Güncelleme Tarihi:
PerÅŸembe günü ilk iÅŸlemlerde dolar karşısında 1.2768 seviyesine kadar gerileyen euro daha sonra hafif toparlanarak 1.2771'e çıktı.  Â
Piyasalar, Portekiz ve İspanya'nın da ekonomilerindeki zayıf gidişat nedeniyle Yunanistan gibi borçlarını ödeyecek kaynak bulmada zorlanacağından endişe ediyor.
Â
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in dün Portekiz'in not görünümünü negatif izlemeye alması ve üç ay içinde, bir ya da iki kademe düşürebileceğini açıklamasıyla, Yunanistan'da meydana gelen olaylar euronun düşüşünde önemli rol oynadı.
İngiltere merkezli aracı kurum CMC Markets döviz analistlerinden Michael Hewson euro/dolar paritesinde yaşanan gerilemeyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Moody's'in Portekiz'i olası bir not indirimi için gözden geçirme kararı, Yunanistan'da sosyal patlamanın yaşandığı bu dönemde, yatırımcıların borç ödeyememe sorunlarının diğer çevre ülkelere sıçrayacağıyla ilgili endişelerini artırdı" dedi.
Â
DOLAR 1.54'Ü AŞTI
Â
Euro, dolar karşısındaki düşüşünü iç piyasada Türk lirası karşısında da yaşadı. Euro/TL paritesi günün ilk işlemlerinde 1.9670 seviyesinde seyretti.
Â
Euro/dolar paritesindeki gerileme iç piyasada doların hızlı bir şekilde yükselmesini de beraberinde getirdi. Dolar, açılışın hemen ardından bankalararası piyasa ve İstanbul serbest piyasada alışta ve satışta lira karşısında 1.5400'ün üstüne çıktı. Dolarda hafta başından bu yana gerçekleşen kazanç yüzde 4'ü aştı.
ECB ÖNLEM ALSIN
Â
Yatırımcılar arasındaki euro kaygısı artarken, gözler bugün ECB'nin açıklayacağı faiz kararı ile euro bölgesinin ortak para biriminde yaşanan krizi engellemek için ne gibi önlemler alacağına çevrildi.
Â
Analistler, euronun, kullanımda olduğu 11 yıllık dönemdeki en zor dönemini yaşadığını, bunun da ECB'yi krizin atlatılmasında daha etkin rol oynaması için baskı altına aldığını belirtiyor.
Euronun kullanılmasına devam edilmesi konusunda verdiği destek ile bilinen ECB Başkanı Jean-Claude Trichet'in, bankanın mevzuatı izin vermese dahi gerekirse doğrudan devlet tahvili almayı da bir seçenek olarak düşünmesi gerektiği belirtiliyor.
İngiliz bankası Royal Bank of Scotland'ın euro bölgesi başekonomisti olan Jacques Cailloux konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ECB'nin "euro bölgesini yıkmaktansa kuralları delmesinin" daha iyi bir seçenek olduğunu söyledi.