Eski milletvekilinin tarihi köşklere yaptıkları

Güncelleme Tarihi:

Eski milletvekilinin tarihi köşklere yaptıkları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

FP Gaziantep eski milletvekili Kahraman Emmioğlu hakkında, Emirgan Korusu ve Yıldız Parkı’ndaki üç tarihi köşkte Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’ndan izin almaksızın yasaya aykırı restorasyon yapmaktan lüzumu muhakeme kararı verildi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde yeniden seçilemediği için dokunulmazlık zırhı ortadan kalkan Emmioğlu onayladığı ihaleler sonucu Beyaz Köşk, Malta ve Çadır Köşkleri’nde tarihi ve mimari özelliklerini bozucu nitelikte restorasyonlara neden olmakla suçlanıyor. Dava, İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Mescit bile yapmışlar

Davaya konu gelişmeler beş yıl önce Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan teslim aldığı tarihi köşkleri ‘‘Basit onarımdan geçirmek için’’ 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurmasıyla başladı. Köşklerle ilgili inceleme ve sonrasında verilecek izni kapsayacak hazırlık dönemini beklemeyen Büyükşehir, inşaat sezonunu kaçırmama ve olumsuz koşullardan etkilenmeme gibi gerekçelerle hemen restorasyon ihalesi açıp çalışmalarına başladı.

13 Temmuz 1995 tarihli Encümen kararıyla Emingan Korusu’ndaki Pembe, Sarı ve Beyaz köşklerin restorasyon ihalesi 14 milyar 496 milyon lira bedelle müteahhit Hamit Mercan’a, 1 Haziran 1995 tarihli kararla da Yıldız Parkı’ndaki Malta ve Çadır köşkleri ihalesi 25 milyar 47 milyon lira bedelle Başar İnşaat Taahhüt Ticaret Ltd. Şti.’ne verildi. Dönemin belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile genel sekreter Kahraman Emmioğlu da bu ihaleleri onayladılar. Ancak İstanbul Valiliği o günlerde bir gazetede yeralan habere dayanarak belediye yöneticileri aleyhine suç duyurusunda bulundu.

Şikáyetle ilgili inceleme yapmakla görevlendirilen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Umut K. Akan 30 Aralık 1998 tarihli raporunda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na aykırı olarak Beyaz Köşk, Malta ve Çadır köşklerinin tarihi eser ve mimari niteliğini bozucu restorasyon yapıldığı iddiasıyla şu tesbitleri yaptı:

Bodrum pencereleri orantısız yapılmış,

Cephe süslemeleri, demir korkuluklar aslına uygun değil,

Merdiven korkuluğu ve ahşap döşemeler değiştirilmiş,

Merdivene ahşap küpeşte konulmuş, fenerler değiştirilmiş

Duvardaki kalem işlerinde değişiklikler yapılmış,

Mutfak olarak düzenlenen odada fayanslar sökülmüş, bir duvar yıkılmış,

Köşklerin müştemilatlarına WC, mescit ve abdest yerleri inşa edilmiş.

Kamu yararı gözetmiş

Başmüfettiş raporu doğrultusunda dönemin büyükşehir belediye başkanı Erdoğan, Yapı İşleri Müdürü ve diğer sorumlular hakkında fezleke düzenlenirken, önce RP, ardından FP Gaziantep milletvekili olan Emmioğlu’nun dosyası dokunulmazlık nedeniyle beklemeye alındı.

18 Nisan 1999 seçimlerinde sandıktan çıkamayan Emmioğlu’nun dosyası raftan indi ve İstanbul İl İdare Kurulu 15 Eylül 1999 tarihinde sanığın 2863 sayılı yasaya muhalefetten yargılanmasını kararlaştırdı. 12 Ekim 1999’da yapılan tebligata sanık Emmioğlu itiraz etmeyince karar kesinleşti ve yargılama yolu açıldı.

Emmioğlu savunmasında suçlamayı reddetti, WC, mescit ve abdest yerlerinin kamu yararı gözetilerek inşa edildiğini savundu. Sanığın ilgili yasanın 65’inci maddesine aykırılıktan 1-3 yıl hapsi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!