Evdeki laboratuvar

Güncelleme Tarihi:

Evdeki laboratuvar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2003 01:48

Gelişen teknoloji, tıpta kullanılan tanı aletlerinin boyutlarını evlere girecek kadar küçülttü. Boyutları küçülen ve kolay kullanımlı hale gelen araçlarla evde ateş ve tansiyon ölçmek, kandaki glikoz miktarını ya da vücudun yağ oranını belirlemek işten bile değil. Hatta yağ ölçen cihazların gelişmişleri günde en çok ne kadar kalori almanız gerektiğini bile söylüyor.

Hastaların evde tedavisine yönelik yöntemler de her geçen gün kolaylaşıyor. Horlamanızı engellemek ya da uyku kalitenizi artırmak için bileğe takılan küçük cihazların yanı sıra yürürken ya da ip atlarken harcadığınız kaloriyi görmeniz ya da nefesinizin kokup kokmadığını anlamanız da dijital teknoloji sayesinde mümkün. Evde küçük bir laboratuar oluşturabilecek, cihazlardan bazıları ve fiyatları şöyle:

Tansiyona yakın takip

Mekanikten elektroniğe piyasada mekanik ve elektronik onlarca marka tansiyon ölçer satılıyor. Özellikle kronik tansiyon hastalarını sürekli eczaneye gitmekten kurtaran, yaşlılara evde kontrol olanağı sağlayan cihazların mekanik olanlarının fiyatı 30 milyon lira ile 100 milyon lira arasında değişiyor. Elektronik olanlar ise ortalama 100 milyon liradan başlayıp 600 milyon liraya kadar uzanan bir fiyat skalası oluşturuyor.

Saniyede ateşini ölç

Eskinin cam tüp içindeki cıvalı ateşölçerleri önce dijital oldu, sonra da elektronik. Babadan kalma metodu tercih ederseniz 3-5 milyona bir ateş ölçer alabilirsiniz. Dijital olanlar 10-20 milyon arasında, saniyede ateş ölçerek, özellikle bebeklerde kullanım rahatlığı sağlayan elektronik ateş ölçerler ise ortalama 70-100 milyon liraya satılıyor.

Dijital şekerölçer

Piyasada 70-100 milyon lira arasında fiyatla satılan dijital şeker ölçen cihazlar, hafıza ve ortalama alma özelliklerine sahip. Yani daha önceki ölçümlerinizi görebiliyor, haftalık, hatta isterseniz 14 günlük ölçümlerinizin ortalamasını alabiliyorsunuz. Doktorun önerdiği şekilde kullanılan cihazlarla yaptığınız ölçüm sonucu insülin ihtiyacınız varsa insülin kalemi ve kartuşlarıyla istediğiniz oranda insülini kolaylıkla enjekte edebiliyorsunuz.

Horlamaya son

2001 yılında piyasaya çıkan ve 135 milyon liraya satılan horlama durdurucu, bileğe takılan saat büyüklüğündeki bir cihaz. Küçük kalem pille 6 ay çalışıyor. Ses sensörüyle 55 desibelin üzerine çıkan horlamalarda, 3'üncü horlamanın ardından vücuda sivrisinek ısırığı benzeri elektrik gönderen cihaz, hem horlayan kişinin yatış pozisyon değiştirmesini sağlıyor. Hem de gırtlaktaki kasları hareket ettiriyor. Kalp pili kullananlar hariç, herkesin kullanabileceği cihaz 8 saatte otomatik olarak duruyor.

Akupunkturla uyku

Sol bileğin iç kısmına takılan ve 1 küçük pille çalışan ‘‘dreamate’’ adlı cihaz, akupunktur yöntemine dayalı çalışıyor. Bileğin içindeki ‘‘altın üçgen’’e minik elektrik akımlarıyla 30 dakika masaj yapan cihaz, melatonin salgılanmasını artırarak,kesintisiz ve kaliteli uygu sağlıyor. Cihaz 175 milyon liraya satılıyor.

Alkolünü ölç

Piyasada yaklaşık 95 milyon liraya satılan alkolmetrelerle trafik polisinden önce siz ölçüm yapabilir, kaç promil alkollü olduğunuzu görebilirsiniz. Ayrıca 50 milyon lira ödeyerek, ağzınızın diğer insanların algılayabileceği kadar kokup kokmadığını ölçebilirsiniz. Cildine meraklı hanımlar ise nemlendirici ve benzeri ürünleri kullanmadan önce, 100 dolara (yaklaşık 170 milyon lira) edinebilecekleri cihazla ciltlerinin o sabahki nem durumunu öğrenebilirler.

Dijital atlama ipi

Yürürken adımlarınızı saymanız, belinize takacağınız küçük bir cihazla olanaklı. Ayrıca dijital atlama ipiyle ip atlarken kaç kalori harcadığınızı görebilirsiniz. Her iki cihaz da 35 dolar(yaklaşık 59 milyon lira).


Ne kadar yağınız var

Teknoloji artık evimizdeki basit baskülleri de zamana uydurdu. Yeni tartılar, aynı zamanda vücut yağlarını ölçüyor. Bu cihazların ev tipleri, kaç kilo olduğunuzu ve vücudunuzdaki yağ oranını gösteriyor. Böylece obeziteyle (şişmanlık hastalığı) aranızda uzaklığı da öğreniyorsunuz. Bazı tipleri ise almanız gereken maksimum kalori miktarını gösteriyor. Cihaz 75-240 dolara (yaklaşık 125-400 milyon lira) satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!