Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00
Oyun oynamak için uzun süren kurulum süreçleriyle ve değişen sistem gereksinimleriyle uğraşmak istemiyorsanız, yeni nesil oyun konsolları emrinize amade. Üstelik taşınabilir modeller sayesinde eğlenceyi sadece evinizle sınırlı tutmak zorunda da değilsiniz.
Evlerİmİzdekİ bilgisayarlar, özellikle de bileşenleri özenle seçildiyse insana sınırsız bir oyun keyfi ve çeşitliliği yaşatıyorlar. Bununla birlikte bilgisayarda oyun oynamanın bazı zorlukları da yok değil. Bu özellikle de yeni nesil oyunlarda sürekli artan sistem ihtiyaçları ve uyumluluk problemleriyle kendini gösteriyor. Bilgisayarınız ne kadar güncel olursa olsun, bundan bir yıl sonra çıkacak bir oyunu aynı akıcılıkla oynayabileceğinizin garantisini kimse veremiyor.
İşte bu nedenle dünya genelinde oyun konsol-larına yönelik ilgi giderek artıyor. Bu konsollar sadece oyunu kolayca ve doğrudan sunmakla kalmıyor, standart yapıları ve oyun odaklı aksesuarları sayesinde oyun oynamayı büyük bir keyfe dönüştürüyorlar. Üstelik çağdaş konsolların taşınabilir sürümleri, eğlenceyi istediğiniz her yere götürmenize de izin veriyor. İşte Türkiye’de bulabileceğiniz konsollar ve özellikleri...
Nintendo WiiNintendo’nun bu yeni nesil oyun konsolu, harekete dayalı yenilikçi kontrol sistemiyle farkını ortaya koyuyor. Wiimote adı verilen özel kontrolcülerle kullanılan konsolda, oyunları oynamak için cihazı yerine göre bir raket gibi savurmanız veya kılıç gibi sallamanız gerekiyor.
Artıları: Harekete dayalı kontrol sistemiyle çok farklı oynanış biçimlerini mümkün hale getiriyor, oyuncuyu yerinden kalkmaya zorluyor, harika aksesuarlar yolda.
Eksileri: DVD sürücüsü olduğu halde şimdilik DVD oynatamıyor, grafik konusundaki yetenekleri diğer yeni nesil konsolların gerisinde.
Nintendo DSNintendo’nun taşınabilir alanda rekabet eden bu Game&Watch benzeri çift ekranlı konsolu, firmanın taşınabilir oyunlara yeni bir boyut kazandırma konusundaki çabasını simgeliyor. Altta yer alan dokunmatik ekran oyun sırasında daha geniş bir görüntüleme alanı sağlamanın yanında, oyunu farklı şekillerde yönlendirebilmenizi sağlayan bir kontrol cihazı olarak da görev yapıyor.
Artıları: Pil ömrü çok başarılı, tasarımı derli toplu, eski GameBoy oyunlarıyla uyumlu.
Eksileri: Multimedya konusunda becerikli sayılmaz, ekran çözünürlüğü rakibinin gerisinde.
GP2XLinux işletim sistemini kullanan bu cihaz, taşınabilir konsollar arasında en ilginç olanı. Zira GP2X kendine özgü oyunlarıyla oyun oynatmak yerine, Linux üzerinde çalışan emülatör yazılımları sayesinde farklı cihazları taklit etme yoluna gidiyor. Uygun ROM dosyalarını bulursanız, eski oyun salonlarındaki binlerce klasik oyunu bu cihazda rahatlıkla oynayabilirsiniz.
Artıları: Açık platform, her türden ses ve video formatına destek veriyor.
Eksileri: İnsanı tıpkı bilgisayarda olduğu gibi uğraştırıyor, dükkanlarda bulması zor.
Sony PSPSony’nin taşınabilir oyun konsolu PlayStation Portable, yenilenen ince sürümüyle yeniden gündemde. Geniş ekran keyfini avuç içine taşıyan bu konsolun, grafik kalitesi açısından büyüklerden aşağı kalır yanı yok. Üstelik yeni sürümünün televizyona bağlanma yeteneği de var.
Artıları: Harika netlikteki geniş ekranıyla sadece oyunlarda değil, multimedya dosyalarında ve özellikle de filmlerde çok başarılı.
Eksileri: Pil ömrü insanı yarı yolda bırakmasa da DS’e oranla kısa.
Sony PS3Yeni nesil oyun konsolları arasında, PlayStation3 gibi yüksek nitelikli HD televizyonların olanaklarını sonuna kadar kullanan bir örnek daha yok. Oyunlarında 1080p olarak adlandırılan 1920x1080’lik inanılmaz çözünürlüklere çıkabilen PS3, yaşattığı görsel şölenin üzerine dahili Blu-ray oynatıcısı sayesinde yüksek nitelikli bir ev
sinema sistemi olarak da iş görüyor.
Artıları: Oyunlarda inanılmaz bir görüntü kalitesi sunuyor, Blu-ray dahil çok kapsamlı medya oynatma özelliklerine sahip.
Eksileri: Oyun sayısı az, fiyatı da en az yetenekleri kadar baş döndürücü.