Güncelleme Tarihi:
Dragos Doğayı Koruma Derneği vekili avukat Pervin Yılmaz, İstanbul Maltepe Dragos Bölgesi Cumhuriyet mahallesindeki taşınmaz üzerinde, “kaçak hastane binası inşasına göz yumdukları, bu binayı yasal hale getirmek için çeşitli imar uygulamaları yaptıkları” gerekçesiyle eski Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık, Belediye İmar Müdürü Mahmut Ağırbaşlı ile Fen İşleri Müdürü Fikri Yıldız hakkında soruşturma açılmasını istedi.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bu kişiler hakkında soruşturma izni vermedi.
Bu karara itiraz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Bahtiyar Uyanık, Mahmut Ağırbaşlı ve Fikri Yıldız için soruşturma izni verilmemesine ilişkin İçişleri Bakanı Aksu'nun kararını kaldırarak, dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILARAK RUHSAT VERİLDİ
Dairenin kararında, nazım imar planında turistik tesis ve rekreasyon alanı,çevre düzeni planında konut alanı olarak belirlenen Dragos Cumhuriyet mahallesindeki taşınmaz üzerinde 1986 yılında ruhsata bağlanan bir otel binası bulunduğu, 1997 yılında binaya bir takım ruhsatsız ilaveler yapılarak binanın hastane olarak kullanılmasının hedeflendiği belirtildi.
Bu durumun Maltepe Belediyesi görevlilerince düzenlenen tutanakla tespiti üzerine Belediye Encümeni kararıyla, ruhsatsız ilavelerin yıkımına ve yapı sahibi için para cezası uygulanmasına karar verildiği anımsatılan kararda, Belediye Meclisinin, binanın bulunduğu taşınmazın kullanım amacının, özel hastane ve okul alanı olarak değiştirilmesi yolunda plan değişikliğini kabul ettiği, bu plan değişikliğine dayanılarak özel hastane inşası için 1 Temmuz 1999'da inşaat ruhsatı düzenlediği ifade edildi.
Kararda, şikayetçi dernek tarafından taşınmazda plan değişikliği yapılmasına ilişkin Belediye Meclisi kararının ve söz konusu inşaat ruhsatının iptali istemiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nde ayrı ayrı davalar açıldığı anımsatıldı.
SİT ALANI İLAN EDİLMESİNE RAĞMEN...
Davalar devam ederken, söz konusu taşınmazın bulunduğu alanın, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 3. derece doğal sit alanı ilan edildiği ve geçiş dönemi yapılaşma koşulları belirlenene kadar belediyece bu alanda inşai uygulamalara izin verilmemesine karar verildiği belirtilerek, bu kararın iptali istemiyle de Belediye Başkanlığınca İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde dava açıldığı ifade edildi.
İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin, taşınmazın bulunduğu alanın sit alanı olarak tescil edilmesi nedeniyle, iptali istenen imar planının yürürlüğünü durduğu,İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararıyla ise taşınmazın bulunduğu alanın doğal sit alanı olarak tesciline ilişkin kararının iptal edildiği hatırlatıldı.
Bu kararın temyiz edilmesi üzerine, Danıştay 6. Dairesince, yerel mahkemenin iptal kararının bozulduğu belirtilen kararda, bu gelişmelere karşın 2006 yılı itibariyle taşınmazdaki binanın hastane olarak faaliyette bulunduğunun anlaşıldığı kaydedildi.
İnşaat ruhsatının iptali istemiyle açılan davalarda mahkemece verilen kararlarda, sit kararının ilanıyla taşınmazdaki imar uygulamalarının duracağı belirtilmesine rağmen binadaki inşai faaliyetin sürdürüldüğü belirtilen kararda, devam eden davalara rağmen binanın hastane olarak inşasının tamamlandığı, bu süreçte belediyece inşaat faaliyetinin durdurulmasına yönelik herhangi bir işlem tesis edilmediği vurgulandı.
Kararda, bu nedenlerle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğuna yer verildi.