A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2007 11:27
Temizliğe, hasta ve yaşlı bakımına giden, kendi evlerinde parça başı iş yapan kadınlar, aracıları ortadan kaldırmak, emeklerini kendileri değerlendirmek için kooperatifleşiyor.
İşsizlerin, güvencesiz çalışan ve yaşayanların örgütlenmesi için bir süredir faaliyet gösteren Birlikte Umut Derneği, İstanbul'dan başlayarak, evlerde yasal güvenceden uzak emek üreten kadınları “Temizliğe, Hasta ve Yaşlı Bakımına Giden ve Kendi Evlerinde Parça Başı İş Yapanlar ve Ev Kadınları Dayanışma, Tüketim ve İşletme Kooperatifi” (1umutKoop) çatısı altında bir araya getirecek.
“Kendi geleceklerini kendi ellerine alıyorlar, kimsenin sırtlarından keyif sürmelerine müsaade etmeyecekler” yaklaşımıyla kuruluş çalışmalarına başlanan kooperatifle, kadınların hem kendi işlerini kurmaları hem de sosyal güvence sorununu çözmeleri hedefleniyor.
Kooperatif, ev sahipleri ve işverenlerle kurumsal ilişki kuracak, aynı zamanda ortağı olan kadınların mutfak harcamalarını, kırtasiye giderlerini, tatil ihtiyacını ve her türlü tüketim gereksinimini birlikte karşılamanın avantajlarından yararlanmalarını sağlayacak.
Kooperatif, ayrıca bu alanda kadınların sorunlarıyla ilgili her türlü ihtiyacın karşılaması ve gerekli her tür yasal düzenlenmenin bir an önce yapılması için uğraş verilecek.
Kooperatifin amaçları ve faaliyetler alanları ana hatlarıyla şöyle:
-Üyelerin talebi ve ihtiyacı doğrultusunda sigortalarını yapmak: Çalışan üyenin istediği sigorta derecesiyle günlük ya da aylık miktar belirlenecek, kendisinin karşılayacağı bu bedel için gerekli işlemler kooperatif aracılığıyla yapılacak.
-Sözleşmeler aracılığıyla işin ve ücretin sınırlarının belirlenmesi: Yapılan sözleşmelerle iş alanları için birim fiyatlar belirlenecek, ücret kalemleri oluşturulacak, yapılacak işin türü ve ne kadar olduğuna bağlı olarak ücretlendirmeler netleştirilecek. Böylelikle zaman ve emek anlamında, iş ve ücretler bir ilkeye kavuşturulacak.
-Tüketim masraflarını birlikte gerçekleştirerek en aza indirmek: Yiyecek, giyim, kırtasiye gibi zorunlu ihtiyaçların alışverişlerini toplu halde gerçekleştirerek çeşitli indirimler sağlamak. Üreticilerden aracısız alışverişler yaparak maliyetleri azaltmak.
-Hukuk danışmanlığı: Çalışma hayatındaki sorun ve endişeleri bir hukukçu aracılığıyla gidermek.
“YÜZDE 50-60'LIK KAZANÇ ÇALIŞANA GİDECEK”-
Birlikte Umut Derneği Yöneticisi Başaran Aksu, dernekte ağırlıklı olarak işsizlere iş bulma çalışması yürüttüklerini söyledi.
İş gücü ve iş taleplerini buluşturmaya çalıştıklarını anlatan Aksu, iş arayanlar arasında vasıfsızların, ev kadınlarının önemli bir grup oluşturduğunu belirtti.
Bu kesimlerdeki kişilerin çalışabilecekleri uygun işlerin sürekli çıkmadığını dile getiren Aksu, daha çok vasıflı iş gücü arandığını, vasıfsız kişilerin ise iş piyasasında ancak ucuz emek olarak yer bulabildiğini kaydetti.
Aksu, kooperatif fikrinin nasıl ortaya çıktığını da şöyle anlattı:
“Ne yapabiliriz diye düşündük. Evlerde çalışan kadınlara aracılık eden firma ve kişiler var. Bu kişileri devreden çıkardığımızda ucuza çalıştırmayı önlemek mümkün. Kooperatif, iş bulma konusunda bu aracıların yerini alacak. Bu durumda aracının el koyduğu yüzde 50-60 oranındaki kazanç doğrudan çalışanın cebine girecek. Emeği kim harcıyorsa parayı harcayan da o olacak.
Üyeler isterlerse kooperatif aracılığıyla sigortalarını da yaptırabilecek. Çalışan kadınların çocuklarına bakmak için çalışmayan kadınların ve uzmanların görev yapacağı kreş sistemi oluşturulacak. Ortak ihtiyaçların birlikte karşılanmasının olanakları yaratılacak.”
DESTEKLERİN KAPSAMI GENİŞLEYECEK
Başaran Aksu'nun verdiği bilgilere göre, dernek 2 yıldır faaliyet gösteriyor. Çalışmalarının sistematik hale gelmesi ise 1 yılı bulmuş.
İstanbul'un Anadolu yakasının bir kısmından yola çıkan dernek, tüm İstanbul, Tekirdağ ve Kocaeli'nde kurumsallaşma çalışmalarını sürdürüyor. Dayanışma ağları ise Ankara, İzmir, Düzce, Bursa başta olmak üzere bir çok ile yayılmış.
İşsizlere “Alo Birumut” (0.216.4880204) hattı aracılığıyla iş bulmak amacıyla yola çıkan dernek, çalışma hayatında yaşanan hak ihlallerini haftada bir gün hukukçuların yardımıyla danışmanlık hizmeti veriyor. Ayrıca ikinci el eşyalara dernek aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Derneğin çalışmaları ve yararlanma koşulları ise “Bu çalışma yüzde 100 yerli ve gönüllü bir çalışmadır. Bilgilerden her dünyalı 1umuta üye olarak ücretsiz yararlanır” cümleleriyle özetleniyor.
İş ve işsiz bilgilerinin daha yaygın toplanması çalışmaların topluma yayılması amacıyla, kahve-cafe, muhtarlıklar, halkın yoğun olarak kullandığı mekanlara “1 Umut İş ve İşsiz Bilgisi Panoları”nın asılmasına dönük çalışmalara başlanmış.
Yaklaşık 1,5 yıldır sürüdürülen iş bulma dayanışmasında iş bulunan kişi sayısı 500'ü bulmuş.
Dernek, son olarak vasıfsız insanların nitelikli iş gücü haline getirilmesi için bilgisayar eğitimlerine, öğrencilerin ÖSS ve OKS'ye hazırlanmaları için hazırlık kursları düzenleme kararı almış.
Dernekte tüm bu hizmetlerin verilebilmesi için yeni yer arayışlarına başlanmış.