Euro bölgesindeki çabalar yangını söndürmeye yetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Euro bölgesindeki çabalar yangını söndürmeye yetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 10:03

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin İrlanda’ya yapılacak 85 milyar euroluk yardım paketinin piyasalardaki ilk sınavından başarısız çıktı. Eurodaki değer kaybı sürerken, İtalya ile İspanya’nın borçlanma maliyetleri artmaya devam etti.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        

Diğer yandan, İrlanda’daki krizin Avrupa’ya yayılabileceği endişelerinin artması, Portekiz ve Belçika’nın da borçlanma maliyetlerinde artışa neden oldu. Yatırımcılar, Pazar günü açıklanan ve AB’nin gelecekteki krizlerle baş etmeyi öngören mekanizmasının euro ülkelerini borçlarını geri ödeme kabiliyetlerini riske attığını belirtiyor.

 

İsviçreli banka Credit Suisse’in danışmanlarından Robert Parker bu mekanizmayla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Bununla risk primi, hükümetlerden yatırımcılara transfer ediliyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Gözler ise ekonomik çöküş yaşamak için çok büyük oldukları kabul edilen İtalya ve İspanya’ya çevrilmiş durumda.

 

Merkez Bankası’nın verilerine göre 1.85 trilyon euro ile Avrupa’nın en büyük ülke borcuna sahip olan İtalya’da, merkez sağ hükümet yıl sonunda bütçe açığını yüzde 5 azaltmayı amaçlıyor.

 

Ancak piyasalar Başbakan Silvio Berlusconi hükümetinin kişisel sorunlarının süresiz politik belirsizliğe neden olabileceği ve kemer sıkma politikasının başarısız olmasından endişe duruyor.

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "Eurozone firebreak does not put out the flames" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                          

                             

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:            

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!