Güncelleme Tarihi:
1982-85 yılları arasında Fransa iç istihbarat örgütü DCRI'nın başkanlığı yapan Bonnet, Cezayir'de yayımlanan El Haber gazetesine verdiği röportajda, Sarkozy'nin sorumlu olduğu kaosun bütün Afrika'yı tehdit ettiğini söyledi.
Libya'daki kaostan, bu ülkeye askeri müdahalede başı çeken Sarkozy hükümeti ile NATO'yu sorumlu tutan Bonnet, iki tarafı, rejimin yıkılmasının ardından Libya'da yaşanacaklar üzerinde yeterince düşünmemekle suçladı.
Askeri müdahale sonrasında Libya'daki yeni dönem ile Kaddafi rejimi arasında karşılaştırma yapan Fransız istihbaratçı, Libya'da daha önce toplumsal alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğine ve Afrika'daki Arap ülkelerinin en zengini haline geldiğine işaret ederek, "Ülkedeki durumun, daha önce çok daha iyi olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.
"SİLAHLARI TESLİM EDİN" ÇAĞRISI
Libya'da huzurlu bir ortam tesis edilemezken, ordu, isyancıların Kaddafi askerleri ile mücadelede kullandıkları silahları teslim etmeleri için ikinci bir konferans düzenledi.
Ortadoğu Haber Ajansı'nın haberine göre Libya halkında bulunan silahların orduya teslim edilmesi için Bingazi'de düzenlenen ikinci konferansta, Kaddafi güçlerine karşı kullanılan silahların Libya ordusuna teslim edilmesi çağrısında bulunuldu.
Libya halkının güvenliğine vurgu yapılan konferansta, Libya'nın birliği için en önemli konulardan biri olan silahların iade edilmesi meselesinin çözüme bağlanması için devrimcilerin sağduyulu olmaları gerektiği belirtildi.
Konferansta, devrik lider Muammer Kaddafi döneminde ordu ve emniyetten atılan asker ve polislerin de yeniden göreve dönebilecekleri belirtilirken, Kaddafi döneminde askerin elinden alınan hakların, yeni dönem anayasasında geri verildiği kaydedildi.
KARGAŞA SÜRÜYOR
Libya iç savaşında silahlanan halk hala silahlarını tamamen teslim etmedi. Hatta, Kaddafi rejimini destekleyen Tuareg aşireti, Mali’nin kuzeyinde ayrılıkçı bir mücadele yürütmeye başladı. Bu isyanın bastıramaması nedeniyle ABD’nin, Batı Afrikalı ve Avrupalı müttefikleriyle Mali’de geçen ay düzenleyeceği büyük bir terörle mücadele tatbikatı son anda iptal edildi.
Silahlı bu kişiler, merkezi otoritenin de yokluğu nedeniyle rahatlıkla suç işleyebiliyor. Son olarak ülkenin başkenti Trablus'ta silahlı kişiler, Türklerin işlettiği bir oteli basmıştı. Saldırganlar olayı görüntülemek isteyen Anadolu Ajansı muhabirlerinin de kameralarına el koymak istemişti.
Aşiretler ülkesi olan Libya'da, merkezi otoritenin zayıflaması ile silahlanmış aşiretler de birbirine girmişti.
Geçtiğimiz Mart ayında, Sebha kentinde iki aşiret çatışmış ve 40 kişi ölmüştü.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise, geçen ay yaptığı açıklamada, Türkiye'ye tedavi için gelen Libyalılardan 155’inin yanlarında toplam 1452 av tüfeği götürdüklerini açıklamıştı.