Güncelleme Tarihi:
Diğer yandan, İrlanda’daki krizin Avrupa’ya yayılabileceği endişelerinin artması, Portekiz ve Belçika’nın da borçlanma maliyetlerinde artışa neden oldu. Yatırımcılar, Pazar günü açıklanan ve AB’nin gelecekteki krizlerle baş etmeyi öngören mekanizmasının euro ülkelerini borçlarını geri ödeme kabiliyetlerini riske attığını belirtiyor.
İsviçreli banka Credit Suisse’in danışmanlarından Robert Parker bu mekanizmayla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Bununla risk primi, hükümetlerden yatırımcılara transfer ediliyor” dedi.
Gözler ise ekonomik çöküş yaşamak için çok büyük oldukları kabul edilen İtalya ve İspanya’ya çevrilmiş durumda.
Merkez Bankası’nın verilerine göre 1.85 trilyon euro ile Avrupa’nın en büyük ülke borcuna sahip olan İtalya’da, merkez sağ hükümet yıl sonunda bütçe açığını yüzde 5 azaltmayı amaçlıyor.
Ancak piyasalar Başbakan Silvio Berlusconi hükümetinin kişisel sorunlarının süresiz politik belirsizliğe neden olabileceği ve kemer sıkma politikasının başarısız olmasından endişe duruyor.
* Bu yazı Financial Times'ta, "Eurozone firebreak does not put out the flames" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: