Güncelleme Tarihi:
Financial Times’ta, “Eurozone escapes recession after five quarters” başlığıyla yayımlanan haber analizde, Euro bölgesindeki 16 ülke içinde en büyük ekonomiye sahip olan Almanya’nın toparlanmasıyla Euro bölgesi GSYİH’sinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 oranında yükseldiği ancak ekonomisi yüzde 0.9 oranında büyüyen ABD’yi geçemediği belirtildi.
Analizde İngiltere’nin üçüncü çeyrekte resesyondan çıkamadığı dile getirildi.
Peşe peşe beş çeyrek GSYİH’sinde düşüş gören Euro bölgesinin üçüncü çeyrekte yaşadığı bu büyümede Almanya ekonomisinin yüzde 0.7 genişlemesi etkili oldu. Aynı süreçte İtalya ekonomisi de yüzde 0.6 oranında genişledi. Bir önceki çeyrekte olduğu gibi üçüncü çeyrekte de yüzde 0.3 oranında büyüyen Fransa ise beklentilerin gerisinde kaldı.
Almanya’nın büyümesinde ihracat ve yatırımlar etkili olurken, bu iki alanın canlanması tüketici harcamalarındaki düşüşün ve hükümetin geçici hurda indirimi programının ekonomiye verdiği zararı telafi etti.
FRANSA ŞAŞIRTTI
Fransa’nın diğer Avrupa ülkelerine kıyasla zayıf olarak kabul edilen performansı ise analistleri şaşırttı çünkü satın alma endeksleri ülke ekonomisinin Almanya’dan daha güçlü bir performans sergilediğini gösteriyordu. Fransa’nın büyüme rakamlarında en çok şaşkınlık yaratan şey hükümetin yeni araba alanlara yardım etmesi gibi hükümet sübvansiyonları devam ederken, bu teşviklerin tüketimde artış yaratmaması oldu.
Fransa’nın büyüme rakamları beklentilerin altında olsa da ekonomistler ülkede işten çıkarmaların ani bir şekilde azalmasından oldukça memnun oldu. Fransa’nın ulusal istatistik ajansı Insee’ye göre, üçüncü çeyrekte ülkede yalnızca 5 bin 500 kişi işten çıkarıldı. 2009’un ilk yarısında işten çıkarılan toplam kişi sayısı ise 271 bindi.
Paris merkezli finansal danışmanlık şirketi Xerfi’nin baş ekonomisti Alexander Law, “ülkedeki işsizlik oranının 2010’un ilk yarısında dengelenmiş olabileceğini söyleyebiliriz” dedi.
ZAYIF İYİLEŞME ENDİŞE YARATIYOR
Avrupa’nın karar verici kurumları ise bu arada kıta Avrupa’sının ekonomik iyileşmesinin zayıf olacağından endişe ederken, artan işsizlik oranlarının ve güçlenen euronun büyüme için engel oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Haber analizde, hükümetin teşvik önlemlerinin Avrupa ekonomilerinde son dönemde yaşanan iyileşmeye etki ettiğinin bilindiğine de işaret edildi. Danışmanlık şirketi Daiwa Securities SMBC’nin Avrupalı ekonomistlerinden Colin Ellis, “Euro bölgesi teknik olarak resesyondan çıkmış olabilir ancak ekonominin ölü dallarından kurtulduğu söylenemez” dedi.
Lehman Brothers’ın çöküşünün ardından yatırımcı ve tüketicilerin sarsılan güveni kıtanın ihracatına darbe indirdiğinden, ünlü yatırım bankasının çöküşü Avrupa’yı ABD’den daha fazla etkiledi. Ancak Fransa ve Almanya resesyondan diğer ülkelere kıyasla daha erken çıktı.
Almanya istatistik ofisi ülkenin ikinci çeyrek büyüme oranı tahminini yüzde 0.3’ten yüzde 0.4’e çıkarmıştı. Almanya’nın 3’üncü çeyrekte açıkladığı yüzde 0.7’lik büyüme oranı ise 2008’in başından bu yana elde edilen en güçlü büyüme rakamı oldu.
Almanya istatistik ofisi yayınlanan son verileri temel alarak, büyümenin makine ve ekipman alanlarındaki yatırımlar ve yapılanmalarla desteklendiğini belirtti. İhracat artışı ise mal stoklarında toparlanmanın yaşanmasını sağladı. Ancak istatistik ofisi özel tüketimin oldukça düşük olduğunu ve genel ekonomik iyileşmeyi yavaşlattığını dile getirdi.