Eski rektör ev aldı köyün kaderi değişti

Güncelleme Tarihi:

Eski rektör ev aldı köyün kaderi değişti
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2011 12:15

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğünden milletvekili aday adayı olmak için istifa eden Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar, Aydın’ın Söke İlçesi’ne bağlı Karacahayıt Köyü’nde ev satın alınca, bölgenin kaderi de değişti.

Haberin Devamı

Köye gelen SDÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın, yöre iklimi ve toprak yapısını inceledikten sonra elma fidanı üretimi yapılabileceğini söyledi.

Köy muhtarlığı tarafından tahsis edilen tarlada, ilk etapta Pink Lady, Fuji, Breaborn, Golden Reinsders, Summur Red, Williams Pride, Granpy Smith, Red Chief, Scarlet Spur türlerinde dikilen 60 bin elma fidanının üç ay gibi kısa sürede gelişmesi köy sakinlerini sevindirdi. Üretilen elma fidanları başta Türki cumhuriyetler olmak üzere dış pazarda alıcı bulurken, bir miktar elma fidanı da Söke Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından satın alınarak yöre çiftçilerine dağıtıldı. SDÜ Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi ve Karacahayıt Köy Muhtarlığı tarafından ortaklaşa hayata geçirilen proje, Söke’de toprak ve iklim şartlarından daha kısa sürede fidanın gelişip yetişmesi üniversite yönetimini memnun ederken, Karacahayıt köylülerini de kooperatif çatısı altında toplanarak elma fidanı üretimini yaygınlaştırmaya yöneltti.

Deneme üretiminde dikilen türlerin tamamına yakınından olumlu sonuç alındığını söyleyen Karacahayıt Köyü Muhtarı Ahmet Ateş, "Isparta SDÜ Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın ve ekibinin köyümüzde başlattığı elma fidanı üretiminden olumlu sonuç aldık. Yine SDÜ’nin desteği ile elma anaç damızlık yetiştiriciliğini kurduk. Türkiye’deki üç anaç damızlık tesisinden birisinin Karacahayıt Köyü’nde kurulmasını önemsiyoruz. Gelecekte Söke’nin elmada önemli bir lokomotif üretim bölgesi olacağına inanıyorum" dedi.

Geçen yıl köylerinden taş ev alarak tatil zamanı gelen SDÜ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ı fahri hemşehrileri olarak gördüklerini söyleyen Ateş, "Rektörümüzün köyümüze yerleşmesi bize şans getirdi. Yıllardır pamuk üretiminden başka alternatif tarım alanlarının varlığını keşfedemedik. SDÜ’nin elma fidanı üretimi ile köyümüzün ufkunu açacağına inanıyor, elma fidanı üretiminde köyümüzün Türkiye’nin önemli merkezlerinden olacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Karacahayıt Köyü’nde 80 dekar, Yeşilköy’de de 20 dekarlık arazilere aralarında Golden Reinsders, Santana ve Gala cinsi toplam 50 bin yeni elma fidanının dikimi de tamamlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!