Etkili ve verimli ısınma için 10 püf noktası

Güncelleme Tarihi:

Etkili ve verimli ısınma için 10 püf noktası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2013 17:56

Evimizde ısınmak için her ay önemli bir meblağı gözden çıkarıyoruz. Peki doğalgazla çalışan modern ısınma sistemlerini nasıl seçeceğinizi ve nasıl daha etkili ve verimli kullanabileceğinizi biliyor musunuz? İşte yol gösterecek öneriler

Haberin Devamı

UYGUN MODELİ SEÇMEKLE BAŞLAYIN

Öncelikle kombi seçimi yapılırken klasik ve yoğuşmalı kombi arasındaki yakıt tasarrufu farkı unutulmamalı. Kombiler, çalışma prensiplerine göre klasik yani konvansiyonel ve yoğuşmalı kombi olmak üzere ikiye ayrılır. ‘Yoğuşmalı kombiler’in klasik kombilerle farkı, atmosfere atılan atık gazın sıcaklığının da ısıtma için kullanılabilmesi. Yoğuşma teknolojisi, atmosfere atılan gaz halindeki su buharını yoğuşturarak sıvı hale dönüştürür. Bu esnada su buharının sıvı hale geçişiyle ortaya çıkan ısı da ısıtma için kullanılır. Bu sayede yüzde 30’a varan yakıt tasarrufu elde edilir.
Doğru ısının sağlanmasi
Doğru ısının sağlanmasında kombinin bulunduğu ortamın çok fazla önemi bulunur. Dış ortamda bulunan cihazlar yönetmelikler gereği belirli ölçülerdeki dolaplar içinde bulunmak durumundadır. Tesisatların dış ortamda kalan kısımları izolasyon yapıldığı takdirde ısı kayıpları da minimum seviyeye indirilebilir.

Haberin Devamı

EVİN ÖZELLİKLERİNİ HESABA KATIN

Kombi seçimini yaparken oturduğunuz evin ısı kayıplarına da dikkat etmelisiniz. Oturduğunuz dairenin cephesi ısı kayıplarına doğrudan etki eder. Kuzeye bakan cephesi dairelerin ısı kayıpları diğer yönlere cephesi bulunan dairelerden daha yüksek olur. Dairenin apartman içindeki konumu, alt ve üst dairelerin boş veya dolu olması ısı kaybını etkileyen faktörler. Örneğin; ara katta yer alan, alt ve üst katları dolu dairelerin ısı kaybı daha az olur. Ayrıca evinizin dış cephe alanı büyüklüğünün hesaba katılması gerekir. Evinizdeki kapı ve pencereler de ısı kaybı için kritik bölgeler. Kapı ve pencerelerin sayısı ve ısı geçirgenliği ısı ihtiyaçlarınıza etki eder. Radyatörlerinizin odalarda yerleştirildiği konumların ve uzunluklarının evinizin ısı ihtiyacı doğrultusunda bu özelliklere göre seçilmesi iyi olur.

TASARRUFLU KULLANIM YOLLARI

Tasarruf konusu, cihazın verimine, kullanım şekline, ısıtılan alanın konumuna ve izolasyon durumuna göre farklılık gösterir. Ancak verimli bir kombi, panel radyatör ve aksesuar kullanarak ve iyi bir izolasyonla yüzde 30 seviyelerinde tasarruf sağlayabilir. Kombiyle birlikte oda termostatı kullanımı, istenilen konfor sıcaklığının en uygun yakıt tüketimiyle beraber elde edilmesinde, dolayısıyla önemli seviyede bir tasarruf yapılmasında önemli bir katkı sağlar.

Haberin Devamı

TASARRUF İÇİN EK ÖNLEMLER

İlave olarak tüm sistemi düşündüğümüzde şu beş öneri uygulanabilir: 1) Radyatörlerin üstü ve önleri kapatılmamalı. 2) Radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı levhalar konulup, perdelerin radyatörlerin üstünü kapatması engellenmeli. 3) Yılda bir defa kombinin bakımı yetkili servisine, tesisat bakımı tesisatçı firmaya yaptırılmalı. 4) Güneş alan pencerelerin temiz olmasına dikkat edilmeli. Böylece güneşin pasif ısıtmasından faydalanılmalı. 5) Evin havalandırılması gerektiğinde bu işlem tüm pencereleri aynı anda açarak en kısa sürede yapılmalı.

AYNI ZAMANDA SICAK SU KONFORU

Kombi birleşik bir cihaz olup kullanım suyunu ısıtmak için de kullanılır. Uygun modellerin kullanımıyla yüksek debilerde sıcak su temini sağlanabilir. Bu modeller yüksek ısıtma gücü ve 0.5 °C hassasiyette sıcak su konforu sağlar. Isıtma amaçlı kullanma gibi bir ihtimal söz konusuysa kombilerin ısıtma özelliklerini de göz önünde bulundurarak seçim yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

EN UYGUN ORTAM SICAKLIĞINI BULUN

Araştırmalar sonucu en uygun iç hava şartlarının 22-27ºC sıcaklık ve yüzde 40 nem özelliğine sahip olması gerektiği belirlenmiştir. En uygun iç ortam havasının mekânın (yatak odası, oturma odası vb.) özelliğine göre değişkenlik gösterebileceği göz ardı edilmemeli.

KOMBİNİZİ TAMAMEN KAPATMAYIN

Kombiyi belli zaman aralıklarıyla kısa süre çalıştırmak; hem daha fazla yakıt tüketimine hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombinizi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlar.

GECELERİ DÜŞÜK AYARI TERCİH EDİN

Geceleri kombinin kalorifer su sıcaklığını düşük ayarda kullanmanız tavsiye edilir. Cihazı tamamen kapatmak, daha sonrasında kaloriferleri yaktığınızda sistemi ve evinizi ısıtmak için daha çok enerji harcamak zorunda kalırsınız.

Haberin Devamı

DÜZENLİ BAKIM İHMALE GELMEZ

Isıtma sistemine yapılacak düzenli bakım, cihazını ve tesisatın ömrünü uzatır. Kombinizin bakımı daha verimli ve daha sorunsuz çalışmasını sağlar. Bu sayede, verimli çalışan kombinin tüm kapasitesinden yararlanarak yakıt tasarrufu elde edilir. Isıtma sistemlerinin bakımı, her sene cihazlar çalıştırılmaya başlanmadan önce yetkili servisler tarafından yapılmalı.

TERMOSTATİK RADYATÖR VANALARI

Avrupa’da kullanımı zorunlu termostatik radyatör valfleri, dünyada en önemli tasarruf yöntemlerinden biri. Avrupa’da ve TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 1998 tarihli, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Türkiye’de de merkezi sistemle ısınan binalarda termostatik radyatör vanaları zorunlu.
Türkiye’de farklı şiddet ve sürelerde kış sezonu yaşayan bölgelerde oda sıcaklığına bağlı olarak çalışan termostatik vanası kullanımıyla yüzde 30’a varan tasarruf elde edilebiliyor. Bu termostatlar  oda sıcaklığındaki değişiklikleri algılayarak, radyatörden geçen akışkan miktarını değiştirir. Debi kontrolü yapılarak ortam sıcaklığı istenilen değerde sabit tutulur. Ortamdaki sıcaklığa göre gerektiğinde radyatöre giriş yapan suyu otomatik kısar, gerektiğinde de suyun girişini artırır. Radyatörün sıcaklığını ortam sıcaklığına göre ayarlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!