Güncelleme Tarihi:
İstiklal caddesinin nöbetçi şarapevi Şarabi'de Cumartesi ve Pazar akşamı ekstra yoğunluk yaşanacağı varsayılarak hazırlıklara erkenden başlanmış. Şarabi'nin sahibi Pazar günü için, "akşama hazırlık yapabilmek" amacıyla izin aldıklarını söylüyor ve sokağa çıkma yasağına tepkisini, "sadece turizm amaçlı işletmeler değil, tüm ekonomi zarara uğrayacak" diye dile getiriyor..
Sokağa çıkma yasağı, pazar günü çalışan meslek grupları için de aslında 'mecburi izin' olacak. Örneğin garsonlar, tezgahtarlar, dönerciler, kafe-bar işletmecileri için... Uzun süredir haftasonu izin yapamayanlar, sayımı, ailesi ile birlikte olmak ve dinlenmek için önemli bir fırsat hatta 'piyango' olarak değerlendiriyor. Ancak bu 'mecburi izin'den hoşnut olanların sayısı pek de fazla değil. Patronlar zarar edeceklerinden yakınırken, .çalışanlar 'eve tıkılıp kalmaktansa çalışmayı tercih edeceğini' söylüyor.
Haftasonu yoğunluğu nedeniyle herhangi bir güne oranla 2-3 kat daha fazla para kazanan kafe-bar sahipleri, restoran işletmecileri büyük kayba uğrayacaklarından şikayetçi. Kişisel zararları bir yana, sayımın getirdiği ekonomik yükün 'zam' olarak geri dönmesinden de endişeliler. Bu görüşü savunanlar sadece patronlar değil. Primle çalışanlar 'en karlı' günlerden birinde evde oturmaya zorlanmanın haksızlık olduğunu düşünüyor.
Sabit ücretle çalışanların ise ekonomik kayıpları yok ama yine de dışarıda olmayı evde hapsolmaya tercih ediyorlar. Üstelik çoğunun izin günleri 'zaten sayımda mecburen izin yapacaksınız' denilerek yeniden düzenlenmiş, hafta içi yaptıkları izinler kaldırılmış. 'Ekonomik kayba uğramak', 'evde tıkılıp kalmak' bir yana herkesin ortak eleştirisi, teknolojiyi günlük yaşamımızın her alanında kullandığımız 2000 yılında nüfus sayımının hala 'ilkel' metodlarla yapılıyor olması.
Keramettin Çiçek, Taksim Meydanı'nda dönercilik yapıyor. "Normalde izinlerimiz haftaiçi. Haftasonları burası çok yoğun olur. Sayımdan memnunuz. Haftasonu ailemle birlikte olacağım. Patron biraz zarar edecek ama ne yapalım. Akşam açacağız ama benim vardiyam gündüz olduğu için çifte tatil gibi olacak."
Tayfun Dinç, Burger King'de asistan müdür olarak çalışıyor. "Burası gece 4'e kadar açık normalde. Dışarı çıkmadığım için günümü değerlendiremeyeceğim, çalışmayı tercih ederim. Uzun bir süreden sonra bütün aile biraraya toplanacak ama pazar günün evde geçirmek yaramayacak bana."
Sedat Özmen, Burger King'de kasiyer olarak çalışıyor. "Eve hapsolacağız çalışmak bana daha zevkli geliyor. Ev bayağı kalabalık olacak, canım çok sıkılacak. Aile ortamını sevmiyorum. Bence de sayım yöntemi çok ilkel, başka yolları olabilir teknoloji gelişti. Herkesin özel numarası, dosyası olsaydı her şey daha rahat olacaktı."
Gökhan Osgan, M&N İşletme Müdürü "Haftasonları daha yoğun çalışıyoruz ve daha iyi iş yapıyoruz. Bizim için sayım büyük bir kayıp. Biz akşam da açmayacağız, anlamı yok. Bir seçimde açmıştık ve karlı olmamıştı. Bizim çalışanlarımız da zarar edecek çünkü primle çalışıyorlar. Pazar günü ise kocaman bir sıfır olacak. Ne prim, ne bahşiş. Kötü bir hafta. 2000 yılındayız, akşama kadar bizi eve kapatıyorlar. Pazar günü çalışanlar için iyi ama ben hep dışarı çıkıyorum tek günüm eğlenmek için. Eve tıkıldıktan sonra izin yapmışım yapmamışım ne farkeder."
Mehmet, kokoreççi. "Dünyalar benim oldu, bu sayım bana çok tatlı geldi. Dükkanı açmak için izin almayı hiç düşünmedik. Akşam açacağız ama tam gün çalışmayacağız hiç olmazsa. Benim için tam bir piyango. Çünkü normalde hiç izin yapmıyorum."
Necati Ekmen, Ortaköy'deki tezgahında gözlük ve takı satıyor. "Bir gün için bu sıkıntıya katlanacağız, her gün olan bir şey değil. Görev sayılır. Hem kötünün kötüsü var 6 ayda bir de olabilirdi. Gündüz tezgahımı açamayacağım ama sayım memuru olarak çalışacağım. Geçen sene de yapmıştım. Akşam da gelip tezgahımı açarım."
Zeki Uzunkaya, Ortaköy'deki çay bahçelerinde çalışıyor. "Çalışmayı tercih ederim. Sezonun son günleri, bizim için tam çalışma zamanı. Çok zarara uğrayacağız. Sadece bize değil tüm sektörlere zararı var. Sayımın kendisi para bir de uğrattığı zarar...Bu herkese yansıyacak, zam olarak geri dönecek. Hep daha iyisini yapacağız diyorlar ama...."
Armağan Tansu, Ortaköy'de cafe bar sahibi. "Benim için hiç farketmez. Pazar akşam açacağız. Zaten herkes bunalıp kendini sokağa atar. Niye bu kadar yaygara koparıyorlar bilmiyorum. Sayım sistemini ilkel buluyorum ama nasıl yapacaklardı ki başka. Biz bu kadarız."
Halit Bostancıoğlu, Mado Dondurmacısında idare müdürü olarak çalışıyor. "Pazarları çalıştığım için bana mecburi izin olacak. Çok memnunum, pazarı özledim. Pazar günü çoluk çoçuk biraraya gelmeyeli yıllar oluyor. Başka günler birlikte oluyoruz ama pazarın havası başka. En çok da çocuklara yarayacak. Akşam ise ekstra bir yoğunluk yaşayacağımız varsayarak şimdiden hazırlıklara başladık."
Turistlerin yoğun olduğu bölgelerdeki bazı kafe-bar ve restoran sahipleri Pazar günü aldıkları özel izin sayesinde dükkanlarını açacak. İstiklal Caddesi'ndeki Şarabi de gün boyunca açık olacak. Şarabi'nin sahibi kar amacından çok akşama hazırlık yapabilmek için izin aldıklarını anlatırken sadece turizm amaçlı işletmelerin değil, tüm ekonominin zarara uğrayacağını ve herkesin bundan payını alacağını söylüyor. Cumartesi ve Pazar akşamı ekstra yoğunluk yaşanacağını varsayarak hazırlıklara şimdiden başlamış.