Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2006 00:00
5.1: Ev
sinema sistemlerinde hoparlör konfigürasyonları, genelde 2.1 ve 5.1 gibi iadelerle belirtilirler. Bu ifadede noktanın solundaki rakam çevresel hoparlörlerin sayısını, sağındaki rakam ise subwoofer adı verilen bas hoparlörünü simgeler. Örneğin 2.1 olarak geçen bir sistemde sadece sağ ve sol stereo hoparlörlerle bir de bas hoparlörü yer alır. 5.1 ise sistemde sağ ön, sol ön, sağ arka, sol arka, merkez olmak üzere beş adet çevresel hoparlör ve bir de bas hoparlörünün bulunduğunu anlatır. Piyasada daha fazla çevresel hoparlör içeren 6.1, 7.1 gibi kurulumlara da rastlayabilirsiniz.
Dolby DIgItal: Dolby Digital, 5.1 kanala kadar çevresel sesin sıkıştırılabilmesini sağlayan bir ses formatıdır. Dolayısıyla Dolby Digital uyumlu bir ses sistemi ve ses çözücüsü, Dolby Digital destekli filmlerde bas hoparlörü dahil 6 kanaldan çevresel ses verebilir. Dolby Digital sesleri dinleyebilmek için ev sineması sisteminizde Dolby Digital ses çözücüsünün de bulunması gerekir. Bu çözücü bazı ev sinema paketlerinde ses sistemine veya DVD oynatıcıya entegre olabildiği gibi, bazen ayrıca satın almanız gerekir.
DTS: DTS veya uzun adıyla Digital Theater System, Dolby Digital benzeri 5.1 kanala sahip bir diğer ses sıkıştırma formatıdır. İlk kez bir sayısal teknoloji harikası olan Jurassic Park filmiyle gündeme gelen DTS, yüksek veri aktarımına sahip bir ses sıkıştırma formatı olduğundan Dolby Digital’e oranla daha kaliteli ses verir. DTS’ten faydalanabilmek için ses çözücünüzün DTS destekli olması şarttır.
RMS: Ses sistemlerinin ulaşabildiği ses şiddetini tanımlamak üzere kullanılan bir ölçü birimidir. RMS değerleri ne kadar yüksekse, ses sisteminin gücü o kadar yüksek demektir. Diğer yandan RMS sadece ses sisteminin gücünü ortaya koyan bir ifadedir, ses kalitesinin kıyaslanmasıyla ilgili net bir fikir vermez.
THX: THX, bir sertifikasyon programıdır. Satın alacağınız ürünün belli boyutlardaki ortamlar için belli bir gereksinimini yerine getirdiğini anlatır. Diğer bir deyimle, THX uyumlu ekipmanlar üretildikleri niteliklere yönelik önceden belirlenmiş bir yeterliliğe sahiptirler.
DVD-RW: DVD optik medyaların yeniden yazılabilir olanlarına DVD-RW adı verilir. DVD-RW diskler kaydedicinin tipine göre DVD-RW ve DVD+RW formatlarında bulunabilirler. Yeniden yazılabilir DVD’lere üst üste bin kereye kadar kayıt yapmak mümkündür.
DVD-RAM: yeniden yazılabilir DVD’lerden farklı olarak, DVD-RAM formatında DVD disk tıpkı bir sabit disk gibi kullanılır. Yani DVD-RAM disklere dilediğiniz an veri yazabilir, hatta durup tekrar yazabilir veya daha önce yazdığınız bir bölümü silebilirsiniz. DVD-RAM diskleri kaydetmek ve okumak için DVD-RAM uyumlu kaydedici ve okuyuculara sahip olmanız gerekir.
FIreWIre: FireWire, genellikle video kamerlarda kullanılan bir bağlantı standardıdır. FireWire bağlantı sayesinde uygun bir ara kablo yardımıyla video kameranızdan bilgisayarınıza veya görüntü kaydedicinize DVD kalitesinde görüntü aktarabilirsiniz.
Optik Kablo: Optik sayısal kablo olarak da geçer. Fiber optik özelliğe sahip olan bu kablolar, veriyi sıradan kablolardaki gibi teller üzerinden aktarmak yerine ışık demetleri yardımıyla iletirler. Optik kablolar, klasik kablolara kıyasla veriyi çok daha hızlı ve temiz aktarabilirler. Bazı ev sinema sistemleri optik kablo sistemlerini bağlantı seçeneği olarak sundukları gibi, DTS gibi optik kablo bağlantısına ihtiyaç duyan ses sistemleri de vardır.