Güncelleme Tarihi:
SUSUZLUĞA ÇARE GÖLETİN FOTOĞRAFLARı İÇİN TIKLAYIN
DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, bilim adamlarının kuraklık uyarılarını dikkate alarak 2005 yılında merkeze bağlı Mamuca Köyü yakınlarındaki vadide baraj göleti inşaatına başladıklarını belirtti. Gölet inşaatını 4.5 ayda geceli-gündüzlü çalışarak tamamladıklarını anlatan Büyükerşen, bu inşaatta Büyükşehir Belediyesi’ne ait makine parkının kullanıldığını, belediye mühendisleri, teknik eleman ve işçilerin çalıştığını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, son yıllarda bilim adamlarının küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek su sıkıntısına dikkat çekmesine rağmen, duyarsızlıkları ve bu konuda önceden hiçbir yatırım yapmamakla eleştirilen belediyeler arasında tek istinanın kendileri olduğunu söyledi. Büyükerşen şunları kaydetti:
“Daha 2005 yılında iken, bugünkü tehlikeyi gözönüne alarak, şehir merkezi yakınındaki bir vadinin önünü kapatarak oluşturulacak barajla milyonlarca metreküp yedek su biriktirecek olan küçük bir barajın ivedi inşaası için ESKİ Genel Müdürlüğü’ne talimat vermiştik. ESKİ’nin 2005 yılı yatırım programı ve bütçesinde ödeneği bulunmamasına karşın, idarenin kendi elindeki makine parkı, mühendis, teknik eleman ve işçileri ile Mamuca Vadisi’nin önüne, temel dahil 40 metre gövde duvarı inşaa edildi. 4.5 ayda gece gündüz çalışılarak tamamlanan ve su tutmaya başlayan barajın tüm malzemesi aynı yerden alındı ve ESKİ bunun için yalnızca 170 ton mazot ve yağ harcaması yaptı.”
GÖLET YAPIMINI AKP’Lİ ÜYELER ELEŞTİRDİ
Mevsimin kurak geçmesine rağmen yaptırdıkları Mamuca Göleti’nde halen 3.5 milyon metreküp su biriktirildiğini ve 2.5 km uzunluğunda ferş alanı olduğunu söyleyen Yılmaz Büyükerşen, bu barajın yapımının AKP’li Büyükşehir Belediye meclis üyelerince eleştirildiğini söyledi. Yılmaz Büyükerşen gölette su sporlarından olan Kano yarışlarının da yapıldığını beliterek şöyle dedi:
“ESKİ’nin 2007 yılı bütçesine koyduğu 200 bin YTL’lik akaryakıt giderleri ödeneği, yine yeni bir gölet yapılmasında kullanılabileceği gerekçesi ile, bunu önlemek için AKP’li Bütçe Komisyonu’nca personel giderlerine aktarıldı.
Büyükşehir Belediyesi 2005 yılından beri, yine küresel ısınmaya karşı, beş yeni su havzası ilan etti ve tescil aldı. Ayrıca 2001 yılında Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi alan Büyükşehir Belediyesi, kentin su şebekesindeki kaçaklarını önlemek amacıyla, su borularını yenileyecek ve elektronik kontrollü ‘SKADA’ sistemini ihaleye çıkardı. Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, şimdi de 2008 yılı bütçesinde yer almak üzere, yeni bir gölet projesi ve içme suyu rezervlerine yönelik kaptaj projeleri ile yeni su havzalarını mevcut şebekeye bağlanması hazırlığını bitirmek üzere.
ESKİ’nin bu yatırımlarının finansmanı için şebeke suyu fiyatlarına, üst kademelerdeki su kullanımının dolara endekslenmesi yönündeki Hazine Müsteşarlığı önerisi de AKP’li üyelerce, ne yazık ki, 2006 yılında oy çokluğuyla reddedilmişti. Söz konusu Mamuca Baraj Gölü su sıkıntısı için Eskişehir’in su garantisi olurken, diğer taraftan çeşitli su sporlarının yapılmasına da olanak sağlıyor.”