Eti Holding yöneticilerine yolsuzluk davası

Güncelleme Tarihi:

Eti Holding yöneticilerine yolsuzluk davası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2003 12:30

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Eti Holding A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Ziya Gözler'in de aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında, ''görevlerini kötüye kullandıkları'' iddiasıyla dava açtı.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, Başsavcılık, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun suç duyuruları üzerine başlattığı soruşturmalarda, ikinci davayı Eti Holding'in eski yöneticileri hakkında açtı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın iddianamesinde, Eti Holding A.Ş. Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporuna ve sanıkların savunmalarına yer verildi.
  Â
İddianamede, dönemin Eti Holding Genel Müdürü Gözler'in, yatırımcı firma Bayındır Holding A.Ş'nin Eti Soda A.Ş'deki hisselerinin önce Vakıfbank'a, daha sonra diğer yatırımcı firma olan Park Holding A.Ş'ye Yüksek Planlama Kurulu'nun onayı alınmadan çerçeve ve ortaklık anlaşmalarına aykırı olarak devredilmesini sağladığı, yatırımcı gruba sözleşme hükümlerine aykırı ek süre verilmesi için genel müdürlük takririni hazırladığı öne sürüldü. İddianamede, dönemin yönetim kuruluüyelerinin de sözleşme hükümlerine aykırı olarak yatırımcı gruba ek süre verdikleri savunuldu.
  Â
Sanıkların, pilot tesis kurulması ve fabrika mühendisliÄŸi iÅŸinin fizibilite çalışmalarını iÅŸ programından çıkardıkları öne sürülen iddianamede, ayrıca fizibilite uygulamaları ile harcamaların kontrolünde gerekli özeni göstermedikleri ifade edildi.Â
   Â
''BASÄ°RETLÄ° TACÄ°R GÄ°BÄ° DAVRANMADILAR''
   Â
İddianamede, şu görüşlere yer verildi:
  Â
''Sanıkların, eylem ve işlemleri nedeniyle kurum zararına, yatırımcı firmalar yararına hareket ettikleri, görevlerinin gereklerini yasa, yönetmelik ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmekten bilerek ve isteyerek kaçındıkları, kurumu karlılık ve verimlilik esaslarına göre yönetmedikleri, basiretli bir tacir gibi davranmadıkları, bunun sonucunda kurum zararına neden oldukları anlaşılmıştır. Sanıklar, Türk Ceza Yasası'nın 240. maddesindeki görevi kötüye kullanmak suçunu işlemişlerdir.''

Haberin Devamı

İddianamede, eski genel müdür Muhittin Ziya Gözler, eski yönetim kurulu üyeleri Ergün Yiğit, Hayri Hakan İçten, Alaettin Güven, Doğan Köymen ve Mehmet Pürdeloğlu hakkında, TCK'nın 240/1 ve ''müteselsil suçlar'' başlıklı 80. maddeleri uyarınca, 1 yıl 2'şer aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası, TCK'nın 240/son maddesi uyarınca da sanıkların memuriyetten süreli veya temelli yoksun bırakılmaları talepedildi.
   Â
ALACAK DAVASI AÇILDI
   Â
Öte yandan, Gözler'in de aralarında olduÄŸu Eti Holding'in eski 13 yöneticisi hakkında, Ankara 14 Asliye Hukuk Mahkemesi'ne de alacak davası açıldığı öğrenildi. Davanın ilk duruÅŸması, 28 Ocak 2004'te yapılacak.   Â
  Â
Bu arada, Başsavcılık, Beypazarı Trona Maden Developmant ve Soda Külü Üretim Projesiyle ilgili yürüttüğü soruşturmada, 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle takipsizlik kararı verdi.
  Â
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TBMM'nin suç duyuruları üzerine başlattığı soruşturmalarda, ilk davayı eski Halk Bankası yöneticileri hakkında açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!