Eski İSKİ Genel Müdürü suçlamaları reddetti

Güncelleme Tarihi:

Eski İSKİ Genel Müdürü suçlamaları reddetti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2002 15:28

Belediye İktisadi Teşekkülleri'ne (BİT) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Albayrak Turizm A.Ş'ye verilen ihalelerle ilgili 70 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu duruşmada hakkındaki suçlamaları reddederek beraatini istedi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Mesut Pektaş, Zülfü Demirbağ, Yalçın Öz, Veysel Eroğlu, Dursun Ali Çodur, Ali Rıza Akgün, Selami Uzun, Raif Yetim, Mustafa Ilıcalı, Süleyman Karaman, İhsan Özliyen, Dursun Bağcıoğlu, Halil İbrahim Çiftçi ve Mehmet Keleş katıldı. Davanın diğer tutuksuz 56 sanığı ise duruşmaya gelmedi.

Kimlik tespitinin ardından sorguları yapılan sanıklardan İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, bu görevine 1994 yılında başladığını söyledi. Göreve geldiği dönemde İstanbul'un birçok sorunu bulunduğunu anlatan Eroğlu, ''100 yıllık su ve hava kirliliği sorunlarını çözdüklerini'' söyledi.

Eroğlu, Hekimbaşı'ndaki çöp toplama alanında meydana gelen patlamada çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ''O dönemde çeşitli nedenlerle görüştüğüm yabancı bilim adamları, bu olayı çok eleştirdiler. Hatta bizdeki çöp toplama biçimi, 'Vahşi Çöp Depolama' olarak literatüre girdi. Çöpler rastgele atılıyordu'' dedi.

Çöplerin toplanması, depolanması ve yakılmasıyla ilgili çok sayıda çalışma ve düzenleme yapıldığını belirten Eroğlu, çöpten çıkan metan gazından elektrik üretimi sağlandığını kaydetti.

Eroğlu'nun, belediyedeki hizmetlerini anlattıktan sonra, hakkındaki iddialara ilişkin de birşeyler söylemek istediğini ifade etmesi, duruşma salonunda gülüşmelere neden oldu.

Dava dosyasını incelediğini ve kendisi hakkında hiçbir şey bulamadığını söyleyen Eroğlu, açılan dava konusuyla ilgili olarak ne müfettişe, ne de savcıya ifade verdiğini bildirdi.

Eroğlu, ''Buraya gelmiş olmaktan dolayı üzüntülüyüm, ama aynı zamanda sevinçliyim. Çünkü Kore'de çevre konusunda İstanbul'a birincilik verilmiş. Ülkemizde takdir edilmiyoruz, ama yurtdışından takdir görüyoruz'' dedi. Hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirten Eroğlu, beraatını istedi.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini söylediler. Mahkeme Heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

3-21 YIL HAPİS İSTEMİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 74 sayfalık iddianamede, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat ve Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak ile Başkan Vekili Muzaffer Albayrak ve Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Albayrak'ın, ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'', ''yalan beyanda bulunmak'' ve ''8 defa ihaleye fesat karıştırmak'' suçlarından dolayı 3 ile 21'er yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, suç tarihlerinde yaptıkları görevler dikkate alınarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve İSTAÇ A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Adem Baştürk, Genel Sekreter Mustafa Açıkalın, Genel Sekreter yardımcıları ve İSTAÇ Yönetim Kurulu üyeleri Osman Yıldırak, Mahmut Kuş, Nihat Macit ve Dursun Ali Çodur, İSKİ Genel Müdürü ve İSTAÇ Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Eroğlu, belediyenin Satın Alma Daire Başkanı ve İSBAK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Şener, İSTAÇ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İSBAK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Kadıoğlu'nun da aralarında bulunduğu diğer 67 sanığın da çeşitli suçlardan dolayı 1 ile 36 yıl arasında değişen ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!