Güncelleme Tarihi:
1970’lerden günümüze kadar gelişerek gelen üç boyutlu baskı teknolojisi, bilim ve tıbbın değişik alanlarında kullanılmasının ardından estetik cerrahi ve burun estetiğinde ‘öncesi sonrası’ simülasyon için gerçekçi sonuçlarla kullanılmaya başlandı.
Renkli 3D printer kullanarak yüz ve vücudun 3D maskelerini üreten Op. Dr. Yakup Avşar, 3D baskı teknolojisini, rinoplasti ve estetik cerrahi alanında dünyada kullanan ilk estetik cerrah oldu.
ESTETİK CERRAHİDE 3D PRİNTİNG İLE ÖNCESİ VE SONRASİ SİMÜLASYON
Op. Dr. Avşar; “İki boyutlu photoshop ve üç boyutlu ekran simülasyonu daha önceki yıllarda burun estetiği ve estetik cerrahi operasyonlarında kullanılmasına rağmen derinlik hissi sağlaması mümkün değildi. Hastalar sadece yan görünümlerini değil aynı zamanda ön görünümleri ve diğer tüm açılardan tasarımlarını görmek istediklerini dile getiriyorlardı. Bu konuda klasik kil veya balmumu heykeli ile biryere kadar sonuca ulaşmak mümkündü ancak kişisel beceri ve özel çalışma alanı, araç gereçler ve çok zaman gerektirdiğinden uğraşmak son derece meşşakatli idi” dedi.
Yapılan uzun araştırma ve çalışmaların ardından üç boyutlu yazıcı teknolojisinin bu işi çözmek için en gerçekci yol olduğuna karar verdiklerini belirten Avşar; “renkli üç boyutlu yazıcı kullanarak yüz veya vücutta 3 boyutlu maskelerin 2 formatta hazırlanmasını sağladık. Böylece, ameliyatı gerçekleştirecek doktor hastanın isteklerini daha gerçekçi veriler üzerinde değerlendirerek kendi tekniği ile mümkün olan değişikleri hastası ile görüşebilir hale geldi” dedi.
HASTA NE İSTEDİĞİNİ SOMUT OLARAK ANLATABİLİYOR
Yöntemin, ameliyat öncesi konsültasyon sırasında hastanın üç boyutlu tarayıcı teknolojisi ile taranmasıyla başladığını dile getiren Avşar; “Yapılan taramanın ardından hasta cerrahına ameliyat sonrası nasıl bir değişiklik istediğini anlatır ve birlikte tasarım konusunda karar verilir. Bu konuda karara varıldıktan sonra öncesi ve sonrası görüntüler bilgisayar ortamında üç boyutlu programlar yardımı ile oluşturulur. Oluşturulan öncesi ve sonrası dosyalar üç boyutlu yazıcıya transfer edilerek renkli ve gerçek boyutta kişinin yüzey anatomisi maskeler halinde hastanın beğenisine sunulur.” dedi.