Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık birer hafta aralıklarla çıkan yangınlarla ilgili soruşturma başlatan jandarma ekipleri, dün gece İdris Kınasakal'a (84) ait evde de yangın çıktığı ihbarıyla harekete geçti.
İtfaiye ekipleriyle birlikte olay yerine ulaşan ekipler, ahşap evin tamamen alevler içinde kaldığını görerek, yangının çevreye sıçramaması için mücadele etti.
Kısa sürede kontrol altına alınan ve söndürülen yangından sonra, evde kimsenin olmadığı ve herhangi bir can kaybı yanaşmadığı belirlendi.
Peş peşe birer hafta aralıklarla daha önce 4 yangın çıktığını vurgulayarak, yangınlara tepki gösteren köylülerden Hasan Avcı, yanan evin sahibi olan İdris Kınasakal'ın dünürü olduğunu belirterek, “Gelenek haline getirilen ev yakma işine artık bir son versinler. Eğer evi ateş verdiklerinde dünürüm evde olsaydı, kesinlikle yanarak can verirdi” dedi.
Kınasakal'ın Tosya'da bir yakınının yanına gittiği sırada yangının çıktığına işaret eden Avcı, evin yanında bulunan ahırdaki çok sayıda büyük baş hayvan ile 80 koyunun son anda kurtarıldığını kaydetti.
YANGINLARLA İLGİLİ ÇARPICI İDDİALAR
Yangından sonra geceyi geç saatlere kadar dışarıda geçiren vatandaşlar, yaşadıkları endişeyi dile getirerek, olayın faillerinin yakalanmasını istedi.
Bu arada yaklaşık “esrarengiz” yangınlarla ilgili soruşturma başlatan güvenlik güçleri, çarpıcı iddialarla karşılaştı.
Bunlar içinde en dikkat çekici olanı ise daha önce heyelan nedeniyle bir bölümü afet bölgesi ilan edilen köyün, tamamen afet bölgesi kapsamına alınması için bazı köylüler tarafından evlerin bilerek çıkarıldığı iddiası.
Diğer bir iddia ise zengin kömür yatakları üzerinde kurulu bulunan köyde kömür çıkarmak isteyenlerin, köyü başka bir yere taşımak boş evleri kundakladığı bilgisi.
Söz konusu iddialarla ilgili konuşan köylüler, “Birileri kömür çıkarıyor, birileri de kömür çıkarmak için tüneller açmak istiyor diye koca bir köyün yok olmasına izin verilmesin” derken, şunları söyledi:
“Daha önce köyde yaşanan heyelan nedeniyle 28 ev afet projesi kapsamına alındı. Köydeki 78 ev ise kapsam dışı bırakıldı. Bu olay, köy halkını son derece rahatsız ediyor. Artık birileri çıksın köyün kalıcı bir bölgeye taşınması için bizlere rehberlik etsinler. Yazık değil mi? Halk saatlerce şu soğukta sokaklarda bekliyor.”
JANDARMA EKİPLERİ KÖYDE “YANGIN” NÖBETİNE BAŞLADI
Yetkililer, köyde çıkarılan linyit kömür ocakları için tüneller açıldığını ve zamanla bu tünellerdeki göçükler nedeniyle heyelanlar meydana geldiğini bildirdi.
Daha önce yaşanan heyelan nedeniyle evleri zarar gören 28 vatandaş için Muratlı Mahallesi'nde konutlar yapıldığı aktaran yetkililer, yaklaşık 1 aydan bu yana jandarma ekiplerinin saat 22.00'den sonra köyde nöbet tuttuğunu ancak son çıkan yangınların alınan güvenlik tedbirlerinden dolayı 22.00'den önce çıktığını vurguladı.
“YANGIN ÇIKARARAK, TOPRAK KAYMASINA DUR DİYEMEZSİNİZ”
Kargın köyünde yaşayan Tostaş Yem Fabrikasının Müdürü Şerafettin Kınasakal ise bölgeye yatırım ve iş vaadi ile gelerek, yıllardır kömür ocakları işletenlerin bölge halkına büyük zarar verdiklerini öne sürerek, “Kömür çıkarmak için açılan tünellerin çökmesi ile 120 haneli köy oturulmaz hale geldi” dedi.
Toprak kayması sonucu bir çok evin güvenli bir bölgeye alınması birilerinin, çeşitli mücadeleler verdiğini kaydeden Kınasakal, şöyle devam etti:
“Durmaksızın fitil ateşliyorlar, dinamit patlar ama insanlara zarar verir. Bugün yanan evler, yarın insanların hayatını kaybetmesine ve yüzlerce hayvanın telef olmasına neden olabilir. Köyümüzün güvenli bir yerleşim merkezine taşınması için ilgili yerlere başvuruda bulunduk. Aksi halde evler kayarken, heyelanı önlemek için birileri ev yakmaya devam edecek” dedi.
Bu arada Şerafettin Kınasakal, dün gece yanan evin dedesine ait olduğunu sözlerine ekleyerek, köyün merkezinde çıkacak bir yangında birbirine yakın 30'dan fazla evin tamamen yanacağını iddia etti.
Kastamonu Vali Yardımcısı ve Tosya Kaymakam Vekili Mustafa Yiğit ise köydeki şikayetler üzerine araştırmalar yaptıklarını belirterek, “Köyde yanan evler hep yaşlı ve kimsesiz ailelere ait. Yangın çıkararak, insanlara zarar vererek, köydeki toprak kaymasına 'dur' diyemezsiniz. Tek çare el ele vererek, köy halkı ile birlikte çözüm yolları aramaktır” diye konuştu.
Yiğit, köydeki yangınların Kastamonu Valiliği, İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi Müdürlüğünün gündemine taşınacağını sözlerine ekledi.