Güncelleme Tarihi:
TBMM eski başkanları Necmettin Karaduman, S. Osman Avcı, eski bakanlar Fethi Çelikbaş, Vefa Poyraz, İlhan Evliyaoğlu, Doğancan Akyürek, Mükerrem Taşçıoğlu, Ömer Ucuzal, Sadık Batum, Mete Tan, eski milletvekilleri Hakkı Kurmel, Mehmet Kaşıkçı, Doğan Öztunç, Muammer Alıcı, Salim Erel, Hilmi Çeltikçioğlu, Muhlis Arıkan, Erol Ağagil, Selahattin Güven ve Sami Kumbasar ile eski senatörlerden Osman Çetin tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, anayasa değişikliği ve buna ilişkin konularda görüşlere yer verildi.
Anayasadaki değişiklik dolayısıyla son günlerde hem siyasi parti gruplarında hem de kamuoyunda yapılan tartışmaların çok sert bir çizgide cereyan ettiğinin gözlemlendiğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun, kamuoyunda büyük tedirginlik yarattığına işaret edildi.
Gerginliğin ne pahasına olursa olsun yumuşatılmasının, sorumluların başta gelen görevi olduğu vurgulanan açıklamada, “Özellikle demokrasilerde bu konulardaki sorumluluk öncelikle iktidar partilerine aittir. Bu bakımdan iktidar ve muhalefet partisi yetkililerinin söylemlerini mutlaka yumuşatmaları lazımdır. Bu konudaki sorumluluk birinci derecede iktidar partilerine ait bulunduğundan, iktidar sorumlularının yumuşak bir üslup tercih etmeleri öncelikle gözetilmelidir” denildi.
“Anayasada yapılan değişiklikler tartışmaların kaynağı olduğu için, bu konudaki girişimlerin yeniden gözden geçirilmesini diliyoruz” görüşüne yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Gerçi iktidar sorumluları yapılan Anayasa değişikliğinin 1,2,3,4,24 ve 174. maddelerinde yer alan ilkelerle, özellikle laiklik ilkesiyle ters düşmediğini, bu ilkenin asla zedelenmediğini ileri sürmekte iseler de toplumun bir kesimi de bu yoruma katılmamakta ve Anayasa'nın temel ilkelerinin zedelendiği görüşünü ısrarla savunmaktadırlar. Bu durumda tarafların uzlaşabilecekleri bir metin üzerinde çalışmalarını uygun görmekte ve dilemekteyiz.
Sayın Cumhurbaşkanımız devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin birliğini temsil eder. 'Anayasa'nın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir' kuralı gereği, yukarıda açıkladığımız ve toplumun büyük huzursuzluklar içine düştüğünü gördüğümüz konulara tez elden el koymalı ve toplumsal huzuru sağlayacak çözümleri mutlaka üretmelidir.”