Etik değerler için özgür basın şartı

Güncelleme Tarihi:

Etik değerler için özgür basın şartı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Etik Zirvesi 2000'de konuşan Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, etik değerlerin yerleşmesi için politikacıların basına özgür çalışma ortamı yaratması gerektiğini söyledi. Ekşi, ‘‘Eskiden ne kadar varsa, bugün de o kadar dürüst, yalancı, şantajcı gazeteci olduğuna inanıyorum’’ dedi.

ABD'de 20 yıldır mesleki etik alanında faaliyetlerini sürdüren ‘Etik Değerler Merkezi’ ve dünyanın en büyük ilaç firmalarından olan Merck Sharp Dohme tarafından İstanbul Swissotel'de düzenlenen ‘Etik Zirvesi 2000’ de özellikle sağlık ve basın alanında etik değerlerin önemi vurgulandı.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un açılış konuşmasını yaptığı zirveye Hürriyet Gazetesi Başyazarı ve Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Türk Tabibler Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek ile Cumhuriyet Gazetesi yazarı Sosyolog Prof. Dr. Emre Kongar da konuşmacı olarak katıldı.

Bakan Osman Durmuş, konuşmasında Türk toplumunun AB’ye girerken belli normlara kavuşması gerektiğini belirterek, özellikle hekim ahlákı üzerinde durdu. Durmuş, ‘‘Malpractice Kanunu'nun yani mesleki sorumluluk sigortasının çıkarılması zorunluluğu vardır. Bunu kanun olarak hazırlamış durumdayız’’ dedi.

POLİTİKACILARA GÖREV

Bazı sözlerinin basında yanlış şekilde yer almasından rahatsızlık duyduğunu belirten Durmuş, günümüzde etiği savunabilmenin kahramanlık gerektirdiğini de söyledi.

Hürriyet Gazetesi Başyazarı ve Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi de basında etik değerlerin yerleşmesini isteyen politikacıların, öncelikle basına özgürce çalışabileceği ortamı yaratması gerektiğini söyledi.

Ekşi, Celalettin Çetin'in ‘İşte Babıali’ kitabından geçmişte çıkan bir ‘asparagas’ haberlerle ilgili alıntı yaparak ‘‘Her meslekte böyle şeyler olabilir’’ dedi. Dünyadaki basın kuruluşlarından örnekler de veren Ekşi, ‘‘Bu verilen örneklere bakarak, ‘Basın yozlaşma içinde' görüşüne katılıyorum zannetmeyin. Ben eskiden ne kadar varsa bugün de o kadar dürüst, yalancı, şantajcı gazeteci olduğuna inanıyorum’’ dedi.

HUKUK DEVLETİ ÇÖKTÜ

Sosyolog Prof. Dr. Emre Kongar da, bugünkü politikacılarla gazetecilerin eskisinden çok daha ahláksız olduğunu savundu. Sistemin onları ahláksız yaptığını öne süren Kongar, ‘‘Türkiye'de hukuk devleti çökmüştür’’ dedi. Medyada rüşvet alma iddialarına da değinen Kongar, ‘‘Hiçbir milletvekili genel başkanından izinsiz yolsuzluk yapamaz. Hiçbir köşe yazarı da patronundan izinsiz 1 milyon dolarlık işe aracılık yapamaz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!