Güncelleme Tarihi:
70 yaşında hayatını kaybeden Padoa-Schioppa, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) İcra Kurulu’nun ilk üyelerindendi ve euro birliğinin kuruluşunda yer alan mimarlardan biriydi.
Roma’nın merkezinde 100’e yakın arkadaşını ağırladığı bir Noel partisi sonrasında fenalaşan Padoa-Schioppa, ambulansla hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti.
Padoa-Schioppa, İtalya’nın eski Başbakanı Romano Prodie döneminde, ülkenin ekonomi bakanıydı. Prodie’nin de yemeğe katılması bekleniyordu ancak son dakika da iptal ettiği açıklandı.
Prodi, Padoa-Schioppa’nın ölümünün ardından, “Çok sevdiğim bir arkadaştı ve yakın olduğum nadir kişilerden biriydi. Şoke olmuş durumdayım” diye konuştu.
EURONUN BABASI
Cumartesi günü hayatını kaybeden Tommaso Padoa-Schioppa, Avrupa’nın ortak para birimin ilk aylarında dolar karşısındaki zayıflığından endişe etmemişti. Ona göre asıl önemli olan euronun hem parasal bir gerçeğe dönüşmesi hem de Avrupa’da uzun zamandan bu yana ihtiyaç duyulan birlik sembolü sıkıntısını gidermesiydi.
Daha önceki konuşmalarının birinde Padoa-Schioppa, “Yeni para birimimiz, yalnızca ekonomileri değil aynı zamanda Avrupalı insanları da birbirine bağlıyor. Bu, bence insanlık tarihinde oldukça önemli bir değişikliğe de işaret ediyor” ifadelerini kullanmıştı.
Tommaso Padoa-Schioppa, İtalya’nın
Milano’daki Bocconi Üniversitesi’nde iktisat eğitimi alan Tommaso Padoa-Schioppa, daha sonra Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) gitti. Anadili gibi Almanca, Fransızca ve İngilizce konuşan Padoa-Schioppa, hayatının geri kalanında İngilizce düşünüp, konuşacağını açıklamıştı.
Kariyerine Almanya’da bir perakende şirketinde başlayan Padoa-Schioppa, burada iki yıl çalıştıktan sonra 1968’de İtalya Merkez Bankası’na girdi. Brüksel’de bir süre çalışan Padoa-Schioppa, 1984 ile 1997 yılları arasında İtalya Merkez Bankası’nın genel direktörlüğünü yaptı.
Padoa-Schioppa, 1993 ve 1997 yılları arasında Basel Bankacılık Düzenleme Komitesi Başkanlığını yaptıktan sonra İtalya Merkez Bankası’na geri dönmeden önce kısa bir süreliğine İtalya borsasını düzenleme komitesinin başkanlığını yaptı. Daha sonra Avrupa Merkez Bankası’na geçen Padoa-Schioppa, 2005 yılına kadar Frankfurt’ta kaldı.
2006’da, İtalya’nın eski Başbakanı Romano Prodi döneminde ülkenin ekonomi bakanı oldu ve görevde kaldığı sürece İtalya’nın şişen kamu finansmanını düşürmeye ve ekonomik dengesizlikleri gidermeye çalıştı.
“ANA KUZULARI”
Padoa-Schioppa, hükümetin vergi indirimleri planlarını tartıştığı bir toplantıda, aileleriyle birlikte yaşayan yirmili yaşlardaki gençlerin, kendi başlarına eve çıkmalarına yardımcı olacak bir vergi planı için ‘ana kuzuları’ terimini kullanmıştı.
Prodi’nin hükümetinin 2008’de çökmesinin ardından görevin ayrıldı.
Ağustos 2010’da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou’ya vergi, bankacılık sistemi ve yönetim disiplini konularında tavsiyelerde bulunan Padoa-Schioppa, euro bölgesinde son dönemde yaşanan sıkıntılara rağmen, ortak para birimin dağılacağına inanmıyordu.
Euroya şüpheyle yaklaşanlara, “Hiç kimse ortak ara biriminin bir gün dağılacağını öne süremez. Aksine, euronun her geçen gün gücün ortak simgesi olarak görüldüğünü düşünüyorum” dedi.
Tommaso Padoa-Schioppa, kalp krizi sonrasında hayata veda ettiğinde, eşi Fiorella Kostoris’den boşanmıştı ve geride üç çocuk bıraktı.
*Bu yazı Daily Telegraph’ta “Architect of euro dies after suffering heart attack” ve “Tommaso Padoa-Schioppa” başlıklarıyla yayımlanan haberlerden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için: http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: http://twitter.com/HurriyetEkonet