Güncelleme Tarihi:
Teziç, türbana serbestlik getirecek düzenlemenin Anayasa'nın değişmez ilkelerinden laikliğe ters düşeceğini vurguladı. Teziç, yapılacak düzenlemeyi Yüksek Mahkeme'nin iptal edeceğini savundu.
Miliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila'nın sorularını yanıtlayan Erdoğan Teziç şöyle konuştu:
"Anayasa'nın 4. maddesi, laikliği düzenleyen 2. maddenin değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğini hükme bağlıyor. Burada 'teklif edilemez' hükmü çok önemli. Bu hep gözden kaçırılıyor.
Anayasa Mahkemesi, yeni anayasa hükmünü şekil şartları bakımından inceler. Diyelim ki şekil şartlarının yerine geldiğini tespit eder. Ancak, bir de 'teklif edilemez' hükmü açısından bakar. Eğer bir başka madde değiştirilerek değiştirilemez bir madde etkisiz kılınıyorsa, buna usul saptırması denilir, bu durumda mahkeme esasa da bakabilir.
Biz buna hukukta usulden yola çıkarak esasa yönelme, deriz. Eğer diğer maddelerde yapılan değişiklik, değiştirilmesi mümkün olmayan bir maddede gedik açıyor, içini boşaltıyor ve böylece onu etkisiz hale getiriyorsa, o zaman, esasına da girer ve iptal kararı da verebilir. Bu yol açıktır."
Prof. Dr. Teziç, 42. veya 10. maddede veya her ikisinde veya bir başka maddede değişiklik yapılarak türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının "anayasaya karşı hile" anlamına geleceği düşüncesinde. Teziç, bu düşüncesini şöyle gerekçelendiriyor:
"Anayasa'nın bir maddesini, başka bir anayasa maddesini değiştirerek dolanmak, etkisiz kılmak Anayasa'ya karşı hiledir. Bu yasada yapılırsa yasaya karşı hile olur. Türban için 42. veya 10. maddeyi veya bir başkasını değiştirerek, 2. maddeyi etkisiz kılmak, Anayasa'ya karşı hile oluşturur."