaresizlik arasında sıkışmış kalmış bir halde bu sorunun bir an önce cevaplanmasını beklemekte. Hasarın gözle görülür biçimde çok ve çıplak gözle görülecek biçimde yarı yıkık binalarda böyle bir soru anlamını zaten yitirmiş. Ancak birçok binada hasar öyle bir düzeyde ki, İstanbullular evlerine girip girmeme konusunda tereddütlü. İşte yerel belediyeler özellikle bu evlerin sakinlerine acil bir çözüm getirme peşinde. Böylece hem yıkılır binalardan insanları uzak tutmak, hem de oturulabilir olanlardakileri sokakta gecelemekten kurtarmak peşindeler.
Başta Avcılar ve Bahçelievler olmak üzere İstanbul'daki bazı yerel belediyeler tespit çalışmasına başlamış bulunuyor. Üniversiteler ve Mimar ve Mühendisler Odası'nın yetkililerinin katkısıyla yürütülen çalışmalarda bazı yapılar mühürlendi bile. Bahçelievler Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre, bu belediye sınırları içinde bugün itibariyle 55 bina mühürlenmiş durumda.
Ancak bu konuda Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığı, ilgili kuruluşun raporlara acil onay vermediği belirtilmekte.
Afet Yasası
Öte yandan Bayındırlık İl Müdürü vekili Burhan Demircan, bu iddiaların doğru ancak yersiz ve temelsiz olduğunu söylüyor. Demircan, yurttaşların evlerini tamir ettirmesine yasal veya bir başka engel bulunmadığını belirtiyor. 'Ancak' diyor, 'bu işlemler Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne bağlı yasal olarak yetkili hasar tespit ekipleri tarafından yapılmadığı takdirde, vatandaşlarımız Afet Yasası'ndan yararlanamaz. Böylece ileride hak edecekleri bazı maddi imkanlardan yoksun kalırlar. Böyle bir kaybı göze almayanların mutlaka bizim yapacağımız resmi hasar tespitlerini beklemeleri gerekir.'
İstanbul Bayındırlık İl Müdürü Vekili Burhan Demircan, ön tespitlerin İstanbul'da perşembe gününe kadar tamamlanacağını ve oturulabilir veya oturulamaz yapıların ilk aşamada belirleneceğini söylüyor. 'Buna karşılık asıl ve kesin tespit ise ikinci aşamada yapılacak. Bu, kesin hasar tespitidir ve Afet Yasası'na göre yapıları zarar gören vatandaşların hak edişleri bu son kesin tespit raporuna bakılarak yapılacaktır' diyor. Demircan'a göre bu kesin tespit yaklaşık 15 gün içinde bütün İstanbul'da tamamlanmış olacak.
Demircan'ın bir başka uyarısı da, hasarlı binaların hemen ve aceleyle gelişigüzel tamirine girişilmemesi. İl Bayındırlık Müdür Vekili, bunun ciddi bir işlem olduğuna dikkat çektikten sonra, bu tür payandalama ve tamirat işlerinin bazı binalarda yapının maliyetinin yarısını bulabileceğini söylüyor.