ANKA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 12:12
Yurttaşların kendi ihtiyacı için alkol ve tütün ürünleri üretmelerine ilişkin yasak kalktı. Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak 50 kiloyu aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edilebilecek.
Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Yeniden Yapılandırılması ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 Sayılı Kanunda ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanuna göre, kendi ihtiyacı için 50 kiloyu aşmayan sarmalık tütün ve 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki üretenlere ceza kesilmeyecek.
Tesis kurma ve faaliyet izni almadan, tesis veya imalathane kuran ve işletenlere bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin günden 10 bin güne kadar da adli para cezası uygulanacak. Bandrol, etiket, hologram, pul, damga gibi işaretlerde usulsüzlük yapanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. İstenilen belgeleri zamanında vermeyenlere, yanlış veya yanıltıcı bilgi veya belge verenlere, gerekli tesis ve yerleri incelemeye açmayanlara 50 bin YTL’den 250 bin YTL’ye kadar idari para cezası verilecek. Üreticiden satın alınan tütünlerin tescil ettirmeyenlere, yazılı sözleşme yapma tarihine uymayanlara, işleme açılış ve kapanışları ile tütün stoklarını ve tütün depolarını süresi içinde bildirmeyenlere, izinsiz standart dışı işleme yapanlara, yetkisiz kişilere işlem yaptıranlara da 10 bin YTL’den 50 bin YTL’ye kadar, izin almadan ürün ambalajında değişiklik yapanlara ise 50 bin YTL’den 500 bin YTL’ye kadar idari para cezası kesilecek.
İNTERNETTEN İZİNSİZ ALKOL VE TÜTÜN SATIŞINA CEZA
İzin alınmadan dökme alkollü içkileri piyasaya sunanlara ve sevkıyatını yapanlara 200 bin YTL, yetkili olmadıkları halde açık olarak içki satışı yapanlara da bin YTL’den 10 bin YTL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Satış belgesi almadan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin toptan satışını yapanlara 50 bin YTL, perakende satış yapanlara da 5 bin YTL idari para cezası verilecek. Uygunluk belgesi almadan enfiye, çiğneme, nargile tütünü veya yaprak sigara kağıdı ya da makaron üretenler ile satan veya satışa sunanlara, ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satanlara 5 bin YTL para cezası uygulanacak. İnternet, televizyon, telefon ya da postayla sipariş yöntemini kullanarak izinsiz ve kurallara aykırı satış yapanlara 20 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Tütün ve alkol ürünleri reklamlarına ve marketlerdeki raf ve standlarda uygulanan kurallara uymayanlara 30 bin YTL idari para cezası verilecek. Kesilen cezalara rağmen uygulamalarda değişiklik olmaması halinde idari para cezası bir önceki cezanın 2 katı verilecek.
TAPDK’NIN ADI DEĞİŞİCEK
Tekel, 2007 ürün yılı için sözleşme imzalayan tütün üreticileriyle, 2008 ürün yılı için de Tütün üretim ve alım-satım sözleşmesi imzalayacak. Satın alınacak tütün miktarı imzalanan sözleşme miktarının yüzde 10’dan fazlasını aşamayacak.
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumun (TAPDK) adı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu olarak değişecek. Ayrıca, kuruma 322 kadro verildi.